FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 23 november 2012

[Bundesliga] HSV verliest wedstrijd en Van der Vaart

Hamburger SV heeft vrijdag met 2-0 verloren van promovendus Fortuna Düsseldorf. De Noord-Duitsers beleefden sowieso weinig plezier aan hun trip naar Düsseldorf. Spelmaker Rafael van der Vaart viel na ruim een halfuur uit met wat leek op een hamstringblessure. Voor Fortuna is het de eerste thuiszege in dit Bundesligaseizoen.

De wedstrijd in Düsseldorf kende al een tumultueus begin. Door overdadig vuurwerk van de fans van de thuisploeg begon het duel later. Fortuna liet zich vervolgens van zijn beste kant zien en bood HSV goed weerwerk. Evenwel kwam de thuisploeg verrassend op voorsprong. Op slag van rust rondde Robbie Kruse een counter goed af.

In de tweede helft kreeg HSV een nieuwe dreun te verwerken. Stefan Reisinger dribbelde door de verdediging van de Hamburgers heen en scoorde met een droge knal de tweede Düsseldorfse goal van de avond. De bezoekers probeerden nog wel wat terug te doen, maar zelfs een eretreffer zat er niet in. Fortuna klimt dankzij de drie verdiende punten van de zestiende naar de dertiende plaats. HSV blijft voorlopig negende.

Rovio zorgt voor problemen met Angry Birds-games

Bezitters van een Windows Phone 8 moeten opletten met een update van Angry Birds: Space en Angry Birds: Star Wars. Ontwikkelaar Rovio heeft namelijk een patch uitgebracht voor de WP8-versie van de game maar deze brengt meer problemen met zich mee dan oplossingen. 

AngryBirdsError

Gamers krijgen namelijk bovenstaande foutmelding voor hun kiezen. Het de-installeren en daarna opnieuw installeren van de applicatie lost het probleem niet op. Het is ook niet mogelijk om de game 'opnieuw' te kopen aangezien Windows Phone 8 ziet dat je de game al aangeschaft hebt. Overigens heeft niet iedereen dit probleem; medewerkers van WP-Central geven aan dat sommige van hen wél bovenstaande foutmelding zagen en anderen weer niet. 

Heb jij een Windows Phone 8 en bezit je de game? Laat ons even weten of je ook problemen hebt met de game.

'Mislukken EU-top geen ramp, wel jammer'

Het is geen ramp dat de speciale top over de Europese meerjarenbegroting is mislukt. Het is wel jammer. Dat stelde premier Mark Rutte vrijdagmiddag na afloop van de tweedaagse vergadering in Brussel over de komende 7-jaarsbegroting van de Europese Unie. Hij uitte de hoop dat op de vervolgtop begin volgend jaar wel resultaten worden geboekt.

"Ik heb voorzichtige hoop. Maar ik kan een goede uitkomst niet garanderen. Het kan nog steeds mislukken", constateert Rutte. Samen met enkele andere rijkere EU-lidstaten hamerde hij op de top op een vermindering van de Europese uitgaven net zoals de lidstaten zelf ook moeten bezuinigen.

Rutte: mislukken EU-top geen ramp, wel jammer
Rutte: mislukken EU-top geen ramp, wel jammer (Foto: ANP)

Splash Damage komt met nieuwe game

We mogen binnenkort een nieuwe game verwachten van Brink-ontwikkelaar Splash Damage. Op de website van het bedrijf is een timer te zien die aftelt naar volgende week donderdag. Wat we dan mogen verwachten is nog niet bekend, maar geruchten gaan dat het iets te maken heeft met iOS-titel RAD Soldiers.

Bezoekers van de website hebben al aangegeven dat het plaatje voor de timer opgeslagen is als 'car_teaser'. De URL van het plaatje verwijst weer naar een forum van WarChestGames. Op de officiële website van WarChestGames is te zien dat zij hebben gewerkt aan RAD Soldiers. Daarnaast lijkt het logo op de banner verdacht veel op een logo van RAD Soldiers

Voorlopig blijven het geruchten en speculaties. Volgende week donderdag gaan we meer informatie krijgen.

SplashDamage

Uitslag NAC Breda - ADO Den Haag

Om 20.00 uur begon in de Eredivisie het duel tussen tussen NAC Breda en ADO Den Haag. de thuisclub leed een pijnlijke nederlaag door in eigen huis met 0-3 onderuit te gaan.

NAC Breda

0 - 3

ADO Den Haag

     59' Beugelsdijk 
 74' Chery 
 83' Poepon (pen) 
 
 Gele kaart: Gudelj (NAC Breda), v. Duinen (ADO Den Haag)
 Rode kaart: De Roover (82) (NAC Breda)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.100
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Luijckx
Botteghin
Janse
Gudelj
Gilissen (Schalk/71)
Buijs
Hooi
Lurling
Verbeek (Seuntjens/75)
  Coutinho
Omeruo
Wormgoor
Beugelsdijk
Supusepa
Jansen (Malone/76)
Holla (Visser/88)
Toornstra
Chery
Poepon
v.Duinen (Vicento/64)

SciFi avontuur voor Almodovar

Na zijn thriller/horror uitstapje The Skin I Live In heeft Pedro Almodovar er blijkbaar de smaak weer goed te pakken. Naar verluidt heeft hij de productie van een science-fiction film op het oog.

Almodovar: “Ik ben nog jong genoeg om een dergelijke film te maken. Ik bedoel, ik voel me nog jong genoeg. Er zitten genoeg ideeën in mijn hoofd en ik werk aan een script. Maar ik begin er alleen aan als het echt iets speciaals gaat worden.Ik wil de kijkers verrassen door iets onmogelijks te doen.”

Er gaan verhalen dat Almodovar zich laat inspireren door Invasion Of The Body Snatchers. Dan zou hij inmiddels de vijfde regisseur zijn na Don Siegel, Philip Kaufman, Abel Ferrara en Oliver Hirschbiegel. Wordt vervolgd dus en hou FOK!film goed in de gaten.

Queen weer op nummer 1 in Top 2000

Queen staat dit jaar opnieuw bovenaan in de Top 2000. Het nummer Bohemian Rhapsody is net als vorig jaar het populairst, heeft Radio 2 vrijdagavond bekendgemaakt.

Hotel California van The Eagles staat net als een jaar geleden op de tweede plek. De derde positie wordt bezet door Led Zeppelin met Stairway to Heaven. Vorig jaar stond hier nog Child in Time van Deep Purple. De hoogste nieuwe binnenkomer is I Follow Rivers van Triggerfinger, op nummer 79.

"Prachtig, in een week meer dan drie miljoen stemmen en weer meer dan vorig jaar", laat Kees Toering, zendermanager van Radio 2, weten. "Een duidelijk bewijs dat de Top 2000 meer leeft dan ooit tevoren."

De complete lijst van de Top 2000 wordt volgende week maandag in een speciale uitzending van het Radio 2-programma Tijd voor Twee Proeflokaal van Frits Spits bekendgemaakt. Eind december wordt de volledige Top 2000 uitgezonden.

Actrice Deborah Raffin (59) overleden

Actrice Deborah Raffin is op 59-jarige leeftijd overleden aan leukemie. Naast haar werk als actrice was ze samen met haar man verantwoordelijk voor veel verschillende audiobooks die werden uitgebracht bij Dove Books-on-Tape.
Raffin was bekend van films als 40 Carats (1973) met Liv Ullmann, Once Is Not Enough (1975) met Kirk Douglas en The Ransom (1977) met Oliver Reed. Het grootste deel van haar loopbaan was Raffin te zien in televisiefilms. De meest bekend hiervan is Noble House uit 1988 dat gebaseerd is op het boek van Shogun schrijver James Clavell.

Selectieve filmografie
2008-2010 The Secret Life of the American Teenager (TV serie)
2008 ER (TV serie)
2006 Law & Order: Special Victims Unit (TV serie)
1993 Morning Glory
1991 Scanners II: The New Order
1990 Night of the Fox (TV FILM)
1989 The Twilight Zone (TV serie)
1988 Noble House (TV mini-serie)
1985 Death Wish 3
1985 Claudia
1981 Killing at Hell’s Gate
1978 Hanging on a Star
1977 The Ransom
1977 The Sentinel
1976 God Told Me To
1975 Once Is Not Enough
1974 The Dove
1973 40 Carats

NHL schrapt all-star game

De National Hockey League (NHL) heeft bekend gemaakt dat de jaarlijkse All-Star Game en alle wedstrijden tot en met 14 december definitief zijn afgelast vanwege de lock-out. Het 2013 All-Star Weekend zou eind januari in Columbus, Ohio worden georganiseerd.

In totaal is 1/3de van het reguliere seizoen afgelast. Ook de jaarlijkse buitenwedstrijd, de Winter Classic, is al afgelast. Komen de clubs en de spelersvakbond alsnog tot een akkoord, dan zullen er alleen reguliere wedstrijden en play-offs worden gespeeld. Verdere bijzondere evenementen zullen dit seizoen niet gepland worden.

Een akkoord leek eerder deze week dichtbij, maar tot grote teleurstelling van de spelers werd hun significante handreiking door de clubs wederom afgewezen. "De spelers hebben alles gedaan om ervoor te zorgen dat onze sport terug op het ijs komt," zei vakbondsleider Don Fehr over het hernieuwde aanbod.

Het NHL-seizoen zou eigenlijk op 11 oktober van start gaan, maar doordat de de spelers en teameigenaren geen nieuwe CAO hebben kunnen afsluiten leidt dit tot op heden tot een zogenaamde lock-out. De seizoensstart is derhalve voor onbepaalde uitgesteld en spelers mogen niet communiceren, laat staan trainen, met coaches en medewerkers van hun eigen team.

Laura Linney warmt zich op voor WikiLeaks-film

Laura Linney wil een rol in de film over WikiLeaks. Over de rol van Linney is nog niets bekend, schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

Benedict Cumberbatch gaat oprichter Julian Assange spelen en James McAvoy is nog in gesprek voor de rol van Daniel Domscheit-Berg, die eveneens betrokken was bij de klokkenluiderswebsite. Twilight-regisseur Bill Condon regisseert de film, die begin volgend jaar wordt opgenomen in Berlijn, België en IJsland.

De 48-jarige Linney is in januari eerst nog te zien in het drama Hyde Park on Hudson. Ze is daarin te zien als Margaret Suckley die een affaire had met haar verre oom, president Franklin D. Roosevelt, gespeeld door Bill Murray.


Laura Linney warmt zich op voor WikiLeaks-film (Foto: Novum)

Achttien ton chocola gestolen in Oostenrijk

Vindingrijke zoetekauwen in Oostenrijk hebben door middel van een list meer dan achttien ton chocolade gestolen.

Een van de dieven laadde eerder deze week bij een chocoladeproducent in Bludenz 33 pallets melkchocolade op de aanhanger van zijn Slowaakse tractor. De lekkernijen moesten worden bezorgd bij een bedrijf in Tsjechië.

Het kenteken en de autopapieren van zowel de Slowaakse tractor als de bestuurder waren waarschijnlijk echter vervalst, zei de politie. Het ritje naar Tsjechië had nog geen dag moeten duren, maar vrijdag, vier dagen nadat de lading was opgepikt, was de chocola nog altijd spoorloos.

De politie heeft een onderzoek ingesteld.

'Brazilië ontslaat bondscoach Menezes'

Mano Menezes is ontslagen als bondscoach van Brazilië. Dat melden Braziliaanse media vrijdag. De beslissing zou tijdens een vergadering in Sao Paulo zijn genomen, maar de Braziliaanse voetbalbond heeft het nieuws nog niet bevestigd. Menezes' Braziliaanse ploeg verloor woensdag na strafschoppen de Superclasico de las Americas van aartsrivaal Argentinië.

Menezes lag eerder dit jaar al onder vuur vanwege het ongeïnspireerde spel van de Goddelijke Kanaries. Met een reeks goede resultaten had hij de kritiek van fans en media de laatste tijd echter doen verstommen.

Brazilië is erop gebrand een goed resultaat neer te zetten tijdens het volgende WK. Dat titeltoernooi wordt in het Zuid-Amerikaanse land gehouden.

Jude Law krijgt Britse filmprijs

Jude Law wordt later dit jaar geëerd door de Britse Independent Film Awards. De 39-jarige acteur krijgt de Variety Award voor zijn filmwerk. Vorig jaar ging de prijs naar Kenneth Branagh.

De Brit Law is onder meer bekend van films als de komedie Alfie, de avonturenfilm Sherlock Holmes en het romantische drama 360. Hij is binnenkort te zien in het kostuumdrama Anna Karenina.

Naast Law wordt Sir Michael Gambon door de filmprijzen geëerd. De Harry Potter-acteur krijgt de Richard Harris Award voor zijn hele oeuvre. De prijzen worden 9 december uitgereikt.


Jude Law krijgt Britse filmprijs (Foto: Novum)

Schutters beginnen in finale op nul

Schutters beginnen in finales van toernooien voortaan op nul punten. Iedere eindstrijd eindigt bovendien in een tweestrijd om het goud. Dat heeft de internationale schietbond ISSF vrijdag bekendgemaakt. Het is de grootste wijziging in het scoresysteem van de sport sinds finales in 1986 werden ingevoerd. De veranderingen gaan direct in en blijven tenminste tot en met de Olympische Spelen van Rio van kracht.

Sinds 1986 telden de in de voorrondes behaalde scores mee in de finale. Met het nieuwe systeem moeten de finales spannender worden. Tijdens de eindronde vallen stapsgewijs schutters af totdat er uiteindelijk twee overblijven. Zij strijden dan om het goud en zilver.


Schutters beginnen in finale op nul (Foto: Novum)

'Kentucky vervolgt atheïsten'

Verschillende Amerikaanse staten zijn onlangs de 21e eeuw ingestapt met liberale wetgeving als de legalisatie van wiet, het legaliseren van homohuwelijken en het versoepelen van abortuswetten. In Kentucky doet men echter verwoede pogingen om de staat terug de 17e eeuw in te schoppen.

De organisatie American Atheists doet namelijk al vier jaar lang verwoedde pogingen om een wet geschrapt te krijgen, die atheïsten discrimineert. Kentucky, niet toevallig een staat die sterk geassocieerd wordt met rednecks en inteelt, nam in 2008 namelijk een wet aan die iedereen verplicht te erkennen dat de veiligheid van de staat afhankelijk is van de Almachtige God.

Hoewel de man die de wet voorstelde, Tom Riner, niet specifieerde of hij Allah, Yahweh, Thor of een van de circa 3000 andere goden bedoelde, noch hoe iets dat niet bestaat zo belangrijk kan zijn voor de veiligheid van de staat, werd de wet toch aangenomen. Iedere atheïst die het tegendeel beweert, kan momenteel 12 maanden celstraf krijgen.

Daarop begon American Atheists namens tien inwoners van Kentucky een rechtzaak bij een lokale rechtbank. Deze wonnen ze eenvoudig: de rechtvaardige rechter besliste dat de wet in strijd is met het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, dat vrijheid van meningsuiting (freedom of speech) garandeert. Hieronder valt onder meer vrijheid van religie. De schrandere man merkte op dat, hoewel men vroeger misschien die onzin geloofde, de staat burgers niet kan dwingen tegenwoordig hetzelfde te denken.

Helaas triomfeerde de dwaasheid spoedig. Een beroepsrechtbank verwierp het vonnis. Eén van de rechters, die het oneens was met de conclusie van haar collega's, wees er fijntjes op dat ze zojuist een stel waanbeelden tot feit hadden gebombardeerd.

Maar Ser, zul je vragen, waarom is dit nou nieuws? Dat zal ik je zeggen: het falende rechtssysteem in Kentucky heeft het zo ver doen komen dat een blatante schending van de grondrechten van haar inwoners helemaal bij het hoogste gerechtshof van de VS terecht moet komen. American Atheists heeft namelijk gevraagd het zogenaamde Supreme Court de zaak te behandelen.

Toch betekent dit niet dat de waanzinwet snel zal verdwijnen. Het Supreme Court behandelt namelijk maar één op de duizend aanvragen die het binnenkrijgt. Totdat zij hebben besloten of het de moeite waard is om de mensenrechten van hun burgers te verdedigen, moeten de atheïstische burgers van Kentucky geen domme dingen doen, zoals opstaan voor de dingen waar ze in geloven.

IOC dreigt India en Koeweit met schorsing

Het internationaal olympisch comité IOC dreigt India en Koeweit te schorsen. In beide landen bemoeit de overheid zich met de verkiezing van leden. Bij de volgende vergadering van het uitvoerend comité van het IOC op 4 en 5 december wordt een beslissing genomen. Koeweit was eerder twee jaar geschorst, maar werd in juli juist weer toegelaten.

