Onderzoek naar invloed pedofielen op Duitse Groenen

De Duitse Groenen hebben een commissie opgedragen de invloed van pedofielen in de beginjaren van de partij te onderzoeken. De tweede oppositiepartij van Duitsland werd de afgelopen weken aangewreven dat verscheidene kopstukken pedofilie destijds ongemoeid lieten of zelfs aanmoedigden.

De onderzoekers gaan na 'in welke mate groepen of personen in de partij actief waren die zich inzetten om seksuele handelingen van volwassenen met kinderen ongestraft te laten'. De commissie, die onafhankelijk is maar door de Groenen wordt betaald, wordt geleid door politicoloog Franz Walter.

De Groenen kwamen voort uit de milieu- en vredesbeweging en kozen in de eerste jaren na de oprichting in 1980 een uiterst linksradicale koers. De partij bepleitte indertijd een toleranter, vrijzinniger en minder conservatieve samenleving. Ruim dertig jaar later zijn de Groenen opgeschoven naar het midden van het politieke spectrum en maken ze kans bij de bondsdagverkiezingen van september de derde partij van het land te worden.

De algemeen secretaris van de Groenen verzekerde vrijdag dat haar partij seks met kinderen nu ondubbelzinnig 'onaanvaardbaar en verkeerd' vindt. Steffi Lemke betreurt dat daarover in het verleden in haar partij 'ruimte voor discussie' was.

Een van de coryfeeën van de Groenen die de afgelopen weken in het beklaagdenbankje terechtkwam is eurofractieleider Daniel Cohn-Bendit. De oudgediende beweert echter dat zijn vermeend pedofilievriendelijke uitspraken bedoeld waren als provocatie. Hij wilde zo de preutse Duitse samenleving opschudden en in beweging brengen, houdt Cohn-Bendit vol.