Spielberg werkt aan passieproject Kubrick

Steven Spielberg heeft in een interview met Canal+ gezegd dat hij bezig is met het ontwikkelen van een miniserie over het leven van Napoleon Bonaparte. Hij gebruikt daarvoor het nooit gebruikte script dat Stanley Kubrick in 1961 al schreef, maar nooit heeft kunnen verfilmen.

Van alle projecten die Kubrick in zijn hoofd had maar nooit het daglicht hebben gezien, is Napoleon de beruchtste. Er is zeer uitgebreide research gedaan; duizenden locatiefoto's en dozen vol aantekeningen staan opgestapeld in Kubricks archief. Zoveel, dat gebaseerd op dit materiaal zelfs al een naslagwerk is uitgekomen. Maar het droomproject waar Kubrick zoveel moeite voor deed, is nooit van de grond gekomen.

MGM en United Artists weigerden het script te verfilmen omdat er duizenden figuranten en nog veel meer nodig zou zijn om het script te verfilmen. Op dat moment (begin jaren 70) hadden dit soort spektakelfilms de grootste moeite om hun budget terug te verdienen met War and Peace (1968) en Waterloo (1970) lichtende voorbeelden.

Het is niet de eerste keer dat Spielberg een project afmaakt wat Kubrick was begonnen. Eerder maakte hij A.I., volgend op de dood van de gevierde filmmaker. Dat werd niet zo'n succes, dus het is nog even afwachten of dit project eer zal doen aan de geest van Kubrick.

Spielberg heeft een enerverend jaar voor de boeg: naast dit project produceert hij ook Jurassic Park IV, is hij samen met Tom Hanks bezig met een Band of Brothers-achtige tv-serie en zal hij optreden als juryvoorzitter op het Cannes Film Festival.

Spielberg, Haley Joel Osment en Jude Law op de set van A.I.
Spielberg, Haley Joel Osment en Jude Law op de set van A.I.