Verdachten 'Quotebende' zwijgen in rechtszaal

De hoofdverdachten van de zogenoemde Quote 500-bende reageerden maandag bij de rechtbank in Den Haag niet op vragen. Een enkele keer nam een verdachte wel de moeite om betrokkenheid bij de inbraken in kapitale villa's van vermogende Nederlanders kort te ontkennen.

De vermeende bendeleden uit de Haagse Spoorwijk worden ervan verdacht dat zij op basis van de lijst van rijkste Nederlanders in het blad Quote inbraken hebben gepleegd in zeker tien villa's. Ze maken deel uit van een bende van zeker 26 mensen.

Maandag is de eerste procesdag, waarop tien verdachten terechtstaan. Het Openbaar Ministerie (OM) zal naar verwachting dinsdag de strafeisen tegen hen bekendmaken. Later in de week moet nog een andere groep verdachten voor de rechter verschijnen.

Al met al maakte de bende volgens het OM tussen november 2010 en oktober 2012 voor vele miljoenen buit. In de huizen werden onder meer sieraden, merktassen en gouden horloges buitgemaakt. De zaak kwam aan het rollen toen een van de verdachten op een diamantbeurs een gestolen Rolex probeerde te verkopen.

De politie startte een onderzoek waaruit bleek dat de bende de adressen van Quote 500-genoteerden opzocht via internet om vervolgens in te breken.