Mijnwinning oorzaak verzakking 't Loon

De verzakking van winkelcentrum 't Loon in Heerlen werd veroorzaakt door breuken in de ondergrond als gevolg van ondiepe mijnwinning. Dat bleek vrijdag bij de presentatie van de resultaten van het onderzoek in opdracht van de Vereniging van Eigenaren.

Gedurende een periode van meerdere jaren heeft grondwater en bodemmateriaal zich door de breuken een weg gevonden naar een holte in de mijngang. Daardoor is een zogeheten sinkhole ontstaan, een plotselinge verzakking van de bovengrond. Ook stijgend mijnwater kan daarbij een rol hebben gespeeld.

Het onafhankelijke onderzoek is uitgevoerd door een internationaal team onder leiding van een ingenieur van adviesbureau Hageman.

De resultaten van het onderzoek werden dinsdag al overhandigd aan de gemeente, die stelde een week nodig te hebben om het overhandigde rapport te bestuderen om de verdere onderzoeksstrategie te bepalen. Zo nodig wordt nog 'veldwerk' verricht. De Vereniging van Eigenaren weigerde de gemeente eerder toegang tot het terrein om 't Loon.

Het winkelcentrum werd eind vorig jaar gesloten, nadat scheurtjes werden ontdekt in pilaren van de ondergrondse parkeergarage. Na de sluiting bleek dat een deel van het complex op instorten stond. In februari werd het winkelcentrum heropend, nadat tien winkels geheel of gedeeltelijk waren gesloopt.