Demonstraties tegen Monsanto vreedzaam verlopen

De demonstraties die zaterdag in Amsterdam en Wageningen zijn gehouden tegen het Amerikaanse chemiebedrijf Monsanto zijn rustig verlopen. In Wageningen werd niemand aangehouden, zegt een politiewoordvoerder. In Amsterdam waren er volgens een andere woordvoerder geen noemenswaardige arrestaties.

Op verschillende plaatsen in de wereld werd zaterdag geprotesteerd tegen de bedrijfsstrategie van Monsanto. Die houdt onder meer in dat op allerlei gewassen patent wordt aangevraagd, waardoor boeren die niet meer kunnen gebruiken. Ook wordt voor een monopolie van Monsanto gevreesd omdat het grote zaadveredelaars overneemt.

Een mars en een demonstratie bij een vestiging van Monsanto in Wageningen trokken volgens de politie zo'n duizend deelnemers. "We hadden vooraf en tijdens de demonstratie contact met de organisatie en de wandelaars. Dat is goed verlopen."

De organisatie van de demonstratie schat het aantal deelnemers overigens een stuk hoger in. "Er waren hier zo'n drieduizend mensen. Het was een eindeloze massa", zegt een woordvoerder. Het aantal mensen dat naar de demonstratie op de Dam in Amsterdam ging lag volgens hem rond de zesduizend.

De politiewoordvoerder in Amsterdam wil geen schatting geven van het aantal demonstranten. "Dat roept altijd weer vragen op omdat de schattingen steeds zo ver uit elkaar liggen." Het is overigens gebruikelijk dat de opkomstschattingen van politie en organisatie bij demonstraties rond een factor drie uit elkaar liggen.