Grote namen op Toronto International Film Festival

Van 5 tot en met 15 september wordt het filmfestival van Toronto gehouden. Het Toronto International Film Festival (TIFF) heeft een reputatie hoog te houden en dit jaar doen ze dat door zoals gebruikelijk enkele grote namen naar het festival te trekken.

De openingsfilm is bijvoorbeeld Bill Condons The Fifth Estate, de film die over WikiLeaks gaat. Het verhaal achter WikiLeaks moge bekend zijn en daarmee worden automatisch verwachtingen geschept.

Naast The Fifth Estate zijn nog twee films te zien van zeer gerespecteerde regisseurs. Zowel 12 Years A Slave (geregisseerd door Steve McQueen, bekend van onder meer Shame) als Gravity (onder regie van Alfonoso Cuarón, die dat eerder al Children of Men maakte) zitten in het programma Special Presentations, dat zich richt op de grotere filmhuispremières en bekende regisseurs. 

Ook Paul Haggis levert een film af aan het TIFF: Third Person, met rollen voor James Franco en Mila Kunis. Lukas Moodysson (We are the Best!), Ron Howard (Rush) en Jean-Marc Vallée (Dallas Buyers Club) zijn andere gerenommeerde regisseurs die met een film op het festival te zien zijn. 

Behalve de grote regisseursnamen, wist een aantal acteurs het dit jaar ook tot het festival te schoppen vanaf de andere kant van de camera. Ralph Fiennes (The Inviisble Woman) regisseerde eerder al volledige speelfilms, Joseph Gordon-Levitt (Don Jon), Jason Bateman (Bad Words) en Keanu Reeves (Man of Tai Chi) maken hun full feature regiedebuut in Toronto. 

Een van de laatste films waarin James Gandolfini acteerde gaat ook te bewonderen zijn in Toronto. De Amerikaan, die vorige maand in Italië overleed aan een hartstilstand, speelt in Enough Said, een film van Nicole Holofcener. 

Het volledige programma is op de site van het festival te vinden.