Privatisering ziekenhuis blijkt slecht plan

Bij twee moederbedrijven van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis komt een onderzoek naar wanbeleid. Ook wordt het bestuur van de twee bv's geschorst, zo heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam vrijdag bepaald. De zaak, waarover zondag werd bericht door NRC, werd aangespannen door Aysel Erbudak, de oud-bestuursvoorzitter van het ziekenhuis.

Het Slotervaart is sinds eind vorig jaar inzet van een strijd tussen Erbudak, die een minderheidsaandeel in het ziekenhuis bezit, en de erven van de zakenman Jan Schram. Die zouden de aandelen van Erbudaks overleden zakenpartner hebben verkocht zonder haar het meerderheidsbelang van 51 eerst te hebben aangeboden. Volgens haar waren ze daar wel toe verplicht.

De rechter betwijfelt nu of sprake was van 'juist beleid', waarbij onder meer belangenvermenging en tegenstrijdigheid van belangen worden geconstateerd. De gang van zaken sinds eind december moet nader worden onderzocht.

Schrams neef Pim Schram, de bestuurder van de twee houdstermaatschappijen, is door de Ondernemingskamer nu aan de kant gezet. De aandelen van de erven Schram worden voorlopig bij een onafhankelijke partij ondergebracht.

Erbudak werd in februari per direct geschorst als bestuursvoorzitter. Ze zou zonder overleg met onder meer Achmea hebben onderhandeld over de inkoop van zorg.

De ondernemer Erbudak nam in 2006 met Schram het Slotervaartziekenhuis over. Het was het eerste algemene ziekenhuis van Nederland dat geheel in particuliere handen kwam.