Het IOC maakt al ruim twee jaar 'ernstig zorgen' over overheidsbemoeienis bij de verkiezingen binnen het Indiaas olympisch comité (IOA). Omdat er geen maatregelen zijn genomen, hangt de IOA nu een schorsing boven het hoofd.

Koeweit was in juli toegelaten tot het IOC vanwege garanties dat er nieuwe wetten zouden worden doorgevoerd. Het IOC stelt dat het oliestaatje de deadline heeft gemist om die nieuwe wetgeving te bekrachtigen.


IOC dreigt India en Koeweit met schorsing (Foto: Novum)

Vrijspraak voor oud-rechters Chipshol

Oud-rechters Pieter Kalbfleisch en Johannes Westenberg zijn vrijdag door de rechtbank vrijgesproken van meineed in de langslepende Chipsholzaak. Dat meldt een woordvoerder van de rechtbank. De zaak diende in Utrecht, zodat oud-collega's niet over de twee voormalige rechters hoefden te oordelen.

Justitie had een werkstraf van 240 uur en vier maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen de 67-jarige Westenberg. Tegen de 65-jarige Kalbfleisch eiste het Openbaar Ministerie dezelfde werkstraf en daarnaast een voorwaardelijke celstraf van twee maanden.

Volgens de rechtbank staat niet vast dat de twee tijdens een voorlopig getuigenverhoor in 2010 onder ede valse verklaringen hebben afgelegd over de vraag of ze met elkaar bevriend waren en of ze over de zaak hebben gesproken met elkaar. Ook acht de rechtbank niet bewezen dat Westenberg in 2006 ten onrechte verklaard heeft dat hij niet had gebeld met een advocaat in de zaak.

Kalbfleisch noemt de uitspraak in een reactie gerechtigheid. "Na het uitvoerige onderzoek van de Rijksrecherche en het Openbaar Ministerie kan er alleen maar geconcludeerd worden dat ik de wet niet heb overtreden", aldus de oud-rechter in een verklaring. "Ik hoop dat hiermee definitief een einde komt aan deze voor mijn gezin en mij zeer belastende episode."

De oprichter van projectontwikkelaar Chipshol, Jan Poot, deed in 2009 aangifte tegen Westenberg. Een voormalige zakenpartner van Poot zou zijn voorgetrokken door de twee rechters. De partner was bevriend met Kalbfleisch, die Westenberg gevraagd zou hebben zijn vriend in juridische procedures te bevoordelen. Chipsholdirecteur Peter Poot bekende overigens begin september het strafdossier over beide oud-rechters te hebben gelekt aan NRC Handelsblad.

De Chipsholzaak draait om een conflict tussen Chipshol en Schiphol over de ontwikkeling van grond rondom de luchthaven. In mei oordeelde de Hoge Raad dat de Chipshol bij de ontwikkeling van een bedrijventerrein bij Schiphol ten onrechte is benadeeld door Luchtverkeersleiding Nederland.

Chipshols advocaat Liesbeth Zegveld liet in mei weten Westenberg en Kalbfleisch alsnog te willen laten vervolgen voor omkoping in de Chipsholzaak. Het OM besloot dat eerder niet te doen. Zegveld wil het OM hier via een zogeheten artikel 12-procedure alsnog toe dwingen.

Bij de samenstelling van de rechtbank is erop gelet dat de rechters niet samen hebben gewerkt met de verdachten.

Donderdag plaatste Jan Poot een advertentie in Trouw en het Haarlems Dagblad, waarin hij meldt dat Westenberg tussen 2005 en 2010 voor ? 410.000 verdiend hebben via Antacc BV, waarvan diens vrouw de directeur is. Een aantal opdrachtgevers was afkomstig uit het netwerk van Kalbfleisch, stelde Poot in de advertentie.

Geen Grote Improvatieshow door zieke Tijl Beckand

De Grote Improvisatieshow van vrijdagavond gaat niet door. Tijl Beckand is ziek en kan niet op de planken staan in Eindhoven, waar hij met onder anderen Ruben van der Meer zou optreden.

"Beste mensen van Eindhoven, de griep heeft mij nog te pakken en dus kan ik vanavond niet spelen", twitterde Beckand. "Sorry."

De Grote Improvisatieshow staat ook voor zaterdag op het programma van het Parktheater in Eindhoven. Of deze show wel doorgaat laat de organisatie van het Parktheater zo snel mogelijk via de website weten.

Beckand en Van der Meer toeren tot en met mei door Nederland met de voorstelling. De komieken creëren een show door te improviseren op suggesties uit het publiek. Onder anderen Jamai Loman, Horace Cohen en Jeroen van der Boom treden op als gastspelers.

Uitslag tweede vrije training Brazilië

Lewis Hamilton heeft ook tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Brazilië de snelste tijd op de klokken gezet. De McLaren-coureur was Sebastian Vettel bijna drie tienden te snel af. Mark Webber reed de derde tijd, gevolgd door Felipe Massa. Fernando Alonso maakte de top vijf compleet.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton McLaren 1:14.026   35
2 S. Vettel Red Bull 1:14.300 +0:00.274 40
3 M. Webber Red Bull 1:14.523 +0:00.497 37
4 F. Massa Ferrari 1:14.553 +0:00.527 37
5 F. Alonso Ferrari 1:14.592 +0:00.566 37
6 M. Schumacher Mercedes 1:14.654 +0:00.628 37
7 N. Rosberg Mercedes 1:14.669 +0:00.643 40
8 J. Button McLaren 1:14.863 +0:00.837 40
9 R. Grosjean Lotus 1:14.994 +0:00.968 37
10 P. di Resta Force India 1:15.129 +0:01.103 39
11 N. Hülkenberg Force India 1:15.131 +0:01.105 40
12 K. Räikkönen Lotus 1:15.371 +0:01.345 39
13 B. Senna Williams 1:15.432 +0:01.406 45
14 S. Perez Sauber 1:15.542 +0:01.516 35
15 K. Kobayashi Sauber 1:15.839 +0:01.813 43
16 D. Ricciardo Toro Rosso 1:15.902 +0:01.876 39
17 P. Maldonado Williams 1:15.953 +0:01.927 47
18 J. Vergne Toro Rosso 1:16.048 +0:02.022 40
19 V. Petrov Caterham 1:16.126 +0:02.100 39
20 H. Kovalainen Caterham 1:16.655 +0:02.629 42
21 P. de la Rosa HRT 1:17.244 +0:03.218 15
22 T. Glock Marussia 1:17.675 +0:03.649 42
23 C. Pic Marussia 1:18.127 +0:04.101 31
24 N. Karthikeyan HRT 1:18.139 +0:04.113 15

'Hiv nog steeds vaak te laat opgemerkt'

Hiv wordt nog altijd vaak in een laat stadium vastgesteld. Bij 43 procent van de nieuwe gevallen van vorig jaar was de weerstand al sterk verminderd of had iemand al aids, meldt de stichting HIV Monitoring vrijdag. Het percentage mensen waarbij hiv in een laat stadium wordt geconstateerd is sinds 1996 wel gehalveerd.

Bij een late vaststelling kan de afweer vaak niet worden hersteld. Het hoge percentage late diagnoses toont volgens de stichting aan dat mensen uit risicogroepen zich nog onvoldoende laten testen.

Het aantal nieuwe hivdiagnoses is vorig jaar met vijf procent afgenomen, van 1122 naar 1067. Daarvan waren 714 gevallen onder homo's, of andere mannen die incidenteel seks hebben met mannen. De daling komt vooral doordat er minder immigratie is uit regio's waar hiv veel voorkomt, zoals het zuiden van Afrika.

Het totaal aantal hivpatiënten wordt geschat op 25.000. Een derde krijgt geen behandeling, vaak weten ze niet dat ze hiv bij zich dragen.

Bij tien procent van de patiënten slaat de behandeling niet aan. Naar schatting is dertig procent resistent tegen een van de remmende middelen. Slechts bij drie van de tien patiënten bij wie de behandeling faalt wordt gecontroleerd of zij resistent zijn. Dat moet volgens de stichting vaker gebeuren.

Naakte Gaga probeert fans kalkoenvulling toe te stoppen

Lady Gaga is in haar huurwoning belaagd door haar fans. De op dat moment naaktlopende zangeres sliep in haar in Peru gehuurde huis toen ze middenin de nacht ontdekte dat een groot aantal fans haar garage waren binnengeslopen.

"Ik werd wakker om in de keuken eten te zoeken (naakt) en zag op de beveiligingscamera 35 monsters in mijn garage", twitterde Lady gaga, die haar fans liefkozend 'little monsters' noemt. Ze is momenteel in Peru voor haar toer.

De 26-jarige Gaga schrijft dat ze misschien kwaad had moeten worden op de opdringerige fans. "In plaats daarvan heb ik geprobeerd om kalkoenvulling onder de deur door te krijgen, maar er was geen kattenluik."

Man steekt zichzelf in brand voor ziekenhuis

Een man heeft zichzelf vrijdagochtend in brand gestoken voor de deur van het Kennemer Gasthuis in Haarlem. Hij is met brandwonden opgenomen in het ziekenhuis. De politie ziet in de daad een poging tot zelfdoding.

De politie werd rond 11.00 uur gewaarschuwd over een man die in brand stond op de Boerhaavelaan. De zegsvrouw wil vanwege zijn privacy niets zeggen over de identiteit van de man, die volgens RTV Noord-Holland van Griekse afkomst is.

Wiegel eist spreektijd voor JOVD op VVD-congres

Oud JOVD-voorzitter en VVD-erelid Hans Wiegel eist dat de jongerenorganisatie van de partij spreektijd krijgt tijdens het partijcongres van zaterdag. Dat liet de VVD-coryfee vrijdag weten aan de JOVD.

"Ik dring erop aan bij het hoofdbestuur van de VVD om het standpunt te herzien en de JOVD alsnog spreekrecht te geven. Van een liberale partij mag niets anders worden verwacht", liet Wiegel weten.

Premier Mark Rutte die zaterdag op het congres het regeerakkoord gaat verdedigen, liet eerder al weten bereid te zijn vijf minuten van zijn spreektijd aan de jongeren af te staan. Het partijbestuur ging hier niet mee akkoord en blijft erbij dat er zaterdag te weinig tijd is om de JOVD aan het woord te laten. De JOVD is erg kritisch over het regeerakkoord.

Mensenrechtenteam naar Bahrein

Het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties stuurt volgende maand vier medewerkers naar Bahrein om de voortgang van beloofde hervormingen in kaart te brengen. Dat deelde een woordvoerder vrijdag mee.

Het team zal spreken met ministers en rechtengroepen en het juridische systeem onder de loep nemen om schendingen van mensenrechten en andere misstanden aan het licht te brengen.

Geweld tussen de autoriteiten in Bahrein en sjiitische demonstranten die meer politieke inspraak eisen heeft al aan ten minste 55 mensen het leven gekost.

Overleven met je GamePad in ZombiU-trailer

Ubisoft heeft een developper diary uitgebracht voor ZombiU. In de video laat het ontwikkelteam alle manieren zien waarmee je de GamePad van de Wii U kunt gebruiken om de zombieaanvallen te overleven.

Daarnaast geven leden van het team tips en trucs over hoe je het best kunt overleven en wat je allemaal kunt tegenkomen. Zo raak je bijvoorbeeld al je geleerde skills kwijt als je de aanval niet overleeft en moet je daarna helemaal overnieuw beginnen wat skills betreft.

ZombiU komt 30 november uit op Wii U.

Doutzen Kroes open over seks

Doutzen Kroes heeft er nooit moeite mee gehad om te praten over seks. Het 27-jarige topmodel was er echter minder blij mee als haar ouders met haar hierover een discussie wilden voeren.

Kroes was niet altijd even blij met de openheid van haar ouders. "Ik vond dat nooit echt leuk", vertelt Kroes in RTL -programma Kanjers van Goud, dat zondag wordt uitgezonden. "Ik vond het leuker om met mijn vrienden te praten over seks."

Volgens Doutzen, die met Dance4Life onder meer jongeren wil activeren om met elkaar te praten over seks, waren haar ouders heel open over dit onderwerp. "Mijn moeder ging ook echt met mij zitten met een boek en dan uitleggen hoe het allemaal werkte."

Man op proefverlof mishandelt NS-personeel

Een 19-jarige gedetineerde op proefverlof heeft vrijdagochtend een conducteur, een machinist en zijn begeleider mishandeld. Dat gebeurde in de trein van Lelystad naar Almere. De man is aangehouden.

De man wist tijdens zijn verlof in Lelystad op het einde van de ochtend in een trein te komen, die op het punt stond te vertrekken. Zijn begeleider ging hem achterna. Op het balkon van de inmiddels wegrijdende trein deelde de verlofganger zijn begeleider meerdere klappen uit.

Een machinist en een hoofdconducteur die tussenbeide wilden komen werden eveneens geslagen. Ook werden zij door de man bedreigd.

Het NS-personeel belde daarop het alarmnummer, waarna de trein op Almere-Buiten stopte. Gearriveerde agenten konden de man daar aanhouden en afvoeren naar het bureau. De drie slachtoffers hebben aangifte gedaan.

Maatschappij Voor Beter OV laat in een reactie aan FOK! weten, tevreden te zijn over de aanpak. “Goede organisatie maakte het mogelijk, de geweldpleger op het volgende treinstation uit de trein te halen en te arresteren. Goed gedaan: iedereen hoort met z’n poten van OV-personeel af te blijven”, aldus Rikus Spithorst van de reizigersclub

[EK] Toussaint en Verlinden naast podium

Zwemster Kira Toussaint is bij het EK korte baan in Chartres net buiten de prijzen gevallen op de 100 meter rugslag. De 18-jarige Amstelveense kon haar niveau van de series en de halve finale niet evenaren en werd in 58,22 seconden vierde. Sharon van Rouwendaal werd een kwart tel daarachter vijfde. De Oekraïense Daryna Zevina werd in 57,07 Europees kampioen.

Joeri Verlinden is bij het EK korte baan in Chartres vierde geworden op de 100 meter vlinderslag. De zwemmer van NZA tikte na 50,97 seconden aan. Daarmee bleef hij 31 honderdsten verwijderd van een medaille. De Rus Evgeny Korotyshkin ging in 49,98 seconden met het goud aan de haal voor Rafael Munoz Perez uit Spanje en de Fransman Medhy Metella.

Joost Reijns sneuvelde op de 100 meter vrij in de halve finale. De NZA-zwemmer, die zijn rentree maakte na een gevecht tegen teelbalkanker, had 48,05 seconden nodig voor de vier baantjes. Dat was goed voor de elfde tijd. Alleen de eerste acht plaatsten zich voor de finale.

Ruim kilometer lang illegaal visnet in Markermeer

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben in het Markermeer een illegaal visnet van 1300 meter aangetroffen. Het net werd gebruikt voor het vangen van snoekbaars. Wie het heeft geplaatst wordt onderzocht.

Om de visstand in het Markermeer en het IJsselmeer te beschermen is een beperkt aantal visvergunningen afgegeven. Vissers met een vergunning hangen merktekens aan hun netten. In dit geval ontbraken die, waarna het net uit het water is gehaald.

Bij dezelfde controle, die de NVWA samen met de provincie Flevoland hield, werd ook proces-verbaal opgemaakt tegen een beroepsvisser die viste in een gebied waar dat verboden is.

China verbiedt weigering aidspatiënten in ziekenhuizen

Het is ziekenhuizen in China niet langer toegestaan om aidspatiënten te weigeren. In een rondschrijven van de regering staat dat de gezondheidsdiensten verplicht zijn om mensen met aids te behandelen.

De verplichting om aidspatiënten te helpen geldt niet alleen voor mensen die al weten de ziekte onder de leden te hebben, maar ook voor mensen bij wie de ziekte pas wordt vastgesteld als ze al in het ziekenhuis liggen. De autoriteiten moeten wel voorzorgsmaatregelen treffen voor zorgverleners.

Twee dagen geleden greep de Chinese vicepremier Li Keqiang in toen een longkankerpatiënt werd weggestuurd bij een ziekenhuis in de noordoostelijke stad Tianjin, omdat hij seropositief was. Hij eiste dat het ziekenhuis de man zou helpen.

Engeland en Wales getroffen door noodweer

Engeland en Wales worden vrijdag geteisterd door harde wind en zware regenvallen. Op sommige plaatsen heeft dit geleid tot wateroverlast. Bomen waaiden door de storm om en automobilisten kwamen vast te zitten. Dat hebben de autoriteiten gezegd. Een man kwam om het leven toen zijn auto door het water werd meegesleurd.

De wind bereikte snelheden van 138 kilometer per uur in Wales. In Mevagissey, in het zuidwesten van Engeland, had een kleine aardverschuiving plaats. Rond het middaguur waren er 77 waarschuwingen voor overstromingen van kracht. Ook het treinverkeer had last van het noodweer.

