'AEX begint vlak' maandagochtend

De beurs in Amsterdam begint maandag naar verwachting vlak tot licht hoger. Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers lijken even een pas op de plaats te maken na de recordstanden van vorige week en te wachten op nieuwe impulsen.

"De AEX opent nagenoeg onveranderd. Wellicht dat er nog een klein plusje uitkomt. De meeste kwartaalcijfers van de grote bedrijven zijn geweest. Deze week komen er nog wat resultaten van kleinere fondsen naar buiten. Voor de rest is het uitkijken naar de Amerikaanse detailhandelsverkopen, die later op de dag naar buiten komen“, aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

In Amsterdam komt de bank Van Lanschot dinsdag met een trading update en presenteert ook de uitkomsten van een ,,strategische review". Vastned, Roto Smeets en Ordina openen woensdag de boeken en donderdag is het de beurt aan onder meer BAM en Pharming. Vrijdag komt onder meer Nieuwe Steen met gegevens over de eerste drie maanden van het jaar.

De Europese Centrale Bank onderzoekt de mogelijkheden om zogenoemde asset-backed securities (ABS) op te kopen. Dat zou volgens ECB-president Mario Draghi "een van de vele opties" kunnen zijn om de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf te stimuleren. Draghi zei dat zaterdagavond na afloop van de G7-bijeenkomst in het Britse Aylesbury.

De aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten maandag een gemengd beeld zien. In Tokio zette de Nikkei de stijging voort en eindigde 1,2 procent in de plus. De verbeterde winstvooruitzichten van Japanse bedrijven door de aanhoudende verzwakking van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar bleef zorgen voor koopbereidheid onder beleggers.

De aandelenbeurzen in New York sloten vrijdag met winst. Beleggers gaven op een rustige handelsdag een vervolg aan de opmars, die donderdag even werd gestaakt. Vooral de Nasdaq steeg sterk, dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers van diverse fondsen.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent hoger op 15.118,49 punten. De S&P 500 sloot met een winst van 0,4 procent op 1633,70 punten. De Nasdaq steeg 0,8 procent tot 3436,58 punten.

Op de Europese beurzen werd eerder op de dag de opmars ook rustig doorgezet. In Amsterdam slechtte de AEX-index daarbij voor het eerst sinds mei 2011 de barrière van 360 punten. De AEX eindigde 0,6 procent in de plus op 361,17 punten. De MidKap-index klom 0,2 procent tot 543,47 punten. De graadmeters in Londen en Parijs wonnen 0,5 en 0,6 procent. De DAX-index in Frankfurt steeg 0,2 procent.

De euro was maandag voor opening van de aandelenbeurzen 1,2976 dollar waard, tegen 1,2955 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 95,31 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper, op 103,20 dollar.