'Gilbert reed met valse attesten'

Philippe Gilbert zou met valse attesten hebben gereden. Op deze manier kon hij gebruik maken van cortisonen. Dit meldt NRC Handelsblad vandaag. Meerdere (ex-)renners die door de arts van de Belgische wielerbond en wielerploeg Lotto-Belisol zijn behandeld, verklaren dat Mathieu de kopmannen van Lotto behandelde met cortisonen.

Een van de renners komt met de verklaring: "Gilbert reed vaak op cortisonen en dat heb ik van Jan Mathieu zelf. En met mij vele anderen. Jan gaat er namelijk prat op dat hij verantwoordelijk is voor de overwinningen van Gilbert." En een ander meldt: "Ik heb ook cortisonen gekregen van Mathieu, zogenaamd op attest. Hij vertelde me dat hij bij Gilbert hetzelfde deed."

Gilbert zelf zegt verbaasd te zijn over het nieuws. De Belg liet in een schriftelijke verklaring weten: "Ik heb mijn beroep steeds ernstig en op de best mogelijke manier beoefend. Zowel voor, tijdens als na mijn jaren bij Lotto heb ik grote wedstrijden gewonnen, de meeste zelfs op een gelijkaardige (naar men zei voor mij 'typische') manier. Ik mag hopen dat dat voldoende zegt."

Ploegarts Mathieu zegt dat hij enkel cortisonen voorschrijft bij een blessure. "Daar zijn cortisonen voor bedoeld." De arts zegt niets te weten van eventuele fictieve blessures. "Maar het kan zijn dat een renner mij, of de behandelende specialist, wijs heeft gemaakt dat hij geblesseerd was." Volgens Mathieu kunnen renners met cortisonen "hun grenzen verleggen".