Ouders brengen schoolkwesties vaker naar rechter

Ouders die een conflict met de schoolleiding hebben over bijvoorbeeld een schooladvies, een schorsing of het gedrag van hun kinderen, beginnen steeds vaker een juridische procedure. Het aantal rechtszaken over onderwijskwesties is met ruim veertig procent gestegen tussen 2010 en 2012. Dat meldt KRO Brandpunt zondag op basis van cijfers van Achmea, de grootste rechtsbijstandsverzekeraar van Nederland.

Ouders zijn steeds sneller geneigd een advocaat in te schakelen, constateert directeur van Achmea Rechtsbijstand Jos Sewalt. "Ik denk dat het aantal zaken dat bij ons wordt ingediend het topje van de ijsberg is en dat ouders steeds meer bereid zijn hun gelijk te halen", zegt hij in het programma, dat zondagavond wordt uitgezonden.

Uit een enquête over de claimcultuur in het onderwijs die Brandpunt en CNV lieten uitvoeren onder schooldirecteuren blijkt ook dat ouders steeds sneller naar de rechter stappen. Scholen hebben in toenemende mate te maken met claims van ouders en 85 procent van de directeuren constateert een verharding in de opstelling van ouders. De juridisering gaat volgens 65 procent van de ondervraagden ten koste van de kwaliteit van het onderwijs.

Voorzitter van CNV Onderwijs Helen van den Berg ziet ouders ook zakelijker en harder optreden. "Ouders dienen vaker claim in en komen verhaal halen op de school van hun kind."