Nederland geen voorzitter van eurogroep

Nederland is geen kandidaat om voorzitter te worden van de eurogroep, het overleg tussen de 17 ministers van Financiën van de eurolanden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zondag laten weten nadat in Duitse media premier Mark Rutte werd genoemd om de huidige voorzitter, Jean-Claude Juncker, op te volgen.

Juncker maakte onlangs bekend eind dit jaar of begin volgend jaar terug te treden. Over wie het voorzitterschap gaat vervullen, werd dit weekeinde druk gespeculeerd door Duitse media. Sommige media meldden op basis van diplomatieke bronnen dat er een voorkeur is voor een Fin of een Nederlander, waarbij Rutte en de Finse premier Jyrki Katainen specifiek werden genoemd.

Junckers termijn liep in juli dit jaar af. Lange tijd werd verwacht dat hij op dat moment zou worden opgevolgd door de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble. Zijn benoeming stuitte echter op verzet van vooral Frankrijk, omdat Duitsland op die manier een te dominante positie in de eurogroep zou krijgen. Daarop werd de termijn van de Luxemburgse premier verlengd.

Schäuble wilde zichzelf zondag tegenover Bild am Sonntag niet uitsluiten als potentieel kandidaat. Hij zei dat "de nieuwe persoon in ieder geval de Europese integratie verder moet brengen".

"De Duitse regering wil dat de kandidaat komt van de kring van ministers van Financiën en we hebben gezien dat het zeer de moeite waard is als de voorzitter het midden kan houden tussen de verschillende posities", zei de Duitse minister.

Vrijdag zei de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici geen kandidaat te zijn om de Luxemburger op te volgen.

Nederland geen voorzitter van eurogroep
Nederland geen voorzitter van eurogroep (Foto: ANP)