'Juiste diagnose, maar foute behandeling Jansen'

Oud-neuroloog Ernst Jansen heeft in een aantal gevallen wel een juiste diagnose gesteld, maar koos vervolgens voor een verkeerde behandeling. Dat staat in stukken die de NOS in handen zegt te hebben.

Het zou onder meer gaan om patiënten bij wie Jansen parkinson vaststelde. Zij kregen het middel exelon voorgeschreven, een medicijn dat heftige bijwerkingen kan veroorzaken en is bedoeld voor alzheimerpatiënten. Waarom Jansen voor exelon koos, is onbekend.

Ernst Jansen staat in Almelo voor de rechter in de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis. De zaak ging maandag van start. Het Openbaar Ministerie denkt de komende weken onder meer te kunnen aantonen dat de Twentse oud-neuroloog jarenlang bewust verkeerde diagnoses als alzheimer stelde, met alle gevolgen voor zijn patiënten van dien.

De verkeerde behandelingen gaat het OM volgens de NOS niet gebruiken in de strafzaak tegen Jansen. De officier van justitie zou zich willen richten op de zaken waarbij de neuroloog een verkeerde diagnose stelde.

NRC Handelsblad meldt dinsdag dat letselschadespecialist Yme Drost, die oud-patiënten van Jansen bijstaat, zich heeft laten adviseren door een andere omstreden neuroloog. Deze neuroloog, Herman Gelmers, verzon 438 patiënten voor een Europese studie naar een medicijn dat herseninfarcten moet voorkomen.

Gelmers werd in 2001 voor een jaar geschorst door het regionaal tuchtcollege in Zwolle. De rechtbank in Almelo legde hem het jaar daarop een boete van 130 duizend euro op.

Na zijn veroordeling ging Gelmers aan de slag als medisch adviseur voor letselschadeadvocaten en -experts. Drost heeft NRC Handelsblad laten weten dat hij wist van het verleden van Gelmers toen de zaak-Jansen ging spelen. Hij stelt dat het destijds erg lastig was een neuroloog te vinden die kon helpen bij de zaak. Inmiddels zou Drost geen gebruik meer maken van de diensten van Gelmers.