McQuaid stoort zich aan uitlatingen Armstrong

Pat McQuaid heeft fel gereageerd op de uitlatingen van Lance Armstrong. De voorzitter van de internationale wielerunie UCI zegt vrijdag in een verklaring dat hij het 'heel triest' vindt dat Armstrong zijn stempel wil drukken op de honderdste editie van de Tour.

Armstrong beweerde vrijdag in Le Monde dat het in zijn tijd als profwielrenner onmogelijk was om de Ronde van Frankrijk zonder doping te winnen. Ook zei hij dat McQuaid geen krediet heeft in zijn strijd tegen doping. "Ik kan Armstrong vertellen dat hij het verkeerd heeft", sneert McQuaid. "Zijn commentaar helpt het wielrennen niet verder. De cultuur van het wielrennen is veranderd sinds Armstrongs tijdperk. Het is nu mogelijk om de Tour 'schoon' te winnen."

Volgens de Ierse sportbestuurder heeft het wielrennen momenteel het meest geavanceerde antidopingbeleid. McQuaid noemt als voorbeelden het bloedpaspoort, de whereabouts en het verbod op het gebruik van injectienaalden zonder medische redenen. "Die recente maatregelen vormen de ruggengraat van onze strijd tegen doping."

McQuaid betreurt het feit dat er dit jaar nog steeds renners betrapt worden op doping. "Het belangrijkste is dat we voor een cultuuromslag hebben gezorgd in het wielrennen. Helaas zullen er altijd renners zijn die gepakt worden, maar het peloton heeft zich tegen deze renners gekeerd."