'Bewijs voor seks niet nodig in zaak-Berlusconi'

Er was geen bewijs van gemeenschap nodig om Silvio Berlusconi schuldig te achten aan het betalen van een minderjarige prostituee voor seks op zijn beruchte bunga-bungafeestjes. Dat heeft de rechtbank in Milaan, die Berlusconi veroordeelde, gezegd.

De rechtbank zei in documenten die de veroordeling van 24 juni en de celstraf van zeven jaar ondersteunen, dat alleen bewijs nodig was waaruit bleek dat de 'seksuele instincten' van de voormalige premier werden gestimuleerd in ruil voor betaling. "Strippen, naakt dansen, knipogend blote borsten en billen laten zien, hun naaktheid van dichtbij aan de aangeklaagde tonen, is zeker gedrag dat objectief gezien geschikt is om het seksuele instinct van Berlusconi te stimuleren", aldus de rechtbank. In de documenten staan getuigenissen waarin wordt verteld hoe de feestjes eindigden in fysiek contact met Berlusconi, 'zoals het betasten van borsten, intieme delen, billen, heupen en dijen'.

De Marokkaanse tiener Karima el-Mahroug, die beter bekend is als Ruby en die centraal stond in het schandaal, ontving contant geld en sieraden in ruil voor seksuele gunsten, aldus de rechtbank. Het meisje kreeg volgens het hof ruim tweeduizend euro voor elke keer dat ze op een bunga-bungafeestje was. Ook kreeg ze 57.000 euro, bedoeld voor het openen van een schoonheidssalon, in ruil voor seksuele gunsten.

Het hof zei het aannemelijk te vinden dat Berlusconi wist dat El-Mahroug minderjarig was op het moment van de ontmoetingen.

Zowel de 77-jarige Berlusconi als de nu 21-jarige El-Mahroug ontkent seks met de ander te hebben gehad.

El-Mahroug heeft niet in de zaak getuigd, maar wel in een andere zaak waarin drie medewerkers van Berlusconi werden veroordeeld voor het ronselen van prostituees voor de feestjes. Ze zei dat op Berlusconi's feestjes danseressen zich verkleedden als sexy nonnen en zusters en vervolgens een striptease-act hielden. El-Mahroug ontkende als prostituee te hebben gewerkt, maar de rechtbank oordeelde dat ze zich heeft geprostitueerd in andere situaties en dat ze deelneemster was aan de bunga-bungafeestje, onder meer omdat ze tegen een andere vrouw zei: "Ik dans, strip en dan heb ik seks."

Details van een seksuele ontmoeting met Berlusconi zijn 'irrelevant', aldus de rechtbank. Het is 'voldoende dat ze haar lichaam heeft geruild voor geld'.