Minder nieuwjaarsschade dan vorig jaar

Verzekeraars schatten de schade aan huizen, inboedel en auto's na de nieuwjaarsviering op ongeveer negen miljoen euro. Dat is een miljoen minder dan een jaar geleden, meldde het Verbond van Verzekeraars donderdag.

Het bedrag is gebaseerd op de eerste indrukken van verzekeraars, die de afgelopen dagen claims binnenkregen. De schade valt mee omdat het, net als vorig jaar, regenachtig was tijdens de jaarwisseling. Dat had als gevolg dat er minder vuurwerkvandalisme was.

Het totale schadebedrag loopt nog op. In de voorlopige cijfers zijn medische kosten en schade aan bedrijven en scholen nog niet meegeteld. De ernst van de claims verschilt nogal en gaat van huiselijke ongelukjes tot zware beschadigingen aan auto's en gevels.

Het Verbond van Verzekeraars noemt de lichte daling in vergelijking met vorig jaar 'positief', maar is niet tevreden over de gevallen van opzettelijke vernielingen. "Bij het afsteken van vuurwerk kan er altijd iets misgaan en voor een ongelukje heb je een verzekering. Het plegen van opzettelijke vernielingen valt echter niet te tolereren", vindt directeur Richard Weurding. "In overleg met justitie willen we waar mogelijk dit soort schade verhalen op de daders."