Tuchtzaak tegen inspecteurs in zaak neuroloog later

De tuchtzaak die is aangespannen tegen drie voormalige inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is uitgesteld. Dat meldt het regionaal tuchtcollege in Zwolle vrijdag. Een van de inspecteurs kon niet aanwezig zijn bij de behandeling van de zaak, die werd aangespannen omdat ze verkeerd zouden hebben gehandeld rond de praktijken van de omstreden Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen.

De tuchtzaak tegen de IGZ-inspecteurs, die voor volgende week vrijdag op de rol stond, is de derde in een reeks zaken die werd aangespannen door letselschadespecialist Yme Drost. Hij vindt dat ze als toezichthouders faalden in de kwestie rond de voormalige neuroloog. Daarmee zouden ze in strijd met het belang van de individuele gezondheidszorg hebben gehandeld.

Drost zegt in een verklaring dat de oud-inspecteur die niet aanwezig kon zijn dat zelf niet als een probleem zag. Daar is hij het echter niet mee eens. De inspecteur zou een 'cruciale rol' hebben gespeld in het falen van het externe toezicht op het handelen van Jansen. Ook brengt Drost het 'rechtsgevoel' van zijn cliënten in stelling. Dat zou zijn geschaad als de inspecteur niet persoonlijk aanwezig zou zijn.

Behalve de inspecteurs sleepte Drost namens een aantal cliënten ook de oud-neuroloog Jansen zelf en enkele voormalige bestuurders van diens ziekenhuis, het Medisch Spectrum Twente in Enschede, voor het tuchtcollege gesleept. Die zaken dienden al.

De 68-jarige Jansen staat dezer dagen ook terecht in een strafzaak in de rechtbank in Almelo. Hij wordt ervan verdacht jarenlang bewust verkeerde diagnoses als alzheimer, MS en parkinson. te hebben gesteld. De strafzaak draait om negen oud-patiënten van Jansen, van wie er een zelfmoord pleegde.

Wanneer de tuchtzaak tegen de oud-inspecteurs van de IGZ nu wel wordt behandeld is nog niet precies bekend. Drost gaat ervan uit dat de zaak in het eerste kwartaal van volgend jaar dient. De uitspraken in de eerste twee tuchtzaken en de strafzaak tegen Jansen zijn dan al bekend.