FOK!filmblik: Casablanca (1942)

Vandaag komen we in het FOK!filmblik een prachtige oorlogsfilm tegen die op 26 november 1942 in New York in première ging. Casablanca werd geregisseerd door Michael Curtiz en kende een ijzersterke cast met Humphrey Bogart, Ingrid Bergman en Paul Henreid in de belangrijkste rollen.

 Casablanca

Bogey is in de film te zien als Rick Blaine, een Amerikaan die uit zijn land verbannen is en een bar runt in Casablanca ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Door omstandigheden komt Rick in het bezit van belangrijke douane-papieren. Als de nazi-majoor Heinrich Strasser (Conrad Veidt) in de stad arriveert doet de plaatselijke agent Louis Renault (Claude Rains) alles om zijn Duitse gast te plezieren. Zo belooft hij om te zorgen dat de Tsjecho-Slowaakse verzetsleider Victor Laszlo (Paul Henreid) de stad niet zal kunnen verlaten om zo naar de Verenigde Staten te vluchten. Tot Rick's grote verrassing heeft Laszlo een oude bekende van hem bij zich; zijn oude liefde Ilsa Lund (Ingrid Bergman).

Casablanca 1
Of all the gin joints, in all the towns, in all the world, she walks into mine.

Casablanca van Michael Curtiz is een zeldzaam mooi cineastisch pareltje dat zelfs na dik zeventig jaar nog niks aan kracht heeft ingeboet. De film wordt door vele kenners als één van de beste films uit de veertiger jaren bekeken en komt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Sunset Blvd en The Best Years Of Our Lives, absoluut niet gedateerd over. De acteurs die in deze film te zien zijn als nazi's zijn trouwens uit Duitsland gevluchte joodse acteurs.

In de tachtiger jaren werd het script van Casablanca onder de oorspronkelijke titel Everybody Comes to Rick's naar een aantal grote filmstudio's verzonden. Slechts een enkeling herkende het verhaal, anderen lieten weten dat het verhaal niet geschikt was voor een goede film, dat het gedateerd was, teveel dialoog bevatte en te weinig seks. Casablanca werd in 1943 genomineerd voor acht Oscars waarvan een drietal beeldjes mee naar huis mochten.


Play it, Sam. Play 'As Time Goes By'