Dennis Rodman schrijft boek met Kim Jong Un

Dennis Rodman klimt in de pen met de omstreden Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un. "We gaan samen een boek schrijven", vertelde de flamboyante oud-basketballer volgens diverse Amerikaanse media op een persconferentie. "Het wordt een bestseller."

"Hij heeft me toestemming gegeven om een maand met hem te gaan zitten." De 52-jarige Amerikaan was vorige week in het strengcommunistische Noord-Korea om met Kim Jong Un te praten over verschillende projecten.

Zo heeft de Noord-Koreaanse leider Rodman gevraagd een basketbalteam samen te stellen voor de Olympische Spelen in 2016. "Ik mag de komende drie jaar trainen wie ik wil", zegt de oud-sportman over het team. Rodman gaat eind dit jaar weer terug naar het Aziatische land om een team samen te stellen.

Volgens Rodman, die als basketballer furore maakte bij onder meer Chicago Bulls, hoopt Kim Jong Un dat sport ervoor zorgt dat 'mensen nader tot elkaar komen'. Ook de oud-basketballer kan zich daarin vinden. "Sport is de belangrijkste manier om mensen in de wereld te verenigen."

Rodman bezocht vorige week voor de tweede keer dit jaar het communistische Noord-Korea. Ook in februari bezocht de Amerikaanse ex-basketballer Kim Jong Un, die sinds eind 2011 na het overlijden van zijn vader Kim Jong Il de touwtjes in Noord-Korea stevig in handen heeft.

De oud-basketballer kan het naar eigen zeggen goed vinden met Kim Jong Un. Tijdens zijn eerste bezoek noemde hij de leider een 'vriend'. "Ik wil mensen laten zien dat het niet slecht is om naar Noord-Korea te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten."

Rodman had weinig te zeggen over de mensenrechtenschendingen van het regime. "Hij moet zijn werk doen, maar hij is een goede vent." Over de Amerikaanse president Obama was de oud-sporter daarentegen minder te spreken. "Obama, kom met me praten. Het is apart dat hij wel met allerlei andere sterren praat en niet met mij, want ik ben met baanbrekende dingen bezig."