Stam: "Gemoedelijke tegen arrogante"

Jaap Stam kijkt uit naar de topper tussen Ajax en PSV. De oud-verdediger speelde voor beide clubs en kent de verschillen zijn tussen de Amsterdammers en de Brabanders. "Het is apart als je voor beide teams hebt gespeeld", zegt Stam tegen Voetbal International.

"Het zijn twee topteams die de laatste jaren vaak kampioen zijn geworden, dus de strijd zal altijd blijven. Mensen spreken toch van de club uit Brabant, een beetje het gemoedelijke, tegen de club uit het westen: arroganter en mondiger."

"PSV krijgt nu meer aandacht voor de manier van spelen en op het veld", aldus de oud-international. "Naast het onderling resultaat en het kampioenschap, wordt er ook gekeken naar de wedstrijd op zich: wie heeft het beste team en wie heeft de beste spelers?" Stam speelde zowel voor PSV als Ajax in de topwedstrijden.

"Met PSV wonnen we regelmatig in Amsterdam, maar met Ajax heb ik ook in Eindhoven met 1-5 gewonnen (18 maart 2007, red.). In eigen huis is het altijd lekker om te winnen, een topteam moet dat ook, maar om uit te winnen geeft het een extra dimensie. Bij spelers brengt de wedstrijd een extra lading. Het is een ander gevoel."

"Niet dat je bij andere wedstrijden minder gemotiveerd bent, maar je leeft een week naar de topper toe. Iedereen praat erover en er is meer aandacht voor", aldus Stam, die geen voorspelling over een uitslag durf te geven. "Het is moeilijk in te schatten. PSV heeft veel snelheid, Ajax is lichter maar heeft een goede techniek. Ik vind het combinatiespel van Ajax ook iets beter, PSV heeft meer duelkracht, maar Ajax wint."