'The' krijgt eigen letter

Over veel dingen binnen een taal kan worden gediscussieerd. Woordenschat, spelling, grammatica, vrijwel niets blijft onomstreden. Is het nou friet of patat, sowieso of soberso, gegooid of gegooit. Eén ding staat echter buiten kijf: ons alfabet. Maar als het aan Paul Mathis ligt, gaat ook dat veranderen.

Australiër Mathis heeft namelijk naar eigen zeggen een nieuwe letter van het alfabet bedacht: de 'the'. Deze 'letter', die het Engelse lidwoord 'the' moet voorstellen, is een combinatie van de T en de h en lijkt veel op de 'Ћ', de letter voor 'tsch' in het Servische Cyrillische alfabet.

Mathis, die z'n geld verdient met het uitbaten van een tiental restaurants, heeft ondertussen al 75,000 Australische dollars, meer dan 50,000 euro, gestoken in het onwikkelen van de letter. Hij heeft ook apps gemaakt voor smartphones, waardoor de letter wordt toegevoegd aan het toetsenbord.

Hij doet het echter niet voor geld, maar uit de goedheid van zijn hart: volgens hem is de Ћ veel effectiever en gaat het veel tijd en plaats besparen, bijvoorbeeld bij Twitterberichten of sms'jes: "Het woord 'and' is slechts nummer vijf van de meestgebruikte woorden in het Engels, maar dat heeft wél zijn eigen symbool. Wordt het niet eens tijd dat we hetzelfde respect betuigen aan 'the'?"

Helaas voor Mathis is de Ћ helemaal geen letter, maar een zogenaamde logogram: een letter drukt één klank uit, die op zichzelf geen betekenis heeft. Een logogram is een teken dat wél een betekenis van zichzelf heeft, zoals de Chinese tekens, de ampersand (&) of het copyrightteken ).