'Fysiotherapie en psychische hulp uit basispakket'

De basisverzekering voor ziektekosten wordt de komende jaren flink uitgekleed. Fysiotherapie, psychische hulp en osteopathie worden vanaf 2015 waarschijnlijk niet meer vergoed. Dat meldt De Telegraaf maandag op basis van een lijst met bezuinigingen die in de zomer ter goedkeuring naar het Centraal Planbureau is gestuurd.

De kans is groot dat fysiotherapie voor niet-chronisch zieken uit het basispakket gaat. Ook de behandeling van depressies en angststoornissen wordt in het voorstel helemaal niet meer vergoed. Met het verkleinen van het budget voor de overige geestelijke gezondheidszorg wordt 360 miljoen euro bespaard. Ook de vergoeding voor de behandeling van verslavingsproblemen zou verdwijnen.

Alleen ingrepen die medisch noodzakelijk zijn, worden in het nieuwe voorstel vanuit het basispakket vergoed. Huisartsbezoek wordt daarvan uitgezonderd. Ook worden nieuwe medicijnen en behandelmethoden eerst enige tijd vergoed, waarna gekeken wordt hoe de kosten zich ontwikkelen. Blijkt het te duur, dan kan verdere vergoeding uit de basisverzekering worden gestaakt.

De plannen gaan pas in het voorjaar van 2014 naar de Kamer, maar het ministerie van Volksgezondheid heeft het voorstel voor die ingreep nu al geschetst, meldt de krant. De afspraken over de vergoedingen zijn al door het vorige kabinet gemaakt en in het lenteakkoord en meest recente regeerakkoord aangescherpt.

Naar verwachting wordt de basisverzekering er niet goedkoper op. De jaarpremie stijgt volgens de krant van twaalfhonderd euro nu, naar ongeveer veertienhonderd euro in 2017.