Burgemeester Kampen doet aangifte na bedreiging

Burgemeester van Kampen Bort Koelewijn (ChristenUnie) doet vrijdag namens de gemeente aangifte van bedreiging en intimidatie nadat woensdagnacht het huis van wethouder Pieter Treep (CDA) werd beklad met leuzen. Ook ontving Treep een dreigbrief.

Koelewijn had de dader opgeroepen zich uiterlijk vrijdag om 16.00 uur te melden en excuses te maken, maar dat gebeurde niet. In de dreigbrief werden de wethouder en zijn gezin op de korrel genomen. De schrijver is boos over een omleidingsroute door Kampen, vanwege nieuwbouw van een verzorgingshuis in de binnenstad.

Burgemeester Koelewijn zegt het in een verklaring te betreuren dat de dader zich niet heeft gemeld. "Hierdoor blijft de intimidatie bestaan. Dan blijft er maar een weg over en dat is dat ik namens de gemeente Kampen formeel aangifte doe van intimidatie en bedreiging."

Wethouder Pieter Treep blijft ondanks de bedreiging zijn werkzaamheden als wethouder de komende tijd voortzetten laat de gemeente Kampen weten.

Regeringsleiders verlaten EU-top zonder akkoord

De top van de Europese Unie over de begroting voor de periode 2014-2020 is mislukt. De regeringsleiders gingen vrijdagmiddag uiteen zonder dat er overeenstemming werd bereikt. De Europese president Herman Van Rompuy moet de komende tijd proberen consensus te bereiken.

De regeringsleiders denken dat het mogelijk is om begin volgend jaar een akkoord te sluiten dat de goedkeuring van alle 27 lidstaten kan wegdragen. In een verklaring stellen ze dat de EU een meerjarenbegroting nodig heeft, ondanks de uiteenlopende standpunten van de landen.

"Degelijkheid gaat voor snelheid", zo vatte de Duitse bondskanselier Angela Merkel haar standpunt samen. Merkel had er donderdagavond al op gehint dat er vrijdag geen akkoord zou zijn. Ze wilde niet ingaan op de vraag of het Groot-Brittannië was dat dwarslag.

De Britse premier David Cameron is de meest uitgesproken voorstander van bezuinigingen op de Europese begroting. In een toelichting noemde hij het voorstel van Van Rompuy niet goed genoeg. Behalve Groot-Brittannië lagen volgens Cameron ook Nederland, Duitsland, Zweden, Finland en Denemarken dwars.

Cameron benadrukte dat er in het besproken voorstel geen euro minder zou worden uitgegeven. De Britse premier noemde dat 'een belediging voor de belastingbetaler'. Hij zei ook te blijven strijden voor de Britse korting op de EU-bijdrage, die volgens hem geheel gerechtvaardigd is.

De EU is verdeeld in twee blokken. Tegenover elkaar staan de rijkere landen en de armere landen. De rijke landen willen vanwege de economische malaise in Europa minder bijdragen aan de begroting. De armere landen daarentegen zijn afhankelijk van Europees geld voor economische investeringen.

Er is geen deadline voor een akkoord over de begroting, maar hoe langer het duurt, hoe moeilijker het wordt om nieuwe programma's op soepele wijze uit te rollen. Mocht er voor 2014 geen akkoord worden bereikt, dan wordt de begroting van 2013 aangehouden, plus een uitbreiding van twee procent ter compensatie van de inflatie.

MotoGP Argentinië geschrapt wegens conflict

De MotoGP-race die volgend jaar gepland stond in Argentinië gaat niet door. Dat werd vrijdag bekend bij de presentatie van de racekalender voor volgend jaar. Aanleiding voor het schrappen is een conflict tussen de Spaanse en de Argentijnse overheid over het Spaanse oliebedrijf Repsol, dat meerdere teams en rijders sponsort.

De Spaanse overheid adviseerde Repsol-teams en -rijders in juni niet naar Argentinië te reizen omdat hun veiligheid daar in het geding zou zijn, nadat Argentinië zijn interesse in de oliemaatschappij kenbaar had gemaakt. Spanje trok het advies dinsdag in, maar toen was het al te laat om de race alsnog aan de kalender toe te voegen.

Het MotoGP-seizoen begint volgend jaar april met een race in Qatar. De TT van Assen staat als zevende race op het programma. De Nederlandse GP wordt op 29 juni verreden. Het seizoen wordt in november afgesloten met een race in het Spaanse Valencia.

Breivik "bewakers drijven me tot zelfmoord"

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik wordt door zijn bewakers tot zelfmoord gedreven. Dat heeft Breivik gezegd in een brief aan de gevangenis, waarin hij zijn onderkomen omschrijft als een 'mini-Abu Ghraib'.

In een 27 pagina's tellende brief schrijft Breivik dat de bewakers niet genoeg rekening houden met zijn strakke dagelijkse planning en dat hij koude koffie krijgt. Daarnaast weigeren zijn cipiers hem een leeslamp te geven, beschikt hij slechts in bepaalde mate over snoepjes en moet hij zich dagelijks naakt laten fouilleren.

Breivik richtte op 22 juli 2011 een bloedbad aan in Oslo en op het eilandje Utøya. Hij werd schuldig bevonden aan terrorisme en de moord op 77 mensen en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 jaar - de hoogste strafmaat in Noorwegen - die keer op keer verlengd kan worden zolang hij als een gevaar voor de samenleving wordt beschouwd.

Naakte man klimt in standbeeld

Een naakte man heeft vrijdag het ruiterstandbeeld van de hertog van Cambridge in het regeringskwartier in Londen bestegen. Dat heeft de politie gezegd.

Wat de motieven van de man zijn is onduidelijk, maar hij leek vastberaden. Een politiewoordvoerder zei dat hij al enkele uren op het standbeeld zat. "We zijn nog steeds met hem in gesprek. We proberen hem naar beneden te krijgen zonder hem te verwonden."

Gezien het frisse herfstweer in Londen - het is er momenteel zo'n tien graden - is het nog maar de vraag hoe lang de man in adamskostuum op het koude brons wil blijven zitten.


Naakte man bestijgt standbeeld Londen (Foto: Novum)

Call of Duty: Black Ops 2 blijft dominant

De schietgame Call of Duty: Black Ops 2 is deze week opnieuw het best verkochte spel in Nederland. De eerste twee plaatsen van de Nederlandse verkooptoptien worden ingenomen door de PlayStation 3- en Xbox 360-versie van het spel. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

De nieuwe binnenkomer Hitman Absolution voor de PlayStation 3 is goed voor een derde plek, terwijl het dansspel Just Dance 4 voor de Nintendo Wii van een negende naar een vierde plaats stijgt. Halo 4 stond vorige week nog op de vijfde plek, maar is nu compleet uit de verkooptoptien verdwenen.

De volledige verkooptoptien van week 47 ziet er als volgt uit:

01. Call of Duty: Black Ops 2 (PlayStation 3)
02. Call of Duty: Black Ops 2 (Xbox 360)
03. Hitman Absolution (PlayStation 3)
04. Just Dance 4 (Nintendo Wii)
05. FIFA 13 (PlayStation 3)
06. Call of Duty: Black Ops 2 (pc)
07. Assassin's Creed 3 (PlayStation 3)
08. Hitman Absolution (Xbox 360)
09. De Sims 3: Jaargetijden (pc)
10. Skylanders Giants (Nintendo Wii)


Call of Duty: Black Ops 2 blijft dominant 

007 Legends-studio personeel ontslagen

Eurocom heeft honderdvijftig van zijn tweehonderd werknemers ontslagen. De ontslagronde is onderdeel van een herstructurering binnen de Britse gamestudio. Dat maakte Eurocom vrijdag bekend.

Volgens Eurocom is teruglopende verkoop van consolegames de belangrijkste reden voor het ontslag. Zo zou de financiering een aantal lopende gameprojecten voor spelcomputers op het laatste moment niet zijn rondgekomen. De Britse studio wil zich nu met een verkleinde personeelsbestand storten op de productie van games voor mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets.

De ontslagronde komt vlak nadat de studio het door critici neergesabelde 007 Legends heeft uitgebracht. De game werd vorige maand vlak voor de release van de Bondfilm Skyfall uitgegeven. Naast 007 Legends heeft Eurocom onder andere GoldeneEye 007 voor de Nintendo Wii en GoldeneEye 007: Reloaded voor de Xbox 360 en PlayStation 3 gemaakt.


007 Legends-studio personeel ontslagen 

United-manager Ferguson geëerd met standbeeld

Manchester United heeft vrijdag een standbeeld onthuld van manager Sir Alex Ferguson. De 70-jarige Schot zag zijn beeld verrijzen naast de ingang van de tribune die vorig jaar naar hem werd vernoemd. Het standbeeld is een eerbetoon aan de 26-jarige carrière van Ferguson bij de Red Devils.

Ferguson leidde Manchester United twaalf keer naar het Engelse kampioenschap. In Europa werd twee keer de Champions League en een keer de Europa Cup II gepakt. Daarnaast won United vijf maal de FA Cup en vier keer de League Cup.

Het standbeeld werd onthuld onder het toeziend oog van onder anderen de oud-Manchesterspelers Edwin van der Sar en Ruud van Nistelrooy. Dat gebeurde een dag voor de wedstrijd tegen Queens Park Rangers. Toen Ferguson in 1986 voor het eerst op de bank zat, was QPR ook de tegenstander.


United-manager Ferguson geëerd met standbeeld (Foto: Novum)

Rode kaart tegen Hannover 96 kost Bengtsson duel

FC Twente-speler Rasmus Bengtsson heeft van de UEFA een schorsing van een wedstrijd opgelegd gekregen. Dat maakte de club vrijdag bekend. De Zweedse verdediger van de Tukkers kreeg donderdag in het Europa Leagueduel met het Duitse Hannover 96 de rode kaart omdat hij een doorgebroken speler vloerde.

Bengtsson mist door zijn schorsing de laatste wedstrijd in de groepsfase thuis tegen het Zweedse Helsingborgs IF. De wedstrijd staat voor 6 december op het programma. Zowel Twente als de Zweedse club kan zich niet meer plaatsen voor de tweede ronde.

The Legend of digital Zelda

Binnen het Nintendo domein zijn er een aantal games die al jaren meedraaien in de top. Uiteraard is er de Mario serie, maar ook Donkey Kong en Zelda komen regelmatig met zeer goede games. De makers van dit filmpje zijn zo te zien enorme fans van Zelda en hebben speciaal daarvoor een video gemaakt waarin ze met verschillende beeldschermen een animatie creëren rondom de Legend of Zelda.

Maaskant passeert Zeefuik tegen RKC

Trainer Robert Maaskant van FC Groningen passeert zijn spits Género Zeefuik zaterdag voor het uitduel met RKC Waalwijk. Maaskant vindt zijn aanvaller niet fit. "Hij kan daardoor niet 90 minuten lang brengen wat wij van hem verwachten."

In de hoop om Zeefuik sneller fit te krijgen, heeft Maaskant hem een strengere training gegeven. "We doen dit om hem beter te maken", aldus Maaskant vrijdag op de website van Groningen. Michael de Leeuw neemt zaterdag zijn plek over in de spits. Paco van Moorsel staat daardoor op het middenveld in de basis. De geblesseerde Tom Hiariej (hamstring) en Jonas Ivens (niet wedstrijdfit) zijn er in Waalwijk niet bij. 

[WB] Bergsma tegen Kramer in Kolomna

Sven Kramer en Jorrit Bergsma zullen zaterdag als laatste op het ijs staan tijdens de 5000 meter wereldbekerwedstrijd in Kolomna.  In de rit ervoor, rit zeven, komen Bob de Jong en Jan Blokhuijsen tegen elkaar in de baan. Ted-Jan Bloemen komt in de zesde rit uit tegen Ivan Skobrev. 

Kramer en Bergsma werden één en twee vorige week tijdens de eerste wedstrijd in Heerenveen. Zaterdag rijden de dames de 1500 meter en daar staat het publiek ook een spannende laatste race te wachten. In deze race rijdt de Canadese Christine Nesbitt tegen Marrit Leenstra. In de één-na-laatste rit zijn Lotte van Beek en Claudia Pechstein aan elkaar gekoppeld. Marije Joling vecht in de rit daarvoor, de achtste, een duel uit met de Tsjechische Martina Sábliková. Laurine van Riessen, die invalt voor Ireen Wüst, start in de zevende rit tegen de Noorse Ida Njåtun.

Naast de 1500 meter voor dames en de 5000 meter voor heren staat er zaterdag in Kolomna ook nog de massastart voor dames op het programma. Alle Nederlanders komen zaterdag uit in de A-divisie.

Brood gaat eftal wijzigen voor duel tegen Ajax

Roda JC-trainer Ruud Brood zal zijn basisopstelling ten opzichte van de afgelopen weken wijzigen. Reden hiervan zijn de tien tegengoals die de Limburgse ploeg kreeg te verduren in de laatste twee duels. Komende zondag komt Ajax op bezoek in Kerkrade.

Brood zal in ieder geval een nieuwe keeper opstellen, aangezien eerste doelman Filip Kurto geschorst is. Mateusz Prus is zijn vervanger. "Verder zullen we moeten kijken hoe we het beste elftal neer kunnen zetten", aldus Brood.

Behalve Kurto kan Brood ook geen beroep doen op PSV-huurling Abel Tamata. Verder is het meespelen van Laurent Delorge onzeker. Ook achter de namen van de pas net fitte Arnaud Sutchuin Djoum en Adil Ramzi staat een vraagteken.

Feyenoord met Immers tegen AZ

Lex Immers kan zondag gewoon in actie komen als zijn ploeg Feyenoord op bezoek gaat bij AZ. De middenvelder viel vorige week in het duel tegen Willem II uit met een knieblessure, maar hij trainde vandaag weer volop mee met de groep.

Feyenoord-trainer Ronald Koeman reageerde verheugd op het bericht: "Voor ons is het een mooi signaal dat Lex fit is. Hij maakte al acht treffers en is daarmee erg belangrijk voor ons."

Koeman kan ook weer beschikken over aanvaller Sekou Cissé, die terugkeert van een hamstringblessure. Cissé is echter niet opgenomen in de wedstrijdselectie voor het duel met AZ. Hij zal maandag eerst met Jong Feyenoord spelen tegen Jong PSV.

Rutten: "Verwacht geen open wedstrijd"

Vitesse gaat zondagmiddag voor drie punten naar PSV. De Arnhemmers willen het gat met de koploper verkleinen tot twee punten. Blakend van het zelfvertrouwen verschijnt de ploeg van trainer Fred Rutten zaterdag aan de aftrap in Eindhoven.

Vorige week werd er nog met ruime cijfers gewonnen van NEC (4-1). De laatste en enige nederlaag van dit seizoen dateert van 28 oktober. De nummer drie van de Eredivisie hoopt na het duel met de Eindhovenaren tweede te staan.

Dan moet er in ieder geval gewonnen worden van PSV. Daar heeft Rutten alle vertrouwen in. "Natuurlijk gaan wij naar Eindhoven om een resultaat te halen, dat doen we elke week", aldus de coach op de clubwebsite van Vitesse. "Ik verwacht geen open wedstrijd, wel een interessante."

Rutten keert voor het eerst sinds zijn ontslag van eerder dit jaar terug bij PSV. Donderdagavond zag hij zijn oude club nog met 2-1 verliezen in de Europa League tegen Dnipro Dnipropetrovsk. Desondanks verwacht Rutten een lastige avond te krijgen in Eindhoven. "PSV heeft thuis zeker een staat van dienst en is al jaren een topclub. Wij willen dat in de toekomst zijn."

Kabinet: haast maken met bezuinigen

Het kabinet wil haast maken met bezuinigen. Alle voorstellen uit het regeerakkoord die een bezuiniging inhouden van meer dan vijftig miljoen worden binnen een jaar ingediend bij de Tweede Kamer. Dat maakte vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag duidelijk tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Om hiervoor ambtelijke capaciteit vrij te maken, wordt een 'opschoonactie' uitgevoerd bij al ingediende wetsvoorstellen die het kabinet 'nu niet nodig vindt'. Die worden ingetrokken. Welke dat zijn, wordt volgende week bekend, zei Asscher die premier Mark Rutte (VVD) verving. Rutte is bij de eurotop in Brussel.

Het nieuwe kabinet heeft de 'ongelooflijk belangrijke opdracht' om 46 miljard te bezuinigen, zei Asscher. "We hebben daar niet zo veel tijd voor." Om deze voorstellen om te zetten in wetgeving en daadwerkelijke besparingen 'moet je snel zijn'. Veel van de bezuinigingen worden namelijk al vanaf 2014 van kracht.

