Partij van Berlusconi uiteengevallen

De op een na grootste regeringspartij van Italië, de centrumrechtse PDL van ex-premier Silvio Berlusconi, is zaterdag uiteengevallen. Onder aanvoering van Berlusconi is Forza Italia (Hup Italië) heropgericht, de partij waarmee de mediamagnaat in de jaren 90 de macht veroverde. Die gaat afstand van de regering nemen.

PDL-leden die zich niet kunnen vinden in dat beleid en in de voetbalkreet, hebben zich onder leiding van vicepremier Angelino Alfano afgesplitst. Zij gaan onder de naam Nieuw Centrumrechts (NCD) verder met de brede coalitie met centrumlinks onder leiding van premier Enrico Letta.

Italië is met zijn enorme schuldenlast afhankelijk van het vertrouwen van de financiële markten en zijn politieke stabiliteit. NCD heeft volgens berekeningen van Italiaanse media tientallen parlementariërs achter zich, zodat Letta aan zou kunnen blijven.

Een dieper liggende oorzaak voor de breuk is het strafblad van Berlusconi (77). De Senaat dreigt hem daarom later deze maand zijn parlementszetel af te pakken. Berlusconi eiste al weken dat de PDL dan uit de regering stapt.

Partij van Berlusconi uiteengevallen
Partij van Berlusconi uiteengevallen (Foto: ANP)