Rutte genoemd als opvolger Juncker

Premier Mark Rutte (VVD) is een mogelijke opvolger voor de vertrekkende voorzitter van de Eurogroep Jean-Claude Juncker. Dat zegt de leider van de Sociaaldemocraten in het Europees Parlement Hannes Swoboda in het Duitse nieuwsblad Focus, melden Duitse media.

Juncker, minister-president in Luxemburg, heeft aangekondigd met de jaarwisseling terug te treden als voorzitter van het overleg van de zeventien ministers van financiën van de eurolanden. De opvolger moet volgens de Duitse Eurocommissaris Günther Oettinger uit een klein land komen. In Focus noemt hij een opvolger uit Nederland of Finland 'denkbaar'.

Een kansrijke kandidaat is volgens Focus de Finse minister van financiën Jutta Urpilainen. Zij zou goed in de smaak vallen bij de Duitsers en andere voorstanders van een streng beleid. De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zou nog niet genoeg in het vak zitten om nu al voorzitter van de Eurogroep te kunnen worden. Daarom wordt aan Rutte gedacht.

Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst zegt in reactie op de berichten dat Nederland geen kandidaat stelt voor de opvolging van de vertrekkende voorzitter van de Eurogroep Jean-Claude Juncker. Of Nederland definitief geen kandidaat stelt, wil de woordvoerder niet zeggen. "De geruchten gaan alle kanten op en het is onmogelijk daar uitgebreid op te reageren."