Voor de grote bezuinigingen zal de Kamer eerst hoofdlijnennota's krijgen. Daarbij kan duidelijk worden hoe er in het parlement en in de samenleving over wordt gedacht. Het daaropvolgende wetgevingsproces kan dan 'rimpellozer' verlopen, omdat in een keer een goed voorstel kan worden gedaan, verwacht Asscher.

Door nu veel tijdsdruk te zetten en alle voornemens binnen een jaar naar de Kamer te sturen, kan verderop tijd worden verdiend, aldus de vicepremier.

Wedstrijd Athletic in Israël woensdag ingehaald

De Europa Leaguewedstrijd tussen Athletic Bilbao en Hapoel Kiryat Shmona in Haifa wordt woensdag ingehaald. Het treffen ging donderdag niet door, omdat de Spaanse club het te gevaarlijk vond om naar Israël af te reizen. Door de wapenstilstand met Hamas kan het duel nu alsnog worden gespeeld, meldt de UEFA.

De ontmoeting tussen Athletic, vorig jaar nog verliezend finalist, en Shmona heeft weinig meer om het lijf. Beide clubs hebben Europese overwintering al uit het hoofd moeten zetten. Olympique Lyon en Sparta Praag bleken een maatje te groot in groep I.

Luiten stijgt licht in Dubai

Golfer Joost Luiten is in de tweede ronde van het DP World Tour Championship in Dubai iets geklommen in het klassement. Op het Jumeirah Golf Estate liep hij een ronde van 68 slagen, 4 onder par, en steeg naar de gedeelde 18e plek met -7.

Luiten heeft vier slagen meer dan de drie koplopers in het lucratieve eindejaarstoernooi van de Europese Tour. Dat zijn de Noord-Ierse Rory McIlroy, de Schot Marc Warren en de Engelsman Luke Donald. In Dubai spelen de 56 beste spelers van de tour om een prijzenpot van ruim zes miljoen euro. De winnaar ontvangt één miljoen.

Uitslag eerste vrije training Brazilië

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de laatste Grand Prix van het seizoen. De Brit was op het circuit van het Braziliaanse Interlagos Sebastian Vettel negen duizendsten te snel af. Mark Webber zette de derde tijd op de klokken.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton McLaren 1:14.131   33
2 S. Vettel Red Bull 1:14.140 +0:00.009 35
3 M. Webber Red Bull 1:14.198 +0:00.067 34
4 J. Button McLaren 1:14.217 +0:00.086 31
5 F. Alonso Ferrari 1:14.392 +0:00.261 28
6 F. Massa Ferrari 1:14.716 +0:00.585 29
7 R. Grosjean Lotus 1:14.719 +0:00.588 33
8 P. di Resta Force India 1:14.738 +0:00.607 34
9 P. Maldonado Williams 1:15.015 +0:00.884 37
10 N. Hülkenberg Force India 1:15.050 +0:00.919 32
11 M. Schumacher Mercedes 1:15.114 +0:00.983 36
12 K. Kobayashi Sauber 1:15.255 +0:01.124 31
13 S. Perez Sauber 1:15.396 +0:01.265 32
14 V. Bottas Williams 1:15.413 +0:01.282 23
15 D. Ricciardo Toro Rosso 1:15.587 +0:01.456 35
16 K. Räikkönen Lotus 1:15.701 +0:01.570 16
17 J. Vergne Toro Rosso 1:16.048 +0:01.917 35
18 N. Rosberg Mercedes 1:16.315 +0:02.184 36
19 G. van der Garde Caterham 1:16.460 +0:02.329 32
20 T. Glock Marussia 1:16.506 +0:02.375 31
21 V. Petrov Caterham 1:16.617 +0:02.486 30
22 C. Pic Marussia 1:17.234 +0:03.103 26
23 P. de la Rosa HRT 1:17.678 +0:03.547 15
24 N. Karthikeyan HRT 1:17.895 +0:03.764 13

De Balie snapt ophef hanenslacht niet

Het plan van De Balie om dinsdag tijdens een thema-avond over vlees hanen te slachten op het podium stuit op weerstand bij de Partij voor de Dieren. De Balie-directeur Yoeri Albrecht snapt de ophef niet.

'Ik vind het verrassend dat de PvdD zo heftig reageert, want wat dit beoogt is benadrukken dat wij wegkijken van gruwelijke realiteit, dat zou de PvdD juist moeten aanspreken', stelt Albrecht in een reactie.

Maar het plan van De Balie lokte juist een tegenovergestelde reactie uit bij de PvdD. 'Wil De Balie soms een nieuwe bloeddorstige doelgroep bedienen?', stelde raadslid Johnas van Lammeren vrijdag in De Telegraaf.

Maar Albrecht is zich van geen kwaad bewust. 'Het gaat ons er om het gesprek aan te gaan. Wat is het wat je doet als je vlees eet. We moffelen alles weg onder een laagje vernis. Waar de dieren geslacht worden, dat zien wij niet. De abattoirs zitten achter hoge muren. We willen dit bespreekbaar maken, niet wegkijken en bewustzijn creëren. Ik vind niet dat iedereen moet stoppen met vlees eten. Maar wij stadsmensen hebben geen idee van de harde realiteit rondom onze vleesconsumptie'.

'We slachten de hanen, omdat dat bijdraagt aan de boodschap. Theater is de echte ervaring, je bent er zelf bij. Dat theatrale effect, het live-aspect. Die belevenis is belangrijk. Ik weet zeker dat de meeste mensen in de zaal dat nog nooit in het echt gezien hebben. Terwijl het vroeger op boerderijen aan de orde van de dag was', aldus de directeur van De Balie.

Een woordvoerder van wethouder Eric van der Burg (Dierenwelzijn) laat weten dat de gemeente op verzoek van Van Lammeren kijkt of de actie van De Balie wel door de beugel kan. 'We gaan bekijken of ze dit mogen doen. Hierbij focussen we ons op dierenwelzijn- en hygiene-aspecten. Maandag hebben we een antwoord'.

Valve nodigt 5000 mensen uit voor Linux Steam-bèta

Steam is al een tijdje in bèta-versie voor Linux-gebruikers, maar volgens Valve zijn te weinig mensen bij deze bèta betrokken. Hierom is besloten dat nog 5000 mensen een uitnodiging krijgen om gebruik te mogen maken van dit portaal.

In juli 2012 gaf Valve aan dat ze ook voor Linux een versie van Steam uit wilden brengen. Steam opende met een port van Left 4 Dead 2 specifiek gemaakt voor Ubuntu. In de toekomst is het de bedoeling dat deze versie van Left 4 Dead 2 net zo goed op Ubuntu werkt als op Windows en nog later ook op andere versies van Linux.

Iedereen die een uitnodiging krijgt om Steam op Linux te proberen, krijgt dit via mail te lezen. Deze gamers zijn dan één van de zesduizend mensen, vijfduizend plus de al spelende duizend, die Left 4 Dead 2 kan spelen op Linux.

Nog 5000 invites voor Steam-bèta Linux

Snookeraar Brecel naar hoofdtoernooi UK Championship

Snookeraar Luca Brecel heeft het hoofdtoernooi bereikt van de UK Championship. Na het WK het belangrijkste toernooi in het snooker. In de vierde kwalificatieronde versloeg hij Peter Ebdon met 6-1. De zeventien jarige Belg was in april dit jaar de jongste WK-deelnemer ooit. 

Brecel wordt niet de jongste speler ooit op een UK Championship, maar wel de jongste die zich voor het WK én voor het UK plaatst in één en hetzelfde kalenderjaar. Er stond al snel 3-0 op het bord met twee breaks van 78 en 80. Brecel speelde goed, maar het was ook Ebdon die heel erg tegen viel. Hij gaf veel cadeautjes weg waar Brecel dankbaar gebruik van maakte. 

Na vijf gewonnen frames voor Brecel ging het zesde frame naar Ebdon. Het frame daarna was rommelig maar werd gewonnen door Brecel waarmee hij zijn kwalificatietraject succesvol afsloot. Eerder rekende hij af met Scott Donaldson(6-5),  Peter Lines(6-4) en Liu Chuang(6-3). 

In de eerste ronde zal Brecel het op moeten nemen tegen Ricky Walden, de nummer elf geplaatst. Ook snookerlegende Steve Davis mag aan het hoofdtoernooi deelnemen. Hij won van Jamie Burnett met 6-2. Davis zal spelen tegen Ali Carter in de eerste ronde. Het toernooi begint op 1 december met de finale acht dagen later. 

[Video] Losbandig tienermeisje voor lul gezet

Een 15-jarig meisje uit de Amerikaanse staat Florida heeft woensdag lelijk voor lul gestaan. Omdat het meisje volgens haar ouders veel te losbandig is, moest ze op een zeer druk kruispunt staan met een groot bord met daarop de tekst dat ze geen respect heeft voor haar ouders.

Volgens haar ouders, Mike en Melinda, gedraagt Jasmine zich nogal als een sletje. Ze liegt, zuipt, ontvlucht stiekem het huis en smokkelt 's nachts jongens het huis in. "We hebben haar gsm, telefoon en computer al afgepakt", verklaart Melinda. "Maar ze lacht erom."

De ouders besloten dan maar het meisje in haar hemd te zetten. Jasmine werd op een druk kruispunt in Palm Coast gezet met een levensgroot bord. Hierop stond de tekst:"Ik sneak jongens naar binnen om 3 uur 's nachts en heb geen respect voor mijn ouders en grootouders."

"We doen het uit liefde", vertelt Mike. "Ik heb speciaal hiervoor een snipperdag opgenomen. Dit kost me 300 tot 400 dollar." Passerende weggebruikers konden wel lachen om deze moderne schandpaal. Er werd gelachen en er gingen duimen omhoog.

"De hele stad heeft me gezien", huilt het tienermeisje. Ze ziet niet in dat haar ouders dit uit liefde voor het kind hebben gedaan. Wel geeft ze aan dat deze straf haar aan het denken heeft gezet. Hopelijk heeft ze haar leven gebeterd, want de volgende keer wordt haar hoofd kaalgeschoren en moet ze met een soortgelijk bord voor haar school gaan staan.


Altijd leuk, zulke ouders...

Wie met de trein moet heeft pech

Wie vanmiddag en vanavond met de trein tussen Amsterdam Centraal en Den Haag Centraal wil reizen heeft dikke vette pech. De NS heeft de dienstregeling volledig overhoop gehaald nadat vanmorgen de koppeling tussen twee delen van een trein 'gebroken' is.

De NS heeft vervolgens besloten om alle treinen van hetzelfde type aan de kant te zetten tot het zeker is dat het een enkel incident betrof. Hoe het kon dat de treindelen los konden raken is nog onduidelijk. Als oorzaak worden diverse onderdelen van de trein aangedragen.

Zo zou een losse bout of enkele geknapte kabels ervoor gezorgd kunnen hebben dat de schroefkoppeling tussen de treindelen los kon raken. Wat overigens niet mogelijk is. Metaalmoeheid of een fout tijdens het koppelen van de schroefkoppeling zou de oorzaak kunnen zijn. Volgens de NS zou het geen gevaar op hebben geleverd voor de mensen in de trein. Bij een breuk worden gelijk de remmen geactiveerd. Gelukkig liep er op dat moment niemand door de sluis tussen de treindelen.

Door het uit dienst halen van deze treinenstellen rijden zeker de gehele dag geen Intercity's op dit traject. Wie gek is op een overvolle trein kan de Sprinters tussen Amsterdam Centraal en Den Haag Centraal nemen. Mensen die niet naar Leiden of Den Haag moeten, kunnen zonder toeslag, de Fyra pakken. Voor zover deze trein rijdt.

Een ander alternatief is een OV-fiets die op bijna alle NS-stations te huur is. Lever hem alleen wel weer in op het station waar je hem gehuurd hebt. Het kost je anders tien euro 'boete'. Wandelaars wordt geadiviseerd om niet over de A4 te lopen. Naar verwachting is de 'extra reistijd' op dit traject na de winter wel weer afgenomen tot normale proporties.

Black Ops II-patch voor Xbox 360

Vandaag is een patch online gegaan voor Xbox-gebruikers die Call of Duty: Black Ops II spelen. Er zijn meerdere bugs opgelost, zoals de Care Package-exploit waarmee je automatisch betere Care Packages krijgt, stream-verbeteringen in CODTV en de Dragonfire-glitch.

De complete lijst met updates kun je hieronder vinden:

*Made infrastructure and performance improvements to Live Streaming
*Made streaming performance improvements to video playback in CODTV
*Addressed an issue where flight range parameters for airborne vehicles could be deleted in the middle of a match due to a network interruption. This fix resolves the following symptoms reported by the community:
Escort drone flying under the map
Inability to call in the Dragonfire
*FHJ-18 weapon level is now increased by destroying Scorestreak vehicles and aircraft
*Care Package/AGR canister exploit has been addressed
*Patched a small map exploit in Aftermath
*Addressed a rare situation that would cause the Emblem Editor menu to overlap other menus
*Balance pass on spawn influencers to improve cases causing non-optimal spawning under certain conditions
*Improved performance for emblem uploads to prevent an occasional hang. If there is an error connecting to servers during an upload, you will now be able to re-try your save
*Emblems and Clan tags will now appear correctly on the Assault Shield when stowed on the back
*Addressed all reported UI error code messages
*Elite Clan Friends list no longer actively sorts players when their status is updated. The player list will refresh after closing and re-opening the tab
*Improved a number of emblem icons in the E

Minimumleeftijd sigaretten 18 jaar

De minimumleeftijd om tabak te mogen kopen gaat omhoog naar 18 jaar. Het kabinet heeft ingestemd met een wetsvoorstel hiertoe, maakte staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.

Het wetsvoorstel om de tabakswet te wijzigen wordt zo spoedig mogelijk ingediend, zei hij. "Ik ben er blij mee", zei de staatssecretaris over het voorstel. "Het is een maatregel die de gezondheid bevordert en die ook helpt om bijvoorbeeld schoolpleinen rookvrij te krijgen."

Het wordt voor ouders ook gemakkelijker om aan hun kinderen uit te leggen dat alle genotsmiddelen pas vanaf 18 jaar mogen worden genuttigd, zei Van Rijn. VVD en PvdA spraken in het regeerakkoord ook al af dat de minimumleeftijd voor het drinken van bier en wijn wordt verhoogd naar 18 jaar.

De tabaksindustrie drong een week geleden al bij het kabinet aan op de verhoging van de leeftijdsgrens voor het kopen van sigaretten. Die grens werd in 2003 vastgesteld op 16 jaar. De tabaksbranche betoogde dat een leeftijdsverhoging nodig is, omdat 'roken niet iets voor kinderen is'.

Arsenal sluit nieuwe megadeal met Emirates

Arsenal hoeft de komende jaren niet op een houtje te bijten. De Noord-Londense club heeft een nieuw sponsorcontract afgesloten met luchtvaartmaatschappij Emirates.

Met de deal is een bedrag van honderdvijftig miljoen pond gemoeid, omgerekend ongeveer 185 miljoen euro. Hiermee hopen The Gunners de komende jaren aan de top van Engeland en Europa te blijven. Emirates is al sinds 2006 hoofdsponsor van de club en tevens ook naamgever van de thuishaven van Arsenal.

"Dit is een heugelijke dag voor Arsenal Football Club en onze supporters", zegt algemeen directeur Ivan Gazidis op de officiële website. "Deze overeenkomst is een bevestiging van wat we de afgelopen jaren hebben gedaan en de mogelijkheden die we hebben. Ook geeft het de rkacht van onze samenwerking met Emirates nogmaals aan."

"De originele overeenkomst met Emirates was de sleutel van onze overgang van Highbury naar het nieuwe stadion. De nieuwe deal moet ons de kans geven om een volgende stap te maken om aan de top van Engeland en Europa te blijven."

Hughes ontslagen bij Queens Park Rangers

Mark Hughes is ontslagen als manager van Queens Park Rangers. Dat maakte de Engelse club vrijdag bekend. De club staat na twaalf wedstrijden onderaan in de Engelse Premier League en wist nog geen zege te boeken. De 49-jarige Hughes stond sinds januari vorig jaar aan het roer bij de club uit Londen.

Assistenten Mark Bowen and Eddie Niedzwiecki nemen zaterdagmiddag in de uitwedstrijd tegen Manchester United de honneurs waar. De club hoopt op korte termijn een nieuwe manager aan te stellen.


Hughes ontslagen bij Queens Park Rangers (Foto: Novum)

'Lego-game lift mee op Hobbit-hype'

De nieuwe Lego Lord of the Rings-game moet meeliften op de Hobbit-film die dit najaar in de bioscoop gaat draaien. "De hype rond The Hobbit: An Unexpected Journey gaat de verkoop van Lego The Lord of the Rings zeker een boost geven", zegt een woordvoerder van Warner Bros tegen gamewebsite MCV.

