'Hackers China kraken geheime wapenontwerpen VS'

Chinese hackers hebben zich toegang weten te verschaffen tot tientallen ontwerpen van geavanceerde Amerikaanse wapensystemen. Sommige van deze systemen zijn van vitaal belang voor Amerikaanse raketafweersystemen, gevechtsvliegtuigen en oorlogsbodems. Dat meldt The Washington Post op basis van een rapport aan het Pentagon van de wetenschappelijke adviesraad van het ministerie van defensie.

Met de informatie kan China zich tientallen jaren van onderzoek en ontwikkeling en miljarden euro's besparen. De ontwikkeling van Chinese wapensystemen kan in een stroomversnelling raken, waardoor de achterstand op het Amerikaanse leger kan worden ingehaald, zeggen deskundigen.

Onder de blauwdrukken bevinden zich ontwerpen voor het Patriot-raketsysteem, de Black Hawk-helikopter en het F-35 gevechtsvliegtuig, de Joint Strike Fighter (JSF). Dat Chinese cyberspionnen de hand hadden weten te leggen op JSF-ontwerpen is al enkele jaren bekend.

In januari waarschuwde de raad al dat het Pentagon onvoldoende is voorbereid op een grootschalige cyberoorlog. Wat betreft conventionele wapens legt de Volksrepubliek het nog altijd af tegen de Verenigde Staten, maar Chinese hackers lijken steeds beter in staat digitale beveiligingssystemen te kraken en de hand te leggen op gevoelige informatie.