Team Rabobank verder als Blanco Pro Cycling

De voormalige Rabobank-wielerploeg gaat volgend seizoen verder onder de naam Blanco Pro Cycling. Dat is donderdag bekendgemaakt. Rabobank besloot zich in oktober na zeventien jaar trouwe dienst terug te trekken als hoofdsponsor. Sindsdien ging de ploeg onder de werktitel White Label door het leven.

Richard Plugge wordt naar voren geschoven als de nieuwe directeur van de ploeg. Hij volgt de aan het eind van het jaar vetrekkende Harold Knebel op. Plugge is momenteel in dienst als communicatiemanager.

In tegenstelling tot eerdere berichten is Giant niet in de nieuwe naam verwerkt. Het Taiwanese bedrijf blijft wel actief als subsponsor. Volgend jaar moet blijken of een nieuwe hoofdsponsor gevonden kan worden, zodat in 2014 een doorstart mogelijk is.

De vrouwenploeg kan wel op de steun van Rabobank blijven rekenen. De formatie rondom kopvrouw Marianne Vos gaat verder onder de naam Rabobank Liv/Giant Team en wordt ondergebracht in een zelfstandige stichting. Rabobank zal ook de veldrijders, de mountainbikers en de beloften financieel blijven steunen.

De beslissing van Rabobank om de herenploeg de rug toe te keren volgde op het dopingschandaal rondom oud-wielrenner Lance Armstrong. In het door de Amerikaanse antidopingautoriteit Usada opgestelde rapport gaf Levi Leipheimer toe dat hij in zijn periode bij Rabobank epo gebruikte.