Volgens de woordvoerder zal het verwachte succes van The Hobbit vooral jongere kinderen nieuwsgierig maken naar Lego The Lord of the Rings. Deze doelgroep is doorgaans te jong om de eerste drie films in de filmtrilogie te kennen.

Lego The Lord of the Rings is gebaseerd op de bekende filmtrilogie van regisseur Peter Jackson. De game volgt de verhaallijnen van alle drie de films en bevat bekende personages als Frodo, Gandalf, en Legolas. Net als voorgaande Lego-games is het spel volledig met twee spelers te doorlopen.


'Lego-game lift mee op Hobbit-hype' (Foto: Novum)

Pic verhuist naar Caterham

Het Formule 1-team Caterham heeft Charles Pic voor meerdere jaren vastgelegd, zo heeft het team bekendgemaakt. Momenteel rijdt de Fransman nog voor Marussia waar hij een aflopend contract heeft. Wie zijn teamgenoot zal worden is nog niet bekend.

Pic maakt dit jaar bij Marussia indruk door als rookie de ervaren Timo Glock regelmatig de baas te zijn. Hij is blij dat hij voor komend seizoen weer een stoeltje heeft. "Ik ben trots met de bevestiging dat ik volgend jaar voor Caterham zal rijden. Het is een team met grote ambities voor de toekomst en de investeringen die het team recentelijk heeft gedaan, tonen aan dat de wil om vooruit te gaan, enorm is. Ik vind het geweldig dat ik mijn tweede jaar in de Formule 1 zal tijden bij een team dat zo veel potentie heeft. Ik hoop het team te kunnen helpen om hogerop te komen op de grid."

De Nederlander Giedo van der Garde lijkt de beste papieren te hebben om teamgenoot van Pic te gaan worden. Momenteel racen Heikki Kovalainen en Vitaly Petrov nog voor Caterham.

Nederland slechts 19e in UEFA-lijst

Nederland staat door de uitermate zwakke Europese prestaties slechts negentiende op de UEFA-ranking van dit seizoen. Dat maakte de Europese voetbalbond donderdag bekend. De Nederlandse clubs verzamelden in totaal 25,5 punten, minder dan landen als België, Roemenië, Wit-Rusland en Kroatië.

Twente leverde dit seizoen met 10,5 punten de grootste bijdrage aan het Nederlandse totaal. Ajax pakte vooralsnog zeven punten, terwijl PSV op vijf punten staat. Feyenoord, Vitesse, sc Heerenveen en AZ waren goed voor de overige drie punten.

De resultaten van dit seizoen tellen vijf jaar mee op de UEFA-coëfficiëntenranglijst, die bepaalt hoeveel clubs een land mag afvaardigen naar de Champions League en Europa League. De kans lijkt klein dat Nederland, momenteel achtste op die lijst, op korte termijn een extra ticket voor het miljoenenbal in de wacht sleept.

Het risico dat Nederland naar de tiende plek zakt en een startbewijs voor de Europa League moet inleveren is echter ook gering. Het gat met nummer tien België, dat slechts drie deelnemers heeft in het tweede Europese clubtoernooi, bedraagt liefst tien punten.

Mocht Ajax er over twee weken niet in slagen om Europees te overleven, dan is het voor het eerst sinds het seizoen 1998-1999 dat er geen Nederlandse club actief is na de winter. FC Twente en PSV werden donderdagavond uitgeschakeld in de Europa League. De andere clubs strandden al in de voorrondes.

PSV met Van Bommel en Strootman tegen Vitesse

PSV lijkt zondag tijdens de Eredivisietopper tegen Vitesse weer te kunnen beschikken over Mark van Bommel, Kevin Strootman en Luciano Narsingh. Dat zei trainer Dick Advocaat vrijdag op een persconferentie. Het meespelen van Jetro Willems in Eindhoven is nog onzeker. De linksback kampt met een liesblessure.

"Van Bommel, Strootman en Narsingh hebben krachttraining gedaan. Dat ging goed. Ik heb goede hoop dat ze fit zijn voor zondag", liet Advocaat weten. "Willems is een vraagteken. Hij heeft een scheurtje gehad in zijn lies. Het is afwachten."

De vier spelers misten donderdag het Europa Leagueduel tegen Dnipro Dnipropetrovsk. Door de 2-1 nederlaag tegen de Oekraïense ploeg kan PSV Europese overwintering uit het hoofd zetten. "We moeten ons neerleggen bij de uitschakeling", aldus Advocaat. "Er komen vijf belangrijke competitiewedstrijden aan tot de winterstop."

De koploper neemt het na Vitesse, dat derde staat, achtereenvolgens op tegen Ajax, FC Twente, NAC Breda en N.E.C. in de Eredivisie.

Hugh Grant versiert Marisa Tomei

Marisa Tomei hoopt de nieuwe vlam van Hugh Grant te kunnen spelen. De actrice is in onderhandeling voor de vrouwelijke hoofdrol in de nog titelloze romantische komedie van Marc Lawrence, schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

In de komedie speelt Grant een schrijver die jaren geleden zeer succesvol was. Hij kreeg zelfs een Oscar voor één van zijn scenario's. Vijftien jaar later zit hij in zak en as en is zijn creativiteit helemaal verdwenen. Hij gaat aan de slag als docent en wordt verliefd op een alleenstaande moeder, de rol van Tomei, die lessen bij hem volgt.

De 47-jarige Tomei was vorig jaar nog te zien in de romantische komedie Crazy, Stupid Love. Voor Grant is het al wat langer geleden, hij speelde in 2009 zijn laatste komische rol in Did You Hear About the Morgans?, die ook werd geregisseerd door Lawrence. De opnamen voor de nieuwe komedie beginnen in de lente


Hugh Grant versiert Marisa Tomei (Foto: Novum)

Dagelijks bier is gezond!

Het beste nieuws van vandaag komt uit België. Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel hebben bewezen dat elke dag bier drinken zeer gezond is.

Eerder werden al helende krachten toegeschreven aan rode wijn. De Belgen hebben nu aangetoond dat dezelfde voordelen ook voor bier opgaan. En dat is goed nieuws voor de meeste FOK!kers.

De onderzoekers maken echter wel de kanttekening dat deze vlieger alleen opgaat als de bierliefhebber er ook een gezonde levensstijl op nahoudt. Ook mag er niet te veel bier worden gedronken.

Voor vrouwen is slechts een glas per dag van dit goudgele sap aan te raden. Mannen mogen er nog eentje extra drinken. Of het bier drinken op medisch advies ook geldt voor Nederlands bocht of alleen voor de veel lekkerdere Belgische bieren, is helaas niet bekend.

'Ontuchtschool' Valkenswaard definitief dicht

De particuliere school Agnus Dei in Valkenswaard, die in opspraak raakte wegens een ontuchtzaak, sluit definitief zijn deuren. Dat heeft de schoolleiding aan de gemeente laten weten. De school was al tijdelijk dicht.

De directeur van de school werd vorige maand opgepakt wegens 'grensoverschrijdend zedengerelateerd gedrag'. Begin deze maand werd ook een 34-jarige medewerker van de school opgepakt voor ontucht. Hij werd eerder deze week op vrije voeten gesteld, omdat daar te weinig aanwijzingen voor zijn.

De school voor 'kwetsbare kinderen', zoals autistische of hoogbegaafde leerlingen, die sinds 7 november dicht is, gaat maandag tijdelijk weer open. Na het kerstreces gaan de deuren om 'interne redenen' definitief dicht.

De Inspectie van het Onderwijs, GGD, gemeente en andere schoolbesturen zoeken samen met de betrokken ouders naar een oplossing voor de kinderen van de school.

Groen licht voor fusie noordelijke ziekenhuizen

Het Scheper Ziekenhuis in Emmen en het Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen mogen fuseren met het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal. De Nederlandse Mededingingsautoriteit oordeelt vrijdag dat patiënten die ontevreden zijn over het aanbod van de drie ziekenhuizen genoeg uitwijkmogelijkheden hebben.

De kartelwaakhond keek bij zijn toets onder meer naar de tijd die patiënten in het noorden kwijt zijn om bij een ziekenhuis te komen. Ook zijn patiëntstromen in kaart gebracht en hebben ook de andere ziekenhuizen en de grootste zorgverzekeraars in de regio vragen moeten beantwoorden.

De drie instellingen bieden algemene ziekenhuiszorg in de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel. Het Scheper Ziekenhuis en het Ziekenhuis Bethesda maakten sinds begin dit jaar deel uit van één organisatie, de Stichting Scheper-Bethesda ziekenhuis, op haar beurt weer onderdeel van Zorggroep Leveste Middenveld.

Nog steeds problemen bij Defensie

Het ministerie van Defensie kampt nog steeds met administratieve problemen. Zo is onvoldoende duidelijk hoeveel wapens het ministerie heeft. Dat laat de Algemene Rekenkamer weten in een brief aan de Tweede Kamer. De Algemene Rekenkamer signaleerde de problemen al eerder, maar blijkt nu ontevreden over de voortgang.

De Algemene Rekenkamer houdt toezicht op de grote reorganisatie van het ministerie. Door bezuinigingen op Defensie verdwijnen in de toekomst ruim twaalfduizend banen. De Algemene Rekenkamer constateert dat deze reorganisatie veel vertraging oploopt en de minister daar onvoldoende transparant over is.

Zo gaat de administratie van materieel zoals wapens en munitie niet zoals gepland. Uit de brief blijkt dat het ministerie risico's loopt 'zolang men niet duidelijk in kaart heeft wat de kwaliteit van het aanwezige materieel is.'

Volgens de Algemene Rekenkamer moet de nieuwe minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) de ambities van het beheer bijstellen omdat een 'cruciale fase' van reorganisatie aanbreekt. Hennis-Plasschaert erkent dat er in toenemende mate sprake is van spanningen bij Defensie. ''Ik streef er dan ook naar de Kamer zo spoedig mogelijk te informeren'', laat de minister in een reactie op de brief weten.

'Logboeken tonen onschuld Poch aan'

Voormalig Transavia-piloot Julio Poch kan de zogenoemde dodenvluchten in Argentinië niet hebben uitgevoerd. Uit marinelogboeken blijkt dat hij toen nooit tijd kan hebben gehad om een licentie als copiloot te halen op de grote vliegtuigen die daarvoor werden gebruikt, is de conclusie van een onderzoek dat advocaat Geert-Jan Knoops heeft laten uitvoeren door een militaire piloot.

Poch heeft zelf al eerder gezegd dat de logboeken zijn onschuld aantonen. De organisatie Hijos, die een deel van de nabestaanden in het proces bijstaat, stelde toen dat de vluchten uiterst geheim waren en dat er daarom geen gegevens over bestaan.

Poch diende van 1976 tot 1980 onder de Videla-junta als piloot op een eenpersoonsjachtvliegtuig. Uit de logboeken, destijds volgens militaire voorschriften regelmatig gecontroleerd en ondertekend door zijn commandanten, zou blijken dat hij vrijwel dagelijks oefenmissies met dit vliegtuig vloog. Zijn langste vakantie duurde veertien dagen.

Om een licentie als copiloot op een groot vliegtuig te halen is volgens de verdediging een training van vier maanden nodig. Zo veel tijd zou Poch nooit hebben gehad.

Poch heeft volgens de logboeken nooit in vliegtuigen gevlogen die in staat zijn tot het afwerpen van parachutisten, laat staan tegenstanders van het regime zonder parachute.

Knoops wijst er verder op dat Argentinië vanwege een conflict met Chili grote behoefte had aan ervaren gevechtsvliegers. Daar was moeilijk aan te komen, terwijl transportvliegers er 'in overvloed' waren. Het zou daarom verspilling en daarmee onwaarschijnlijk zijn geweest om Poch als transportvlieger in te schakelen.

De rechtszaak tegen Poch gaat woensdag in Argentinië van start. Knoops ziet in het onderzoek aanleiding de rechtbank te vragen of Poch tijdens het proces in vrijheid wordt gesteld. De rechtbank heeft eerder aangegeven twee jaar voor de zaak nodig te hebben, maar justitie gaat uit van drie jaar.

Knoops reist woensdag niet af naar Argentinië. "Wij doen dit allemaal pro deo en het fonds dat voor Poch is opgezet heeft helaas geen geld voor een reis naar Argentinië. Een collega ter plekke neemt het daarom waar." Bij de inhoudelijke behandeling reist Knoops wel af.

Poch zit nu in Buenos Aires in de gevangenis omdat hij ervan wordt verdacht te hebben deelgenomen aan de dodenvluchten. Hierbij werden tijdens de militaire dictatuur, tussen 1976 en 1983, gedrogeerde politieke tegenstanders uit een vliegtuig in zee gegooid. Hij zit inmiddels een jaar of drie in voorarrest.

De bal kwam aan het rollen nadat hij zijn betrokkenheid tijdens een etentje in Bali in 2003 onder collega's zou hebben bekend. Poch heeft altijd ontkend. Het bewijs is volgens Knoops flinterdun en hij vindt het dan ook onterecht dat Poch al zo lang vast zit. Volgens hem komt dat mede door de politieke druk om iemand voor de doodsvluchten achter de tralies te krijgen.

Poch is een van de verdachten in een megaproces tegen 67 verdachten. De Nederlandse Vereniging voor Verkeersvliegers heeft eerder haar zorgen over de eerlijkheid van het proces geuit bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.


'Logboeken tonen onschuld Poch aan' (Foto: Novum)

A1 bij Baarn dicht wegens brandende auto's

De A1 in de richting van Amersfoort is vrijdagmiddag bij Baarn dicht vanwege een ongeluk. Bij het ongeluk zijn volgens de Verkeersinformatiedienst vijf auto's betrokken. Drie daarvan zouden in brand staan. Over gewonden is niets bekend.

Het ongeluk zorgt voor files in beide richtingen. Het verkeer richting Amsterdam wordt belemmerd door rookwolken. Bovendien is een rijstrook afgesloten om hulpdiensten de ruimte te geven. Verkeer richting Amersfoort kan niet passeren omdat de weg is afgesloten. Weggebruikers kunnen omrijden via de A27 en de A28. Het is niet duidelijk wanneer de weg weer wordt vrijgegeven.

Nieuwe studio voor Hitman

De volgende game in de Hitman-serie wordt niet gemaakt door IO Interactive, maar door het recentelijk opgerichte Square Enix Montreal. Dat heeft een woordvoerder van IO Interactive in een interview met Official PlayStation Magazine aangegeven. De Hitman-games werden tot nog toe alleen door IO Interactive geproduceerd.

De aanpak van Square Enix lijkt op die van Activision. Deze uitgever laat gamestudio's Treyarch en Infinity Ward afwisselend Call of Duty-games maken. De Hitman-game van Square Enix Montreal wordt hoogstwaarschijnlijk voor een nieuwe generatie spelcomputers gemaakt.

Hitman Absolution is de meest recente game in de serie. In deze game van IO Interactive speelt de gamer wederom de koelbloedige huurmoordenaar Agent 47, die is verraden door zijn dierbaren en wordt opgejaagd door de politie.


Nieuwe studio voor Hitman (Foto: Novum)

Film over INXS-zanger Hutchence

Het leven van de overleden INXS-zanger Michael Hutchence wordt verfilmd. Dat meldden Australische media vrijdag.

De voormalige Hollywood-scriptschrijver Bobby Galinsky, bekend van de thriller Flatliners maakte bekend dat de cast momenteel wordt samengesteld. De film krijgt de titel Two Worlds Colliding en is gebaseerd op het boek Just a Man - The Real Michael Hutchence, dat de moeder en de zus van de Australische zanger hebben geschreven.

Hutchence pleegde 15 jaar geleden zelfmoord.

Film over INXS-zanger Hutchence
Film over INXS-zanger Hutchence (Foto: ANP)

R4 cartridges verboden in Japan

Vandaag heeft het Japanse Ministerie van Economie, Handel en Industrie aangekondigd, dat het importeren van R4 of soort gelijke cartridges verboden vanaf heden is. Deze cartridges maken het mogelijk om gekopieerde games te spelen op Nintendo handhelds.

Het was een lang juridische gevecht, onder leiding van Nintendo die samen met de Japanse autoriteiten een verbod wilde afdwingen op de import van R4 cartridges. De verkoop was al langer strafbaar, dit voorjaar werd er namelijk al een detail handelaar gearresteerd voor het verkopen van R4 cartridges.

 R4
R4

Dopingzondaar krijgt één dag schorsing

De Poolse wielerbond heeft de kortste dopingstraf ooit uitgedeeld. Sylwester Janiszewski werd betrapt op het verboden middel Androstenedione en is hiervoor voor één dag geschorst.

