Rutte heeft goede hoop voor overleg met oppositie

Premier Mark Rutte (VVD) heeft het volste vertrouwen dat hij met de oppositie tot afspraken kan komen over de begroting van volgend jaar. Dat zei hij vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Rutte zei dat alles 'volgens plan' verloopt.

Na twee dagen algemene beschouwingen werd donderdagavond besloten dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) alle fractievoorzitters uitnodigt om op zijn ministerie verder te praten. "Het is nu zaak dat we in aanloop naar de begrotingsbehandelingen en het belastingplan tot breder draagvlak komen", zei Rutte. Het woord 'tussenformatie' wilde hij evenwel niet in de mond nemen.

"Ik acht de kans aanzienlijk dat we eruit komen", zei de premier. "Een hoop partijen stellen zich constructief op. Het zal over en weer geven en nemen zijn, maar ik heb goede hoop." Rutte zei niet te willen 'stikken in het eigen gelijk' en open te staan voor alternatieven.

De afgelopen twee dagen zei Rutte echter wel vast te willen houden aan het bedrag van zes miljard euro aan bezuinigingen. Ook waarschuwde hij dat er bij de sociale partners bijzonder weinig animo is om de afspraken uit het sociaal akkoord over het ontslagrecht en de WW te vervroegen. Het CDA en D66 willen dat wel.

PVV-leider Geert Wilders laat vrijdag weten dat hij niet mee wil praten. "Voer gesprekken om Nederland verder af te breken maar met de nepoppositie, Mark. Niet met mij", twittert hij.