Burgers flyeren tegen Benno L.

Inwoners van het Limburgse Venray protesteren vrijdag tegen de komst van de van misbruik veroordeelde zwemleraar Benno L. Ze delen op straat flyers uit om te waarschuwen voor de man die in het verleden tientallen jonge meisjes misbruikte.

Een zestal boze inwoners is vrijdagmiddag in touw om plaatsgenoten aan te spreken en over te halen om ook in protest te komen, laat een woordvoerder weten. Ze doen onder meer het centrum van Venray aan en gaan langs scholen. Zaterdag gaan nog meer mensen op pad om te protesteren.

De actievoerders willen dat de gemeente L. niet zomaar verwelkomt. Ze stellen dat de kans groot is dat 'deze kinderjager' in de toekomst in herhaling valt. "Wij willen dat de burgemeester onze kinderen beschermt", aldus de woordvoerder. Ze eisen in ieder geval dat de gemeente met een waarschuwing komt, dat er een onderzoek komt naar recidive bij L. en dat er een gebiedsverbod komt voor plekken waar veel kinderen komen.

L. werd in 2009 gearresteerd voor het jarenlang misbruiken van tientallen jonge en vaak verstandelijk gehandicapte meisjes. De zwemleraar werd in mei 2011 door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot zes jaar cel.

Inclusief de tijd in voorarrest heeft L. twee derde van zijn straf uitgezeten. Hij kwam een week geleden onder voorwaarden vrij. Zo mag hij niet in de elf Brabantse gemeenten komen waar zijn slachtoffers wonen. Begin deze maand maakte zijn advocaat bekend dat er voor hem een woning was gevonden. L. stelde verder in een brief dat hij spijt had van zijn daden.