Androstenedione is een stof die de aanmaak van testosteron kan bevorderen. Bij Janiszewski werd het middel op 11 augustus aangetroffen nadat hij de Memorial Henry Lasak op zijn naam had geschreven. Deze zege raakt hij kwijt, maar de overwinning die hij een dag later boekte mag de Pool behouden.

'Geld nodig voor tv en internet bij rampen'

Het functioneren van websites en tv-zenders van regionale omroepen bij calamiteiten valt of staat bij geld van de overheid. "De inzet van radio als rampenzender is sinds jaar en dag geregeld, de overheid financiert dat", zegt Gerard Schuiteman, directeur van Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking (ROOS). "Maar bij televisie en internet is dat niet het geval."

Omroep Gelderland riep donderdag de politiek op de inzet van televisie en internet financieel mogelijk te maken, na forse kritiek op het uitvallen van de internetsite bij de ontploffing van de Nijmeegse energiecentrale op 8 november. De website van de regionale zender kon de massale toestroom van bezoekers niet aan en vloog kort na het incident al uit de lucht.

Volgens Schuiteman kwamen er zo'n 10.000 bezoekers per minuut op de site af, terwijl het gemiddelde normaal gesproken op enkele honderden ligt. De overheid heeft Omroep Gelderland na de ontploffing niet ingezet als rampenzender.

'Geld nodig voor tv en internet bij rampen'
'Geld nodig voor tv en internet bij rampen' (Foto: ANP)

Sauber legt Frijns en Gutierrez vast

Het Formule 1-team Sauber heeft bekendgemaakt dat Esteban Gutierrez komend seizoen samen met Nico Hülkenberg zal mogen gaan racen. Het reservezitje gaat naar de talentvolle Nederlander Robin Frijns.

Het is geen verrassing dat Gutierrez de plaats in zal gaan nemen van Kamui Kobayashi die momenteel nog voor Sauber rijdt. De 21-jarige Mexicaan kan rekenen op sponsoring van Telmex en was al bekend bij het team uit Zwitserland. Gutierrez pakte in 2008 de titel in de Formula BMW Europe en in 2010 zegevierde hij in de GP3 Series. Daarna stapte hij over naar de GP2 waarin hij dit jaar in het kampioenschap als derde eindigde en drie zeges boekte.

De Mexicaan mocht in 2009 voor het eerst voor Sauber testen en sindsdien is hij vele malen voor de renstal uit Hinwil in actie gekomen, de laatste keer tijdens de Young Driver Test in Abu Dhabi.

Bij diezelfde test kwam Frijns voor het eerst echt met een Formule 1-bolide in actie na zijn demonstratierun voor Red Bull in Moskou eerder dit jaar. De 21-jarige Nederlander dankte de tests bij Sauber en Red Bull aan zijn wereldtitel in de World Series by Renault, nadat hij in de jaren ervoor al de titels in de Formula BMW Europe en de Eurocup Formula Renault 2.0 binnen wist te halen. Vanwege zijn grote talent heeft Sauber besloten om hem komend seizoen tot derde coureur te benoemen.

Resident Evil Revelations ook naar Xbox en PlayStation

Resident Evil: Revelations voor de Nintendo 3DS was, integenstelling tot Resident Evil 6, behoorlijk goed ontvangen. Het komt dan ook niet als een verrassing dat Capcom bezig is met het overzetten van Resident Evil: Revelations naar Xbox 360 en PlayStation 3.

In januari 2012 trok Resident Evil: Revelations de aandacht van veel oude fans van de Resident Evil-serie. Dit kwam voornamelijk omdat de game een combinatie was van de traditionele benadering van survival-horror en de huidige meer actie-geörienteerde games in de serie.


[EK] Reijns naar halve finale op 100 vrij

Joost Reijns heeft zich vrijdag bij het EK korte baan in het Franse Chartres geplaatst voor de halve finales van de 100 meter vrije slag. De 25-jarige Noord-Hollander noteerde in de series de zeventiende tijd in 48,29 seconden. Omdat van elk land maximaal twee zwemmers doorgaan, was dat voldoende.

Voor Dion Dreesens waren de series het eindstation. Met 49,08 kwam hij niet verder dan de 28e plaats. De Rus Evgeny Lagunov was het snelst met 46,91. Reijns werd vorig jaar in het Poolse Szczecin zevende op het koningsnummer, de 19-jarige Dreesens strandde ook toen in de series.

Wendy van der Zanden bereikte op de 100 meter wisselslag de laatste zestien. De 24-jarige Brabantse zette in de series de veertiende tijd neer in 1.02,09 minuten. Ze was daarmee 1,86 seconde langzamer dan de snelste tijd van de Hongaarse Katinka Hosszu. Esmee Bos redde het niet met de 26e plaats in 1.04,28.

Op de 50 meter vlinderslag drong Maaike de Waard door tot de halve finale. De pas 16-jarige zwemster ging met een tijd van 26,91 samen met de Tsjechische Lucie Svecena als vijftiende en laatste door. De halve finales staan later vrijdag op het programma.

Kinderbijslag vreemdelingen toch terecht geweigerd

Vreemdelingen die niet tot Nederland zijn toegelaten hoeven toch geen kinderbijslag te krijgen. De Sociale Verzekeringsbank heeft niet gediscrimineerd door aan deze groep kinderbijslag te weigeren, oordeelt de Hoge Raad vrijdag.

Meerdere ouders hadden bezwaar gemaakt toen de Sociale Verzekeringsbank weigerde hun kinderbijslag te geven. Bij meerdere rechtbanken werden zaken aangespannen. Die oordeelden allemaal dat de bijslag terecht is geweigerd.

De ouders gingen in beroep bij de Centrale Raad van Beroep. Die oordeelde dat de ouders wel recht hadden op kinderbijslag, maar de Hoge Raad heeft nu bepaald dat de weigering volgens internationaal recht geen discriminatie oplevert. Ook is de uitsluiting niet in strijd met het recht op familieleven.

OM: leraar Wijchen maakte zelf kinderporno

De leraar uit Wijchen die wordt verdacht van ontucht, heeft volgens justitie kinderpornografische beelden gemaakt van vijf kinderen. Tegen hem zijn inmiddels elf aangiften bij de politie binnengekomen, laat het Openbaar Ministerie in Arnhem vrijdag weten.

De 43-jarige man wordt ervan verdacht ontucht te hebben gepleegd met zeven minderjarige meisjes. Van twee van hen zou hij kinderpornografische beelden hebben gemaakt. Het OM verdenkt de man, die in mei werd aangehouden, ook van het verspreiden van kinderporno.

De rechtbank in Arnhem bepaalde vrijdag tijdens een pro-formazitting dat de advocaat van de leraar beelden mag zien van verhoren van de slachtoffers. Ook moet nog een aantal getuigen gehoord worden. De zaak is daarom voor onbepaalde tijd aangehouden. De verdachte blijft voorlopig vastzitten.

Deurwaarder wil koelkast als levensbehoefte in wet

De koelkast moet in de wet worden vastgelegd als een van de eerste levensbehoeften. Of de televisie ook als levensbehoefte moet worden vastgelegd is een discussie waard, stelt de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders vrijdag.

De organisatie heeft vrijdag een preadvies gepresenteerd en wil zo de discussie bij deurwaarders aanzwengelen. Uiteindelijk moet het tot aanbevelingen aan de politiek komen.

In de wet staat dat bij mensen met hoge schulden geen beslag mag worden gelegd op de eerste levensbehoeften. In het verbod uit 1838 worden alleen kleding, bed en beddengoed en eten en drinken voor een maand genoemd. De koe, het schaap en de geit zijn in 1991 van de lijst geschrapt.

De deurwaarders vinden dat de lijst aan verdere modernisering toe is. Als de schuldeiser daar ruimte voor geeft, nemen deurwaarders vaak al geen spullen in beslag waarvan zij vinden dat iemand daar uit menselijk oogpunt over moet kunnen beschikken. "Maar als de schuldeiser alles wil hebben kunnen wij daar niets tegen doen."

Voorzitter John Wisseborn wijst erop dat veel mensen weinig hebben aan voedsel voor een maand als ze geen koelkast hebben. "Zonder gasfornuis wordt het leven ook behoorlijk lastig."

Zelfs de televisie is volgens hem het overwegen waard. "Bij het afpakken van een televisie ontneem je mensen hun vrijheid tot nieuwsgaring. Hierdoor missen ze misschien een programma waarin wordt uitgelegd dat de schuldeiser misschien helemaal geen sterke zaak heeft."

Het is volgens hem niet de bedoeling dat er een groep 'onaanraakbaren' ontstaat van wie niets meer kan worden afgepakt. "Als iemand een gigantische Amerikaanse koelkast met ingebouwd televisiescherm heeft moet natuurlijk wel kunnen worden ingegrepen."

In omringende landen is de lijst al uitgebreider. "In Engeland moet bijvoorbeeld minstens een computer per huishouden achterblijven, zodat zaken als internetbankieren nog steeds kunnen worden geregeld."

Ook moet meer worden ingezet op het terugbetalen van schulden, vindt Wisseborn. "Als mensen zelf naar de schuldhulpverlening stappen, kun je besluiten dat niet alles mag worden afgepakt, dat werkt dan goed als stok achter de deur." Hij wijst erop dat het er nog altijd vooral om gaat dat geld wordt terugbetaald. "Maar als iemand goudstaven in de kelder heeft liggen moet je die natuurlijk wel mee kunnen nemen."

Omroepster Hannie Lips (88) overleden

Oud-omroepster Hannie Lips, beter bekend als Tante Hannie, is overleden. Dat meldt de NOS vrijdag. Ze kondigde bij de KRO kinderprogramma's aan als Dappere Dodo en Hokus Pokus, Dat Kan Ik Ook. Ze is 88 jaar oud geworden.

Lips werd bij de KRO aangesteld als opvolgster van Mies Bouwman. Ze was daar de eerste die naar haar kijkers thuis zwaaide. Dat werd haar handelsmerk. Ook presenteerde ze het Nationaal Songfestival en in 1958 was ze gastvrouw van het Eurovisie Songfestival, dat toen in Nederland werd gehouden.

Na haar werk als omroepster trok Lips zich terug uit de televisiewereld. Ze overleed in Laren.

Werkstraf voor ontucht met nichtje

Een man van 38 uit Kootwijkerbroek is veroordeeld tot een werkstraf van 160 uur voor ontucht met zijn minderjarige nichtje in 2006. Het meisje was ten tijde van de ontucht 14 jaar en de man 32.

De rechtbank in Arnhem rekent het de man zwaar aan dat hij als volwassene niet zijn verantwoordelijkheid heeft genomen en zijn nichtje ernstig in haar seksuele ontwikkeling heeft beschadigd. Justitie eiste naast de werkstraf ook een voorwaardelijke celstraf, maar de rechtbank ging daar niet in mee.

De man is niet eerder veroordeeld voor ontucht en is vijf jaar geleden behandeld. Sindsdien is hij volgens de rechtbank niet weer in de fout gegaan.

Mijnwinning oorzaak verzakking 't Loon

De verzakking van winkelcentrum 't Loon in Heerlen werd veroorzaakt door breuken in de ondergrond als gevolg van ondiepe mijnwinning. Dat bleek vrijdag bij de presentatie van de resultaten van het onderzoek in opdracht van de Vereniging van Eigenaren.

Gedurende een periode van meerdere jaren heeft grondwater en bodemmateriaal zich door de breuken een weg gevonden naar een holte in de mijngang. Daardoor is een zogeheten sinkhole ontstaan, een plotselinge verzakking van de bovengrond. Ook stijgend mijnwater kan daarbij een rol hebben gespeeld.

Het onafhankelijke onderzoek is uitgevoerd door een internationaal team onder leiding van een ingenieur van adviesbureau Hageman.

De resultaten van het onderzoek werden dinsdag al overhandigd aan de gemeente, die stelde een week nodig te hebben om het overhandigde rapport te bestuderen om de verdere onderzoeksstrategie te bepalen. Zo nodig wordt nog 'veldwerk' verricht. De Vereniging van Eigenaren weigerde de gemeente eerder toegang tot het terrein om 't Loon.

Het winkelcentrum werd eind vorig jaar gesloten, nadat scheurtjes werden ontdekt in pilaren van de ondergrondse parkeergarage. Na de sluiting bleek dat een deel van het complex op instorten stond. In februari werd het winkelcentrum heropend, nadat tien winkels geheel of gedeeltelijk waren gesloopt.

Helft Israëliërs niet blij met bestand

Ongeveer de helft van de Israëliërs vindt dat de regering het offensief tegen Hamas in de Gazastrook niet had moeten staken. Dit blijkt uit een peiling van het onafhankelijke onderzoeksinstituut Maagar Mohot.

Eenendertig procent van de ondervraagden is blij dat met Hamas een staakt-het-vuren overeen is gekomen, maar 49 procent vindt dat het leger de extremisten die raketten op Israël afschieten had moeten blijven aanvallen.

Negenentwintig procent vindt dat de regering van premier Benjamin Netanyahu had moeten besluiten grondtroepen de Gazastrook in te sturen.

De peiling werd onder 503 mensen gehouden. De foutmarge bedraagt 4,5 procentpunt.

Brabander op tuinhek gespietst

Een 50-jarige man uit Valkenswaard is donderdagavond overleden nadat hij op een tuinhek was gespietst van een woning in Waalre. Een pin van het hek raakte een slagader, waarna de man is doodgebloed, meldt de politie vrijdag.

De man wilde rond 21.15 uur vermoedelijk over het hek van het huis van een bekende van hem aan de Piet Heinstraat klimmen, toen een pin van het hek zijn lies doorboorde. Omwonenden die het ongeluk zagen gebeuren, schakelden de hulpdiensten in. Toen die arriveerden, was het slachtoffer al overleden.

21-jarige door game trainer van FC Baku

Vugar Guloglan oglu Huseynzade. Dat is de naam van de nieuwe trainer van het Azerbeidzjaanse FC Baku. Zijn naam gaat nu de wereld over. De 21-jarige jongeman is namelijk de nieuwe trainer van FC Baku op slechts 21-jarige leeftijd.

De tweevoudige landskampioen van Azerbeidzjan heeft hem aangesteld als nieuwe trainer door zijn prestaties bij het computerspel Football Manager. 

Hij was al eerder adviseur bij de club, maar is nu dus als trainer aangesteld. Hij solliciteerde voor de baan en 'versloeg' daarmee onder meer Jean-Pierre Papin, de Franse wereldvoetballer van het jaar van 1991 die furore maakte bij onder meer AC Milan en Bayern München.

Volgens Yahoo wil Guloglan zich met zijn ploeg plaatsen voor de Europa League. Vorig seizoen eindigde FC Baku - landskampioen in 2006 en 2009 - op de zesde plek. Momenteel bezet Baku de elfde plek in de competitie van de twaalf ploegen. Het moet nog wel twee wedstrijden inhalen.

Plantsoenendienst stuit op doorgeladen vuurwapen

Een medewerker van de gemeente Den Haag heeft donderdagochtend op straat een doorgeladen vuurwapen gevonden. Hij was op de Lekstraat bladeren bij elkaar aan het harken toen het wapen aan zijn hark bleef hangen, meldt de politie.

De man sprak na zijn vondst een surveillerende agent aan, die de wapenexperts van de politie erbij haalde. De recherche onderzoekt waar het wapen vandaan komt.

Van Oostveen nog vier jaar directeur Betaald Voetbal

Bert van Oostveen blijft tot zeker begin 2016 directeur Betaald Voetbal bij de KNVB. De voetbalbond maakte de contractverlenging vrijdag bekend, hoewel de herbenoeming vorige week donderdag al door de Raad van Commissarissen was genomen. Van Oostveen is sinds 1 september 2010 de hoogste baas binnen het Nederlandse voetbal. Hij verving destijds Henk Kesler.

De 42-jarige Van Oostveen werkt sinds 1996 voor de voetbalbond. Hij bekleedde in de loop der jaren diverse functies. Zo werd hij in 2002 Manager Competitiezaken. In die functie was hij tot zijn benoeming als directeur verantwoordelijk voor het samenstellen van het competitieschema van de Eredivisie.

'Aabar koopt zich in bij Toro Rosso'

De nationale investeringsmaatschappij uit Abu Dhabi, Aabar, heeft zich volgens de geruchten ingekocht bij Toro Rosso. Eerder deze week werd bekend dat het bedrijf haar aandelen in het Formule 1-team Mercedes over had gedaan aan Daimler.

Aabar was via de Spaanse oliemaatschappij Cepsa al sponsor bij Toro Rosso. Volgens Sport Auto heeft de investeringsmaatschappij nu 49 tot 61 procent van de aandelen van het in Faenza gevestigde team overgenomen van Red Bull. Toro Rosso wilde nog niet reageren op deze geruchten. Wel is publiekelijk bekend dat het team te koop zou staan.

