Generaal sloot verbond met communisten en moslims

Tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië sloot generaal Simon Spoor een geheim verbond met communistische en islamitische groepen, die ook tegen de Indonesische Republikeinse leger streden. Dat deed hij buiten medeweten van de Nederlandse autoriteten en zijn eigen staf om, concludeert promovendus Fredrik Willems in NRC Handelsblad. Hij werkt aan een biografie over de omstreden Indiëveteraan Raymond Westerling.

Na de Tweede Wereldoorlog waren er verschillende groeperingen die in Indonesië een greep naar de macht deden. Onderling was er verdeeldheid en er waren ook roversbendes die dood en verderf zaaiden, vooral onder Europeanen die net uit de Japanse concentratiekampen waren gekomen.

Met de politionele acties wilde Nederland orde op zaken stellen en de onafhankelijkheidsstrijd in de kiem smoren. Willems stuitte op een geheime nota van de Directie Beleidszaken Indonesië van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daaruit zou blijken dat Spoor een monsterverbond sloot met Sekarmadji Kartosoewirjo, de leider van de Darul Islam, een islamitische verzetsbeweging. Ook de communistische strijdgroep Bambu Runcing maakte deel uit van Spoors geheime afweerorganisatie'.

Die beweging werd geleid door Raymond Westerling, die veelvuldig van oorlogsmisdaden op Zuid-Celebes werd beschuldigd. In 1950 deed Westerling een staatsgreep. Hij werd vooral gezien als een 'magelomane fantast', maar nu blijkt volgens Willems dat hij vaak slechts orders opvolgde.

Bij de politionele acties vonden zo'n 5.000 Nederlanders en naar schatting 150.000 Indonesiërs de dood. Nederland heeft nooit excuses gemaakt voor deze kolonialistische uitbarsting van geweld.