Nationaliteit kwijt bij deelname terreurorganisatie

Wie deelneemt aan een terroristische organisatie raakt voortaan de Nederlandse nationaliteit kwijt. Dat wil de Tweede Kamer, die hiertoe dinsdag een motie aannam van VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff.

De liberaal vindt dat deelname aan een terroristische organisatie 'indruist tegen de Nederlandse waarden en een bedreiging vormt voor de staatsveiligheid van Nederland en onze bondgenoten'. Dijkhoff denk dan onder anderen aan Nederlandse jongeren die in Syrië gaan vechten.

De Kamer eist nu dat het kabinet voor 1 september met een wetsvoorstel komt waarmee dit wordt geregeld; de huidige wet laat nog niet toe wat Dijkhoff wil. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zegde vorige week al toe dat hij gaat onderzoeken hoe hij aan het verzoek van Dijkhoff tegemoet kan komen.

De Tweede Kamer vindt verder dat de Jahbat al-Nusra, een aan Al-Qaida geleerde oppositiebeweging die in Syrië tegen het regime van Bashar Assad strijdt, op de Europese terreurlijst moet komen. Het parlement nam hiertoe een motie aan van PVV'er Louis Bontes. Ook Nederlandse jihadisten zouden zich bij Jahbat al-Nusra hebben aangesloten.

Op 16 mei legden de Verenigde Staten Al-Nusra-leider Muhammad al-Jawlani sancties op. Het Amerikaanse ministerie van defensie noemde de rebellenleider een 'mondiale terrorist'. Vrijdag week plaatste ook de VN de organisatie op de sanctielijst.