Scolari: Oranje is spectaculair team

Het Nederlands elftal is een spectaculair team dat tot de favorieten behoort tijdens het komende WK. Dat liet de Braziliaanse bondscoach Felipe Scolari woensdag in Rio de Janeiro weten tijdens een persconferentie. "Nederland speelt op de voor hen typische manier, met een aanvallende mentaliteit. Het is een jong, maar spectaculair team. Zeker een van de grote teams komende zomer."

De keuzeheer van de Goddelijke Kanaries toonde zich een half jaar voor aanvang van het mondiale voetbaltoernooi onder de indruk van de ploeg van Louis van Gaal. "Het is een redelijk onervaren ploeg, met enkele grote spelers. En ze kwalificeerden zich als een van eersten voor het toernooi. Nederland behoort tot de favorieten."

Brazilië, dat bij het laatste WK in Zuid-Afrika in de kwartfinale door Oranje werd uitgeschakeld, is nog niet bezig met een eventuele revanche. Nederland en Brazilië kunnen elkaar bij het komende WK al in de tweede ronde treffen als Brazilië eerste wordt in poule A en Nederland tweede in poule B, of andersom.

"Ik heb voor, tijdens en na de loting met Louis van Gaal gesproken, maar niet over een eventuele confrontatie", stelde Scolari, die in 1995 met Grêmio de strijd om de wereldbeker voor clubs van het Ajax van Van Gaal verloor. "We moeten eerst maar de groepsfase doorkomen en datzelfde geldt voor Nederland. Daarna zien we wel. We kennen Nederland en weten precies hoe ze spelen. Als het moment daar is, zijn we volledig voorbereid."

Scolari liet eerder in een interview wel weten liever tegen Spanje of Nederland te spelen in de tweede ronde dan Chili. "Het systeem waarin Chili speelt ligt ons niet. Een van de andere twee graag, want Brazilië speelt beter tegen een Europees team."