Advocaat: "Tijd van huilen is voorbij"

Dick Advocaat leek moeite te hebben om zijn teleurstelling zichtbaar te maken. PSV werd donderdagavond vroegtijdig uitgeschakeld groepsfase van de Europa League. De Oekraïners van Dnipro Dnipropetrovsk waren donderdag met 1-2 te sterk in het Philips Stadion.

De Eindhovenaren kwamen nog wel op een 1-0 voorsprong via Georginio Wijnaldum. "Bij de 1-1 voel je het wegglippen. We hadden de controle, maar daarna gaven we teveel foutieve passes", aldus Advocaat tegen RTL. "Dan breng je de tegenstander in de wedstrijd. Het is gewoon een goede ploeg, daar hoeven we ons niet achter de verschuilen. We wisten dat we moesten winnen en na de 1-1 ging ineens iedereen bij ons initiatief nemen en werden we kwetsbaar."

Doordat SSC Napoli in Solna met 1-2 van AIK wist te winnen is PSV uitgeschakeld in de Europa League. "Dat hoorde ik na afloop en is heel pijnlijk. Maar het is niet anders, maar de tijd van huilen is bij mij voorbij hoor", zei Advocaat met een knipoog.

Het leek er niet echt op dat Advocaat heel rouwig was met de uitschakeling. Wellicht omdat PSV nu vol voor het kampioenschap kan gaan. "Wat kan je er nu nog aan doen? We gaan in ieder geval nu voor de titel, zonder meer."

Skiër Albrecht loopt zware knieblessure op

De Zwitserse skiër Daniel Albrecht heeft tijdens een training voor de afdaling in het Canadese Lake Louise een zware knieblessure opgelopen. De 29-jarige Albrecht werd na zijn val met een helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Calgary, meldde de Zwitserse skibond donderdagavond.

De onfortuinlijke Albrecht werd in 2007 nog wereldkampioen op de supercombinatie, maar kon de afgelopen jaren nauwelijks meedoen aan wereldbekerwedstrijden. In 2009 werd hij na een zware valpartij zestien dagen in coma gehouden. Zijn oude vorm wist hij daarna niet meer te halen.

De perfecte vrouw bestaat niet

Jammer dames, maar niemand van jullie is volmaakt. Een onderzoek onder maar liefst tweeduizend mannen heeft aangetoond dat de perfecte vrouw nog moet worden geboren.

Het leek een scheerapparatenfabriek wel eens leuk een studie te doen naar het bestaan van de ideale vrouw. Hiervoor werden tweeduizend kerels doorgezaagd over hun wederhelft.

De uitkomst van het onderzoek klinkt als een open deur: de perfecte vrouw bestaat niet. Geen enkele man gaf aan dat zijn levenspartner volmaakt was. Niet allemaal janken nu dames, want mannen vinden dat helemaal niet erg. Vier op de vijf heeft zelfs aangegeven dat ze de gebreken van hun vrouw met liefde accepteren.

De meeste ondervraagden hebben ingevuld dat ze hun partner slechts voor 67 procent perfect vinden. Ze houden echter van hun onvolkomenheden, waaronder een slecht humeur, het haten van sport en hun obsessie voor schoonmaken. Zelfs het onophoudelijk zeuren over kleine dingen, het gezeik op het rijgedrag van manlief en het volgen van soapseries worden voor lief genomen.

Andere grote schoonheidsfoutjes zijn het treuzelen bij het klaarmaken en het feit dat vrouwen altijd het laatste woord moeten hebben. Enkele stoere mannen vulden zelfs in dat hun vrouw wat vaker haar oksels mag scheren. Desondanks houden wij van jullie, dames! Bijna de helft van de ondervraagden heeft namelijk aangegeven dat hun huidige partner de ware is.

McClaren: "Het zat er wel in"

Ook trainer Steve McClaren was teleurgesteld na de 0-0 remise bij Hannover 96. Door deze uitslag is FC Twente, ondanks dat er nog een duel te spelen is, voor dit seizoen klaar in Europa.

"De mogelijkheden zijn er geweest", zegt McClaren tegen ANP. "Zelfs in de laatste minuten, toen we na de rode kaart van Rasmus Bengtsson met een man minder speelden, hebben we nog kansen uitgespeeld. Het had er wel ingezeten."

Maar Twente wist niet te scoren en logischerwijs dus ook niet te winnen in Hannover. Was dit wel gelukt, dan waren De Tukkers alsnog klaar geweest in Europa. Levante UD won namelijk met 1-3 van Helsingborgs, waardoor Twente de volgende ronde niet meer kon bereiken.

De Amerikaan Steve Cherundolo van Hannover was evengoed lovend over de club uit Enschede. "De tegenstander liet ons niet in ons ritme komen. Het was moeilijk voor ons. Gelukkig hebben we achterin niet veel weggegeven. Daardoor zijn we overeind gebleven", aldus de verdediger.

Spaans meisje debuteert in Moto3

De Spaanse Ana Carrasco wordt volgend jaar de eerste vrouwelijke motorrijder ooit in de klasse Moto3. De pas 15-jarige Carrasco heeft een contract getekend bij het KTM-team van Jaime Fernandez. Ze wordt ploeggenoot van landgenoot Maverick Vinales, die dit jaar als derde eindigde in de stand om het wereldkampioenschap.

Carrasco, die het op moet nemen tegen onder anderen de Nederlander Jasper Iwema, maakt waarschijnlijk op 31 maart haar debuut als het nieuwe seizoen van start gaat in Qatar. "Ik ben heel erg blij met deze kans. Het is de droom van iedere coureur om mee te doen aan het wereldkampioenschap", liet Carrasco weten.

Sno pas in januari weer bij selectie N.E.C.

Evander Sno sluit pas begin volgend jaar weer aan bij de selectie van N.E.C. Nijmegen. De middenvelder wordt begin december opgenomen in het Amsterdamse AMC om de oorzaak van zijn hartprobleem weg te nemen. Gezien het herstelprogramma dat daarna volgt, kan hij normaal gesproken pas in januari de training weer hervatten.

Sno werd eind september in de uitwedstrijd tegen Feyenoord gewisseld nadat hij last had gekregen van hartritmestoornissen. De 25-jarige middenvelder speelt vanwege een eerder incident al twee jaar met een inwendige defibrillator.

Hoewel onderzoeken aantoonden dat de voetbalcarrière van Sno geen gevaar loopt, werkte hij deze maand wel een aangepast trainingsprogramma af. Met de ingreep verwacht men de oorzaak van zijn hartprobleem helemaal te kunnen wegnemen.


Sno pas in januari weer bij selectie N.E.C. (Foto: Novum)

Stroomverbruik vorig jaar iets gedaald

Consumenten hebben vorig jaar iets minder stroom verbruikt. In de jaren daarvoor steeg het verbruik nog of bleef het gelijk. Dat staat in een vrijdag gepubliceerd rapport van brancheorganisaties ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland. De daling wordt volgens de organisaties verklaard doordat apparaten steeds zuiniger worden.

Een huishouden verbruikte vorig jaar gemiddeld 3312 kilowattuur elektriciteit, tegen 3480 een jaar eerder. De afgelopen jaren steeg het stroomverbruik steeds omdat er steeds nieuwe en grotere elektrische apparaten bijkwamen. In 2000 verbruikte een gezin gemiddeld 3230 kWh.

Het gasverbruik van Nederlandse huishoudens daalt door beter geïsoleerde woningen en efficiëntere verwarmingsketels al jaren en kwam vorig jaar uit op 1484 kubieke meter. In 2000 bedroeg het gasverbruik nog 1919 kubieke meter en vorig jaar 1563.

Kinderpostzegels 'beste goede doel' van 2012

De Stichting Kinderpostzegels is dit jaar op de eerste plaats geëindigd in de Goede Doelen Top 50 van dagblad Trouw. Bij het samenstellen van de lijst is vooral gelet op de structuur van de organisaties.

In de top tien staan verder veel relatief onbekende goede doelen, zoals op nummer twee Burung Manyar, dat fondsen zoekt voor nierpatiënten in Indonesië. Projecten Zuid-Afrika, dat sponsorouders werft voor jongeren in Zuid-Afrika, neemt de derde plek in.

Het onderzoeksmodel is ontwikkeld door de Erasmus Universiteit en de analyse is uitgevoerd door Kennisbank Filantropie. Achthonderd goede doelen vulden een vragenlijst in waaruit moet blijken hoe transparant ze zijn, of ze experts betrekken bij hun doelstellingen en of het samenwerken en of het toezicht op de organisatie goed is geregeld.

De lijst verscheen dit jaar voor de derde keer. Vorig jaar stond het Astma Fonds bovenaan.


Kinderpostzegels 'beste goede doel' van 2012 (Foto: Novum)

Van Rompuy komt met nieuw voorstel

EU-president Herman van Rompuy heeft de EU-leiders donderdagavond laat een nieuw voorstel gepresenteerd voor de begroting voor de periode 2014-2020.

De top begon donderdag later dan gepland, omdat Van Rompuy eerst uitvoerig met leiders afzonderlijk over hun standpunten wilde spreken. Pas na middernacht werd de eerste dag van de top afgesloten.

Volgens ingewijden liggen de standpunten nog zo ver uiteen dat een akkoord er vrijdag niet in zit.

Verloofde Halle Berry met ex op de vuist

De ex-vriend van Halle Berry is donderdag opgepakt. Gabriel Aubry, met wie de actrice een dochter heeft, ging op de vuist met Berry's huidige liefje Olivier Martinez.

De 37-jarige Aubry werd gearresteerd bij het huis van Berry in Californië. Nadat hij een borgsom van twintigduizend dollar had betaald, werd hij op vrije voeten gesteld. Het model moet zich op 13 december verantwoorden voor een rechter.

Volgens een politiewoordvoerder raakte Aubry bij het gevecht gewond en moest hij worden behandeld in een ziekenhuis. Entertainmentsite TMZ schrijft dat ook Martinez, met wie de 46-jarige Berry verloofd is, een bezoek heeft gebracht aan het ziekenhuis. Verder heeft een rechter met onmiddellijke ingang een contactverbod ingesteld, waardoor Aubry voorlopig niet in de buurt mag komen van Martinez, Berry en hun dochter Nahla.

De actrice en haar ex-vriend liggen al jaren met elkaar in de clinch over de voogdij over hun 4-jarige dochter.

The Settlers Online krijgt update

Vandaag heeft ontwikkelaar BlueByte een update toegevoegd aan de game The Settlers Online. The Settlers Online is een gratis te spelen game via een internetbrowser. Gamers die geïnteresseerd zijn in de wereld van The Settlers kunnen zich hier aanmelden.

De update bevat 250 quests met een bijbehorende campaign genaamd, Evolvement of your Kingdom. Naast de campaign worden er ook Guild Coins toegevoegd die uitgegeven kunnen worden aan o.a. potions, buffs en nieuwe avonturen. 

Ontwikkelaar BlueByte is nog niet klaar met The Settlers online en heeft al nieuwe plannen voor het jaar 2013. Eén van deze plannen is het toevoegen van een PvP-systeem in The Settlers Online. 
 

The Settlers Online

Sarkozy ontspringt vooralsnog de dans

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy is vooralsnog de dans ontsprongen. Hij werd donderdag twaalf uur lang door een onderzoeksrechter in Bordeaux aan de tand gevoeld over illegale campagnedonaties die hij al dan niet zou hebben aangenomen van L'Oréal-erfgename Liliane Bettencourt. Verwacht werd dat hij zou worden aangeklaagd. Dat is niet gebeurd. Besloten werd Sarkozy als 'bijzondere getuige' aan te merken.

Deze status is er feitelijk een tussen die van een gewone getuige en een verdachte. Sarkozy (57) kan in een later stadium alsnog worden aangeklaagd. De ex-president betuigde zich 'tevreden' over de ontwikkelingen, zei een naaste medewerker. Zijn advocaat, Thierry Herzog, sprak zelfs van 'een overwinning'.

De zaak draait om campagnedonaties in 2007. Sarkozy zou van de 90-jarige aan alzheimer lijdende Bettencourt 150 duizend euro voor zijn verkiezingscampagne hebben gekregen. Een accountant van Bettencourt zei in 2010 dat deze het geld in contanten aan de penningmeester van Sarkozy's partij UMP had overhandigd. In Frankrijk geldt een limiet voor individuele donaties van 4600 euro.

Sarkozy heeft de aantijgingen altijd vurig ontkend.

'Bestrijd hackers met expertise, niet met regels'

Meer regelgeving is niet de oplossing in de strijd tegen cybercriminaliteit. De overheid moet juist investeren in meer expertise, stelt Bits of Freedom in een notitie die ook door onder anderen verschillende professoren van Nederlandse universiteiten, het Humanistisch Verbond en Stichting Privacy First is ondertekend.

De notitie is bedoeld als achtergrondinformatie voor een overleg in de Tweede Kamer begin december over het cybersecuritybeleid. Volgens Bits of Freedom laat de overheid zich op dit gebied te veel leiden door incidenten. "De overheid mist visie op wat goed cybersecuritybeleid omvat. Bovendien dreigt het internet door extreme voorstellen in plaats van veiliger juist ónveiliger te worden."

Volgens de organisatie komen de meeste veiligheidsproblemen door simpele 'kwetsbaarheden', die eenvoudig kunnen worden opgelost. Zo zouden er minder privacygevoelige gegevens moeten worden opgeslagen, zoals vingerafdrukken, telefoongegevens en verkeersgegevens. "Met beginselen als dataminimalisatie of decentralisatie kunnen we het volgende datalek voorkomen, simpelweg omdat er niets of niet genoeg te lekken valt."

Ook moet worden geïnvesteerd in kennis en capaciteit bij de overheid en politie, vindt Bits of Freedom. "De overheid beschikt nu vaak niet over voldoende kennis en capaciteit om adequaat te reageren op cybersecurityincidenten en de bestaande bevoegdheden effectief te gebruiken."

Verder zou de overheid het goede voorbeeld moeten geven door minder afhankelijk te zijn van externe partijen en door internetters structureel voor te lichten over hoe zij hun eigen veiligheid kunnen verbeteren.

Pinpassen nog steeds geskimd

Het pinnen met een chip heeft er nog niet voor gezorgd dat betalingen veiliger worden. De passen kunnen nog steeds worden geskimd omdat de magneetstrip niet is verwijderd, meldt het televisieprogramma Zembla op basis van vertrouwelijke stukken van betalingsverwerker Equens.

De skimbendes nemen het geld nu buiten Europa op in landen waar de magneetstrip nog wordt gebruikt. Het gaat onder meer om de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Azië.

Dit jaar is bij 160 onbemande tankstations stiekem apparatuur geplaatst om de magneetstrip van een pinpas te kopiëren. Sommige stations werden meerdere keren geskimd. Bij deze tankstations wordt de pas nog steeds helemaal in het apparaat gedaan waardoor de magneetstrip kan worden afgelezen.

Tot afgelopen dinsdag registreerden de banken volgens het programma al 965 skim-incidenten, meer dan heel vorig jaar. De schade door skimming bedroeg vorig jaar 39 miljoen euro.

De Nederlandse Vereniging van Banken had voorspeld dat het nieuwe pinnen een einde aan het skimmen zou maken. Dat lijkt nu nog niet het geval. Het eerste halfjaar is met dertigduizend geskimde passen geld opgenomen, goed voor een schadepost van meer dan achttien miljoen euro. Vorig jaar werden 55 duizend passen geskimd.

In België is wel sprake van een forse afname. Daar hebben 23 banken met de invoering van de chip het gebruik van de betaalpas buiten Europa standaard geblokkeerd, waardoor bendes nog maar weinig aan een geskimde betaalpas hebben. Dit jaar zijn in België maar acht betaalautomaten geskimd.

De Rabobank besloot het Belgische voorbeeld in juni te volgen. ABN Amro volgt volgend jaar.

Huis wethouder Kampen beklad om omleiding

Uit woede over een omleidingsroute heeft iemand het huis van wethouder van Kampen Pieter Treep woensdagnacht beklad met leuzen. Ook heeft de wethouder een brief ontvangen waarin hij en zijn gezin worden bedreigd. De inhoud wijst volgens de Overijsselse gemeente op onvrede rondom een omleidingsroute vanwege de nieuwbouw van een verzorgingshuis in de binnenstad.

De gemeente heeft donderdagavond een vergadering belegd met buurtbewoners van het verzorgingshuis. Daar heeft burgemeester Bort Koelewijn uitgelegd wat er is gebeurd en de dader opgeroepen zich te melden.

Die kan tot vrijdag 16.00 uur zijn excuses aanbieden. Als dan nog niets is gebeurd, doet de burgemeester namens het college aangifte van intimidatie en bedreiging. De gemeente roept ook mensen die meer weten op zich te melden.

