Zwemmer Glaesner krijgt gouden WK-medaille terug

Zwemmer Mads Glaesner krijgt zijn afgenomen gouden WK-medaille terug. De Deen won de zaak die hij had aangespannen tegen de internationale zwembond, zo meldt het internationale sportarbitragehof CAS dinsdag. Het CAS oordeelde dat er volgens de regels die van toepassing zijn geen reden was om Glaesner uit de uitslag te schrappen.

De gouden plak die Glaesner won op de 1500 meter vrije slag op het WK kortebaan op 16 december 2012 werd van hem afgenomen nadat hij positief had getest op stimulerende middelen. Die positieve test dateerde van twee dagen eerder. De Deen vocht alleen de schrapping uit de wedstrijd op 16 december aan. De verwijdering van zijn naam uit andere uitslagen en de drie maanden schorsing die hij kreeg liet Glaesner links liggen.

De zwemmer beweerde in de zaak dat hij vanwege een ongelukkige fout de verboden middelen in zijn lichaam had gekregen. Glaesner zou in plaats van zijn Deense Vicks-inhaler een Amerikaanse gebruikt hebben. Doordat die op elkaar lijken dacht de zwemmer dat hij, in plaats van het Amerikaanse apparaatje met verboden middelen, een Deens inhaler met legale inhoud gebruikte.