Arts Michael Jackson vrij

Conrad Murray is weer een vrij man. Dat meldt de Amerikaanse zender NBC Southern California. De voormalige lijfarts van Michael Jackson, die werd veroordeeld tot vier jaar cel wegens betrokkenheid bij de dood van de zanger, is maandagochtend op vrije voeten gesteld. Hij heeft twee jaar van zijn straf uitgezeten.

Murray gaf de King of Pop in 2009 een fatale dosis propofol en verdween eind 2011 achter de tralies in Los Angeles Hij komt eerder vrij vanwege goed gedrag. In California is een omstreden wet van kracht waarbij bij goed gedrag elke dag die een gevangene vast zit telt als twee dagen. Deze wet zou het cellentekort moeten tegengaan.

Door zijn veroordeling verloor de 60-jarige Murray zijn dokterslicentie in Californië. In Nevada en Texas, waar hij ook werkzaam was, kreeg hij beperkingen opgelegd. Zo mag hij in die staten bijvoorbeeld geen verdovingsmiddelen meer toedienen.

Murray liet onlangs nog van zich horen, nadat de nabestaanden van Michael Jackson hun rechtszaak tegen concertpromotor AEG hadden verloren. AEG zou nalatig zijn geweest bij het aanstellen van Murray, zo stelden de Jacksons. Een jury oordeelde echter dat Murray geschikt was als lijfarts van Jackson, wat door hem werd opgevat als bewijs dat hij 'nooit een onbekwaam arts' is geweest.

Na zijn vrijlating wil Murray zijn 'kinderen omhelzen' en 'de band met zijn familie en goede vrienden aansterken', zei hij onlangs tegen Matt Lauer van de NBC-show Today. "Ik wil een nieuwe start en als God het toestaat, zou ik graag een voorbeeld willen zijn voor anderen en laten zien dat je ondanks tegenslag opnieuw kan beginnen."