'Regelloos' Utopia bomvol regeltjes

Het nieuwe realityprogramma van John de Mol, Utopia, dat op oudejaarsdag van start is gegaan blijkt vooralsnog niet aan de beloftes te voldoen. Het 'experiment' waarbij 15 deelnemers moeten zien te overleven en een nieuwe samenleving moeten opbouwen lijkt verre van een experiment te zijn.

De kandidaten zijn - zoals bij alle realityshows sinds Big Brother - vooral mensen die een carrière in de showbiz ambiëren, aangevuld met mensen die op deze wijze hopen hun eigen bedrijfje een boost te geven.

Daarnaast zou volgens de Mol het programma vrij zijn van wetten en regels, maar amper 2 dagen na de start blijkt al dat er op diverse plekken niet gerookt mag worden, er geen mutsen of petten gedragen mogen worden, er niet over de castingprocedure mag worden gesproken, er niet met briefjes mag worden gecommuniceerd en het vuurtje alleen op een aangewezen plek mag worden gestookt.

Daarnaast valt het survivalprincipe vooralsnog ook nogal tegen. Zo is er voldoende proviand, kunnen de kandidaten gewoon mensen uitnodigen die tegen betaling een rondleiding op het terrein krijgen en zodoende uiteindelijk alle luxe vergaren die ze willen. Zo worden er inmiddels bedden besteld en komt er elektriciteit en gas. Het survivalidee ligt daarmee na twee dagen al ver achter ons.

Ook is de verguisde streamlock er weer. Een streamlock vindt plaats zodra er iets interessants gebeurt, en voorkomt dat de kijkers dit op de live internetstreams kunnen bekijken.

Utopia is momenteel alleen nog te volgen via livestreams. Vanaf 6 januari is er een dagelijks programma op campingzender SBS6. Meepraten over Utopia kan uiteraard op ons Utopiaforum.