Kleuter van school gestuurd na ontuchtbeschuldiging

Een 4-jarig jongetje is van de Rotterdamse Albert Plesmanschool gestuurd na beschuldigingen dat hij een meisje uit zijn klas had toegetakeld en een ander had betast. Een grote groep ouders heeft de overplaatsing afgedwongen door hun kinderen thuis te houden tot de school een oplossing had bedacht, schrijft het AD vrijdag.

Een meisje uit de klas van de jongen werd vorige week betast. Op hetzelfde plein werd begin dit schooljaar een 5-jarig meisje ernstig toegetakeld. Zij is nog niet hersteld van haar verwondingen, heeft nachtmerries en is bang om naar school te gaan, zegt haar moeder in de krant. "Het ging veel verder dan doktertje spelen."

De ouders denken dat de jongen achter beide incidenten zit. De schooldirectie heeft hier geen bewijs voor, maar heeft de kleuter vorige week toch geschorst. Inmiddels is hij overgeplaatst naar een andere basisschool.

Zijn ouders geloven heilig in zijn onschuld. "Maar we hebben gezamenlijk geconcludeerd dat de aanhoudende onrust op school ook niet goed is voor de ontwikkeling van hun kind", zegt een woordvoerder van de school in de krant.

De school heeft van allebei de incidenten melding gedaan bij de politie, maar die zou geen onderzoek doen omdat een 4-jarige niet strafrechtelijk kan worden vervolgd. Verder zijn instanties als jeugdzorg ingeschakeld en werden voor de ouders informatieavonden gehouden. De schorsing was tegen de wil in van de onderwijsinspectie, maar de school vond dat de rust moest terugkeren.

Aanvankelijk was de school zelf ook tegen het wegsturen van een leerling zonder dat er bewijs is voor slecht gedrag. Het 5-jarige meisje was in een andere klas gezet, maar zag de jongen alsnog in de pauzes.

De jongen zit nu op een kleinere school. "Hij krijgt betere begeleiding en het valt eerder op als er dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen", zegt de woordvoerder.

'Oppakken kwart meer inbrekers onmogelijke taak'

Het streven van de politie de komende vier jaar 25 procent meer woninginbrekers op te pakken gaat niet lukken als de recherchecapaciteit niet uitbreidt. Dat blijkt uit onderzoek van de Politieacademie, meldt het Nederlands Dagblad vrijdag.

Eind mei kondigde de politie aan de aanval op woninginbrekers te openen. De politiekorpsen streven ernaar de komende vier jaar 25 procent meer daders op te pakken. Voortaan zouden alle inbraken uitvoerig worden onderzocht, zou de politie vaker forensische deskundigen inschakelen die op zoek gaan naar dna-sporen van de daders om die te vergelijken met profielen in de dna-databank en zou worden geprobeerd inbraken te voorkomen door onder meer preventiecampagnes te voeren.

Voor die aanpak is echter simpelweg onvoldoende mankracht beschikbaar, zo zou het rapport uitwijzen. Hoeveel rechercheurs zouden moeten worden vrijgemaakt, staat echter niet in het onderzoek. Nederland telt nu bijna 11.700 rechercheurs, die echter behalve woninginbraken ook op andere zaken worden gezet.

Het oplossingspercentage van inbraken ligt tussen de zeven en negen procent, lager dan in landen als Groot-Brittannië en Duitsland. Een onderzoeker stelt dat dit komt doordat in Duitsland 'gewoon' meer capaciteit is. "'Het is niet zo dat de Nederlandse recherche minder effectief is", aldus onderzoeker Nicolien Kop in de krant.

FOK! wat een weer...Na regen komt zonneschijn

Goedemorgen! Gisteren was het op veel plaatsen een stralende dag met veel zon en vrijwel geen bewolking. Vandaag starten we héél anders, maar gaat het later op de dag wel weer goed komen. We beginnen deze vrijdag dan ook met veel bewolking en daarbij valt er enige tijd regen. Ook staat er hierbij een stevige wind uit het zuidwesten.

Gelukkig trekt de regen aan het einde van de ochtend naar het oosten toe weg en dan breekt vanuit het westen de zon er weer door. Het zal dan verder ook overwegend droog blijven, al is een kort buitje op de Wadden niet volledig uitgesloten. Ook de wind zal vanmiddag gaan afnemen en tegen de avond zal er bijna geen wind meer staan. Wél is het zo dat er dan op vrij uitgebreide schaal nevel en mist kan gaan ontstaan en dit is even een puntje om in de gaten te gaan houden. In het weekende lijkt het vooral op zondag weer hard te gaan waaien en valt er ook weer af en toe regen.

Gisteren was er in diverse media sprake van een heuze 'winterinval' in de loop van volgende week. Ik vind het zelf nog te voorbarig om daar nu al iets over te gaan zeggen. De aanwijzingen lijken er inderdaad te zijn, maar er moet nog een heleboel gebeuren om het daadwerkelijk tot winterweer te laten komen. Als de wind maar even uit een westelijke richting gaat waaien dan bestaat de kans dat het in een groot deel van het land 'gewoon' 5 tot 8 graden gaat worden. Ik vind het persoonlijk jammer dat iedereen al zo enthousiast aan het roepen is over iets dat nog lang niet zeker is op deze termijn.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Prachtige paddenstoel Erwin Klein zag deze leuke paddestoeltjes en maakte daar deze fraaie foto van!

Shadowrun Returns komt in mei of juni

Ontwikkelaar Harebrained Schemes heeft de releaseperiode voor hun RPG Shadowrun Returns aangepast. Volgens een update op de Kickstarter-pagina moet het spel gaan uitkomen in mei of juni 2013.

"Right now, according to our estimates, we’re looking at May or June", zegt de update. Het spel stond oorspronkelijk gepland voor januari, maar Harebrained Schemes heeft dit moeten aanpassen nadat zij een behoorlijke aanpassing in het ontwerp hebben gemaakt.

"It might’ve worked for the scope of the game we originally envisioned but as our ambitions grew, so did the time we needed to deliver", zegt de ontwikkelaar. "Plus, we made a big move from our original top down camera to an isometric point of view and that took serious R&D time."

Shadowrun Returns

Pachter: 'Wii U gaat goed verkopen'

Volgens analist Michael Pachter gaat de Wii U, ondanks negatieve uitlatingen in de media, als hete broodjes over de toonbank. Volgens hem hebben de negatieve berichten door pers en industrie geen invloed op de release van de nieuwe console van Nintendo.

"Ik denk niet dat dit veel invloed heeft op de lancering en ik verwacht dat de releasevoorraden en daaropvolgende orders uitverkocht zullen zijn tot maart volgend jaar", geeft Pachter aan. Volgens hem verdwijnt negativiteit nooit en verwacht hij dat deze doorgaat tot de feestdagen. Hij verwacht verder dat er 5,5 miljoen stuks hardware verkocht zullen zijn rond maart. Nintendo zal volgens hem rond Kerstmis waarschijnlijk drie miljoen units verkopen met de daarbij nodige voorraadproblemen.

Ben jij negatief over de nieuwe console of kun je niet wachten om een Wii U te halen op 30 november?

Wii U

Ook Nieuw-Zeeland naar hof om walvisvaart

Nieuw-Zeeland sluit zich aan bij de Australische poging om de Japanse walvisvaart een halt toe te roepen. Dat doen de twee landen door middel van een rechtszaak, nadat bleek dat Japan niet zwichtte voor de diplomatieke benadering. Dat meldde vrijdag de Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken Murray McCully.

De twee landen leggen de zaak nu voor aan het Internationaal Gerechtshof. Ze betwisten de wetenschappelijke reden voor de Japanse jacht op walvissen.

De minister vertelde dat hij teleurgesteld is dat diplomatie niets heeft opgeleverd. "Nieuw-Zeeland heeft de afgelopen drie jaar hard gewerkt om samen met Japan een permanente oplossing te vinden voor de walvisvaart", verklaarde McCully. "De regering blijft proberen om via alle mogelijke wegen de jacht te stoppen."

Australië is sinds december 2010 bezig met de rechtszaak.

Veel gelul in Baldur's Gate

Beamdog heeft een nieuwe trailer uitgebracht van de remake van Baldur's Gate. In deze Enhanced Edition zitten nieuwe speelbare personages en een nieuw gebied om te verkennen.

Omdat de RPG-klassieker al niet groot genoeg was heeft ontwikkelaar Beamdog er meer content in gestopt om ons weer maanden zoet te houden. Er zijn drie nieuwe speelbare personages toegevoegd die in je team kunnen zitten. Half-orc Blackguard Dorn, half-elf Wild Mage Neera en een menselijke  monnik genaamd Rasaad. De Black Pits is een nieuw gebied waarin je door vijftien levels moet vechten in arena-stijl. Dit gebied is goed voor zo'n zes uur extra speeltijd. Ook zijn de klassen, kits en rassen beschikbaar die eerder alleen in Baldur's Gate II aanwezig waren.

De ontwikkelaar heeft al aangegeven dat er ook een Baldur's Gate II Enhanced Edition gaat komen en dat ze interesse hebben in het remaken van Planescape: Torment en andere Infinity Engine-gebaseerde RPG's. En wie weet zien we dan toch ooit een Baldur's Gate III.

Baldur's Gate Enhanced Edition komt 28 november uit op pc en Mac. De iPad-versie komt op vrij korte termijn uit en er is ook een versie voor Android aangekondigd.


EU-plan: Nederland houdt korting op afdracht

Nederland behoudt zijn jaarlijkse korting van 1 miljard euro op de afdracht aan Brussel. Groot-Brittannië zou het met een paar miljard minder korting per jaar moeten stellen.

Dat blijkt uit het nieuwe concept van Europees president Herman Van Rompuy over de Europese meerjarenbegroting 2014-2020. Hij presenteerde zijn aangepaste voorstellen in de nacht van donderdag op vrijdag aan de Europese leiders op hun top in Brussel.

Zij kunnen zich nu over het ontwerp gaan buigen. De leiders vergaderen vrijdag vanaf 12.00 uur verder over het compromis.

In het nieuwe concept is niets veranderd in vergelijking met het eerdere voorstel van Van Rompuy om 80 miljard euro te snoeien in de geplande 1000 miljard euro. Wel heeft Van Rompuy geschoven met gelden tussen fondsen.

Uitgestorven schildpad komt weer tot leven

Een gigantische schildpaddensoort die leefde op de Galapagoseilanden kan wellicht weer tot leven gebracht worden. Het gaat om verwanten van de dit jaar overleden 'Lonesome George' die de laatste was van zijn soort.

Dat blijkt uit een studie van onderzoekers verbonden aan het nationale park van Galapagos en de Yale universiteit in de Verenigde Staten.

Genetisch materiaal van dit soort schildpad overleefde in andere soorten en wetenschappers denken dat het daardoor mogelijk is dit specifieke ras weer tot leven te brengen. Familieleden van 'George' werden in de 19e eeuw massaal afgeslacht voor hun vlees door piraten en walvisjagers.

"Ons onderzoek toont dat 17 schildpadden die we hebben gevonden genetische sporen van deze reuzensoort bevatten", laat de directeur van het natuurpark weten. Het is waarschijnlijk dat het kleine groepje schildpadden dat de afslachting in de 19e eeuw overleefden, paarden met soortgenoten.

De directeur vertelde dat het park de soorten schildpadden gaat kruisen, zodat na twee of drie generaties weer volbloed familieleden van 'George' op de eilanden rondlopen.

Win toegang tot gesloten bèta Marvel Heroes

Zoals je hier hebt kunnen lezen zijn wij bij FOK!games al vol ongeduld aan het wachten op de free-to-play Marvel Heroes. Het pc-spel wordt ontwikkeld door Gazillion Entertainment onder leiding van David Breivik, bekend van onder andere de hack & slash-games Diablo en Diablo II.

De itemkoorts, het gebruik van skills en de gameplay doen erg oldschool Diablo aan en dit keer is het in een MMO gegoten met een van de bekendste en grootste universums in de comic-wereld. In de game neem je het als een van de vele te kiezen superhelden op tegen Victor von Doom en andere superschurken die de wereld wederom eens goed te grazen willen nemen.

Je kunt je al voor de gesloten bèta-toegang inschrijven via http://marvelheroes.com, maar we hebben de hand kunnen leggen op tien codes. Tien mensen hoeven dus niet te wachten op het verlossende mailtje dat aangeeft dat je meedoet, die mogen namelijk meteen aan de gang met de Marvel-superhelden.

Om kans te maken op een key moet je de volgende vraag beantwoorden: als welke Russische kolos kun je spelen in Marvel Heroes? Inzenden kan tot 25 november op de volgende pagina, dan zorgen wij dat je in het weekend al de client kunt downloaden!

'Nederlandse gamesindustrie in de lift'

Door de enorme populariteit van games op de tablet en smartphone bloeit de Nederlandse gamesindustrie als nooit tevoren, zo blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van het Taskforce Innovatie Regio Utrecht (TFI). Relatief gezien telt Nederland inmiddels bijna evenveel spelmakers als Japan.

Anno 2012 zijn er zo'n 330 bedrijven die samen goed zijn voor maar liefst 3000 banen aan werkgelegenheid. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van het vorige overzicht 2 jaar terug, benadrukken de onderzoekers die de sector in Nederland typeren als een "ambitieuze puber met potenties".

De gezamenlijke omzet van Nederlandse gamesproducenten, uitgevers en leveranciers raamt TFI tussen de 150 tot 200 miljoen euro. Dat is niet veel vergeleken met internationale grootmachten als Sony (Playstation), Nintendo en Microsoft (XBox), die per spel vaak al 5 miljoen euro uittrekken. Maar omdat in Nederland geen hardwarefabrikant is gevestigd, worden hier ook maar weinig grote producties gemaakt, aldus TFI.

Eigenlijk is alleen Guerrilla Games, bekend van het schietspel Killzone, uitgegroeid tot een studio van formaat. De meeste Nederlandse softwaredesigners focussen zich op games voor internet en smartphone waar minder kapitaal voor nodig is. Slechts 1 op de 5 ondervraagde bedrijven maakt nog spellen die in doosjes worden verkocht.

Aangifte tegen cardioloog en internist Ruwaard

Tegen een cardioloog en een internist van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse is donderdag aangifte gedaan. De aangifte is gedaan door nabestaanden van een 72-jarige man uit Spijkenisse, die begin dit jaar overleed nadat fouten zouden zijn gemaakt in zijn behandeling. De dochter van de man heeft tegen RTV Rijnmond gezegd dat ze erkenning wil.

De aangifte bevat verschillende aanklachten, waarvan de zwaarste poging tot doodslag is. De dochter stelt dat er 'eigenlijk niets is dat genoegdoening geeft'. De familie zou eerder al gelijk hebben gekregen van het medisch tuchtcollege en het ziekenhuis zelf.

De dood van de man zou voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) aanleiding zijn geweest de afdeling cardiologie van het ziekenhuis in Spijkenisse te onderzoeken. De verpleegafdeling cardiologie werd vorige week gesloten, toen uit onderzoek bleek dat de sterftecijfers van de afdeling in 2010 verhoogd waren.

De cardiologen in het ziekenhuis stelden mogelijk foute diagnoses, zo gaf het ziekenhuis onlangs toe. Zo gingen zij uit van verkeerde oordelen van laboranten en hielden ze geen rekening met andere ziektes van een patiënt. Ook werd tegen de richtlijn in morfine gebruikt voor stervenshulp bij patiënten.

De vier cardiologen van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse moesten donderdag van de IGZ per direct al hun werkzaamheden neerleggen. Het hospitaal meldt donderdag dat de vier in ieder geval de komende zes weken niet werken in het ziekenhuis. In die periode gaan de cardiologen 51 dossiers van in 2010 overleden cardiologiepatiënten doornemen.

Plasterk dreigt met ingrijpen Curaçao

Het kabinet zal verder ingrijpen in Curaçao als het eilandbestuur niet snel de financiën op orde krijgt. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) donderdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Curaçao heeft in juli een zogeheten aanwijzing gekregen. Het eiland moet de komende jaren honderden miljoenen guldens bezuinigen. Hoewel de interimregering 'serieuze inspanningen' doet, is er feitelijk nog niets gebeurd, schrijft Plasterk. "De financiële situatie is onverminderd zorgelijk."

"Het eventueel niet opvolgen van een aanwijzing is een ernstige tekortkoming", waarschuwt de minister. Er kan een 'onhoudbare situatie' ontstaan, waarbij Nederland moet ingrijpen. Wat er dan precies gebeurt, zegt Plasterk niet. Wel stelt hij dat de maatregelen proportioneel moeten zijn en gericht moeten zijn op herstel van de normale situatie.


Plasterk dreigt met ingrijpen Curaçao (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.