Toegang tot rechtsbijstand beperkt

De toegang tot sociale rechtsbijstand wordt beperkt. Mensen die een aanvraag doen voor een gesubsidieerde advocaat moeten langs een functionaris die het verzoek beoordeelt. Dat staat in een brief die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Mensen moeten voortaan zelf aantonen dat zij bijgestaan moeten worden door een advocaat die door de staat betaald is. Op dit moment kunnen mensen nog eerst naar een advocaat gaan, en als zij onvoldoende geld hebben om de raadsman te betalen doet die de aanvraag voor sociale rechtsbijstand.

Teeven vindt dat er meer mag worden verwacht van de eigen verantwoordelijkheid van rechtszoekenden en maakt die nu zelf verantwoordelijk voor de aanvraag. "Dit moet onnodig procederen zo veel mogelijk voorkomen en de weg vrijmaken voor effectief gebruik van alternatieve oplossingen, zoals rechtshulp via een rechtsbijstandverzekering", schrijft Teeven. Selectie aan de poort moet als een 'filter' werken.

Het kabinet wil dat minder mensen gebruikmaken van sociale rechtsbijstand. De aangekondigde maatregelen leiden volgens Teeven tot zeventien procent minder gevallen van mensen die een door de staat betaalde advocaat krijgen.

De kosten van sociale rechtsbijstand stegen de afgelopen jaren flink. In 2002 bedroegen deze 330 miljoen euro, vorig jaar 495 miljoen euro. Met het nieuwe beleid dat Teeven voorstelt moet in 2018 85 miljoen euro worden bespaard.