Vos zat dicht tegen anorexia aan

Marianne Vos zat in de aanloop naar de Olympische Spelen in Londen dicht tegen anorexia aan. De olympisch en wereldkampioene op de weg onthult dit in haar biografie, waarover ze dinsdag in het radioprogramma Dit is de dag vertelde.

"Met het oog op de Spelen ben ik heel veel meer gaan trainen. Ik ben daar toch een beetje in doorgeslagen. Ik herstelde niet meer. Ik ging altijd maar door. Ik at nog wel drie maaltijden per dag, maar dat was met al de trainingen die ik deed, niet genoeg." Vos woog op een bepaald moment nog maar 50 kilogram, 6 kilo onder haar 'normale' gewicht. "Het was best moeilijk te veranderen omdat ik wel bleef presteren. Maar gelukkig wist ik het met behulp van de mensen om mij heen toch om te buigen."

De alleskunner op de fiets had de moeilijke fase het liefst voor zich gehouden, maar vond het toch belangrijk om naar buiten te brengen. "Het is toch een lastig verhaal voor mij. Maar ik wil er vooral mee aangeven dat het ondanks alle mooie prestaties ook bij mij niet allemaal vanzelf gaat. Daarnaast wil ik er ook mee duidelijk maken dat je niet licht hoeft te zijn om te kunnen presteren."

Onder anderen veelvoudig olympisch kampioene Leontien Zijlaard-Van Moorsel kampte tijdens haar loopbaan met anorexia.