Schippers pal achter poepkankertest

De test die vanaf september gebruikt gaat worden in het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is van goede kwaliteit. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Als de test niet zou deugen, was er nooit voor gekozen, zei Schippers.

De bewindsvrouw wees erop dat kwaliteit een 'knock-outcriterium' was bij de aanbesteding van de test. Testen van inferieure kwaliteit hebben daarom überhaupt niet meegedaan, zei de minister. De ongerustheid is volgens haar ontstaan, omdat tijdens een proef met een andere test is gewerkt

De bewindsvrouw reageerde op kritiek van hoogleraren maag-, darm- en leverziekten dat de test de 'Fyra onder de poeptesten' zou zijn. Het gevaar bestaat dat de gekozen, goedkope test minder gevoelig reageert, zei een wetenschapper maandag in de Volkskrant. Daardoor zouden veel dure vervolgonderzoeken nodig zijn of blijft een hoger aantal tumoren onopgemerkt. "Is goedkoop toch duurkoop?", vroeg Kamerlid Arno Rutte (VVD).

Schippers probeerde de zorgen weg te nemen. Mocht blijken dat de test tegen alle verwachtingen in toch onvoldoende presteert, dan grijpt zij meteen in. "Op ieder moment dat blijkt dat de kwaliteit toch tegenvalt kunnen we direct ingrijpen."