Scribblenauts-makers aangeklaagd

Ontwikkelaar 5th Cell en uitgever Warner Bros. zijn aangeklaagd wegens ongeoorloofd gebruik van twee populaire memes in hun Scribblenauts-games. De mensen achter Nyan Cat en Keyboard Cat beschuldigen beide bedrijven van copyright- en trademarkschending.

Beide mannen hebben, voordat zij de aanklacht indienden, contact gezocht met zowel 5th Cell als Warner Bros. in de hoop er op een normale manier uit te kunnen komen. Zij voelden zich echter niet serieus genomen, en besloten toen de aanklacht in te dienen. Wat hen het meest dwars zit, is dat een bedrijf als Warner Bros. er zelf vaak als de kippen bij is wanneer iemand misbruik maakt van de copyrights en trademarks van het bedrijf. Dit verklaarde één van hen tegenover Eurogamer. Volgens hen gebruiken 5th Cell en Warner Bros. de memes om hun Scribblenauts-games te promoten en hebben zij hier nooit toestemming voor gevraagd of gekregen.

Geanimeerde versies van de memes zijn als easter eggs verwerkt in het originele Scribblenauts uit 2009, het vervolg Super Scribblenauts uit 2010, de iOS-versie Scribblenauts Remix en het meest recente deel Scribblenauts Unlimited. Interessant detail is dat voor beide memes pas na 2010 trademarks zijn aangevraagd, een jaar nadat het eerste Scribblenauts-deel uitkwam. De aanklagers eisen een onbekende som geld om de schade te vergoeden, en onkostenvergoeding om hun advocaten te betalen.

Nyan Cat en Keyboard Cat zijn niet de enige memes die in de Scribblenauts-games vereeuwigd zijn. Ook Giant Enemy Crab, Dramatic Chipmunk, Monorail Cat en Longcat zijn in de games te vinden, en naast hen nog een ander groot internetfenomeen.

Nyan Cat en Keyboard Cat zoals zij te zien zijn in Scribbelnauts (bron: IGN)