Knegt heeft alles al uitgepraat met coach Otter

De val die Sjinkie Knegt maakte afgelopen zondag bij het olympisch kwalificatietoernooi in Kolomna en die de Nederlandse aflossingsploeg een medaille kostte, zat hem niet lekker. 

Tegen de NOS zei Knegt dat zijn bondscoach, Jeroen Otter, hem vanaf de kant "gek had gemaakt. En dat moet hij niet doen." Een dag na de teleurstelling en een lange vlucht vanuit Rusland is verder alle spanning, voor zover die er was, alweer uit de lucht. "Sjinkie werd meteen na de finale geïnterviewd, hij had zijn schaatsen volgens mij nog aan. Hij zat vol emotie. Begrijpelijk, als je eerste ligt en vijftien seconden later in de kussens belandt", vertelt Otter.

"Als iets niet uitpakt zoals je zou willen, ben je gefrustreerd. Gelukkig maar. Als Sjinkie te laconiek was geweest, had hij van mij of zijn ploeggenoten een schop gekregen." Otter vertelt ook dat de wedstrijd 's avonds meteen is geëvalueerd met de ploeg. De bondscoach is het niet helemaal eens met de kritiek van Knegt. "De coach signaleert voor de rijders dingen die zij niet kunnen zien", vindt hij.

"In een fractie van een seconde probeer je vanaf de kant informatie over te brengen, keuzes te maken. De Amerikanen (uiteindelijk winnaar van de finale, red.) hadden meer snelheid, dat konden we in de videobeelden ook zien. Wij zagen dat aankomen, Sjinkie niet."

De discussie over het aflossingsnummer is nu gesloten, meldt Otter. De bondscoach neemt Knegt dan ook niks kwalijk. "Ach, op een schaal van 1 tot 10 was dit als discussiepunt een 1 of 2. En het betreft ook de emotie, het mooie aan de sport. Daarom kijken mensen."