Het Diner geselecteerd voor filmfestival Toronto

De Nederlandse speelfilm Het Diner van Menno Meyjes is geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Toronto International Film Festival. De verfilming van het gelijknamige boek gaat in Toronto in wereldpremière en maakt kans op de prestigieuze publieksprijs van het Canadese festival. Dat laat producent EyeWorks dinsdag weten.

"Dit is een enorme eer", zegt Meyjes. "Toronto is het belangrijkste publieksfestival ter wereld, met bovendien een erg sterke selectie."

Het boek van Herman Koch was in het buitenland al een groot succes. Kort nadat de rechten voor honderdduizend euro aan de Verenigde Staten werden verkocht, stond het boek op de New York Times bestsellerlijst. Ook in onder meer Duitsland, Spanje en Israël werd het boek een bestseller en waren de kritieken lovend. In Nederland kreeg de thrillerroman in 2009 de NS Publieksprijs en werden 650 duizend exemplaren verkocht.

Het Diner, met Daan Schuurmans, Kim van Kooten, Jacob Derwig en Thekla Reuten in de hoofdrollen, gaat over twee echtparen die samen gaan dineren. Tijdens de maaltijd wordt van alles besproken, maar de halszaak wordt angstvallig vermeden. Hun 15-jarige zoons hebben namelijk een gruwelijke daad op hun geweten.

Het Toronto International Film Festival vindt dit jaar plaats van 5 tot en met 15 september. De Nederlandse première van Het Diner staat gepland op 7 november.


Het Diner geselecteerd voor filmfestival Toronto (Foto: Novum)