Vrijspraak voor oud-rechters Chipshol
Oud-rechters Pieter Kalbfleisch en Johannes Westenberg zijn vrijdag door de rechtbank vrijgesproken van meineed in de langslepende Chipsholzaak. Dat meldt een woordvoerder van de rechtbank. De zaak diende in Utrecht, zodat oud-collega's niet over de twee voormalige rechters hoefden te oordelen.
Justitie had een werkstraf van 240 uur en vier maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen de 67-jarige Westenberg. Tegen de 65-jarige Kalbfleisch eiste het Openbaar Ministerie dezelfde werkstraf en daarnaast een voorwaardelijke celstraf van twee maanden.
Volgens de rechtbank staat niet vast dat de twee tijdens een voorlopig getuigenverhoor in 2010 onder ede valse verklaringen hebben afgelegd over de vraag of ze met elkaar bevriend waren en of ze over de zaak hebben gesproken met elkaar. Ook acht de rechtbank niet bewezen dat Westenberg in 2006 ten onrechte verklaard heeft dat hij niet had gebeld met een advocaat in de zaak.
Kalbfleisch noemt de uitspraak in een reactie gerechtigheid. "Na het uitvoerige onderzoek van de Rijksrecherche en het Openbaar Ministerie kan er alleen maar geconcludeerd worden dat ik de wet niet heb overtreden", aldus de oud-rechter in een verklaring. "Ik hoop dat hiermee definitief een einde komt aan deze voor mijn gezin en mij zeer belastende episode."
De oprichter van projectontwikkelaar Chipshol, Jan Poot, deed in 2009 aangifte tegen Westenberg. Een voormalige zakenpartner van Poot zou zijn voorgetrokken door de twee rechters. De partner was bevriend met Kalbfleisch, die Westenberg gevraagd zou hebben zijn vriend in juridische procedures te bevoordelen. Chipsholdirecteur Peter Poot bekende overigens begin september het strafdossier over beide oud-rechters te hebben gelekt aan NRC Handelsblad.
De Chipsholzaak draait om een conflict tussen Chipshol en Schiphol over de ontwikkeling van grond rondom de luchthaven. In mei oordeelde de Hoge Raad dat de Chipshol bij de ontwikkeling van een bedrijventerrein bij Schiphol ten onrechte is benadeeld door Luchtverkeersleiding Nederland.
Chipshols advocaat Liesbeth Zegveld liet in mei weten Westenberg en Kalbfleisch alsnog te willen laten vervolgen voor omkoping in de Chipsholzaak. Het OM besloot dat eerder niet te doen. Zegveld wil het OM hier via een zogeheten artikel 12-procedure alsnog toe dwingen.
Bij de samenstelling van de rechtbank is erop gelet dat de rechters niet samen hebben gewerkt met de verdachten.
Donderdag plaatste Jan Poot een advertentie in Trouw en het Haarlems Dagblad, waarin hij meldt dat Westenberg tussen 2005 en 2010 voor ? 410.000 verdiend hebben via Antacc BV, waarvan diens vrouw de directeur is. Een aantal opdrachtgevers was afkomstig uit het netwerk van Kalbfleisch, stelde Poot in de advertentie.