Kunstschaatsers Rusland krijgen het makkelijker

De Russische kunstschaatsers lijken onbedreigd op weg te kunnen gaan naar de olympische titel in de teamwedstrijd. Zowel bij de mannen als de vrouwen laten de beste rijders van de concurrenten de vrije kür vandaag lopen. Rusland staat na vijf van de acht onderdelen al zes punten los van Canada en dertien van de Verenigde Staten. De Russen zijn daarmee al zeker van zilver.

Bij de vrije kür voor mannen ziet Evgeni Plushenko de Canadese drievoudig wereldkampioen Patrick Chan afhaken. In zijn plaats komt Kevin Reynolds op het ijs. De Japanner Yuzuru Hanyu, die de korte kür won in de landenwedstrijd, haakt ook af. Tatsuki Machida neemt de honneurs waar. De Amerikaan Jason Brown vervangt zijn landgenoot Jeremy Abbott.

Ook bij de vrouwen is Rusland een van de weinige landen die in de sterkste opstelling aantreed. Julia Lipnitskaia gaat na haar zege bij de korte kür ook op voor winst op de vrije kür. Carolina Kostner laat de vrije kür echter voor wat hij is en Italië stuurt dus Valentina Marchei het ijs op. De Japanse Mao Asada laat ook verstek gaan. In haar plaats schaatst Akiko Suzuki.