Boonen Belgisch wielrenner van het jaar

Tom Boonen is voor de vierde keer in zijn loopbaan uitgeroepen tot wielrenner van het jaar.  De koning van het voorjaar werd woensdag uitgeroepen tot Belgisch wielrenner van het jaar, voor Philippe Gilbert en Thomas De Gendt. 

Boonen was in het afgelopen voorjaar ongenaakbaar in de eendagskoersen. Hij schreef onder meer de E3 Prijs Vlaanderen, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix op zijn naam. Ook werd hij Belgisch kampioen wielrennen op de weg Daarnaast werd hij in Valkenburg met zijn team wereldkampioen tijdrijden. De renner van Omega Pharma-Quick Step kreeg  de meeste stemmen van zijn collega-renners, ploegleiders en journalisten.

Boonen kreeg de voorkeur boven wereldkampioen Philippe Gilbert, die de prijs in de afgelopen vier jaar had veroverd. Thomas De Gendt werd derde. De renner van Vacansoleil-DCM eindigde in de Giro d'Italia verrassend op het podium.

"Het is leuk om deze erkenning te krijgen van je collega's en de andere mensen uit de wielerwereld", zegt Boonen tegen Sporza. "Mijn seizoen was af, maar het was nu aan de anderen om dat te beoordelen. En blijkbaar krijgt het een dikke voldoende. Wat mij de meeste voldoening gaf? Dat ik weer een seizoen op niveau was. Op sportief gebied heb ik het meest genoten van mijn wereldtitel tijdrijden met de ploeg. Als ik nu nog Sportman van het Jaar word, is de cirkel echt rond."