[WK Kwalificatie] Japan als eerste naar WK na gelijkspel

Japan plaatst zich voor de derde keer op rij als eerste voor het wereldkampioenschap voetbal. In het Saitamastadion van Urawa Red Diamons speelde Japan tegen Australië met 1-1 gelijk. Japan had aan een punt voldoende om zich te kwalificeren.

In een matige eerste helft had Japan het meeste balbezit en de meeste kansen. Keisuke Honda schoot een aantal keer op doel, maar echt gevaarlijk werd het niet. De grootste kans in de eerste helft kwam van Robbie Kruse die een counter van Australië bijna succesvol wist af te ronden, maar doelman Eiji Kawashima wist dat te voorkomen.

Het spelbeeld in de tweede helft was het zelfde als in de eerste helft. Japan valt aan, creeërt kansen, maar echt gevaarlijk wil het niet worden. Tien minuten voor tijd krijgt FC Utrecht-speler Tommy Oar de bal en lobte hem over Kawashima heen. Uit het niets wist Australië plotseling te scoren. In de laatste minuut maakte Matt Makay hands na een corner van Japan en de strafschop werd terecht gegeven. Honda mocht aanleggen en schoot Japan naar Brazilë.

Het wordt de vijfde deelname voor Japan aan het WK, sinds 1998 hebben ze geen toernooi gemist. In 2002 en 2010 wisten ze de tweede ronde te halen. Japan moet volgende week nog spelen tegen Irak en daarna vliegen ze door naar Brazilië om deel te nemen aan de Confederations Cup.

Australië moet nog twee duels spelen. Volgende week tegen Jordanië en daarna sluiten ze de kwalificatie af tegen Irak. Samen met Oman strijden deze landen voor het andere WK-ticket. Om 17.00 uur spelen Oman en Irak nog tegen elkaar.