FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 19 november 2012

Vrouw Barbara Barend in verwachting

De vrouw van Barbara Barend is zwanger. De 38-jarige presentatrice, die getrouwd is met Alette, beviel begin vorig jaar zelf van zoon Seb.

"Ze is al negentien weken in verwachting, al bijna op de helft", vertelt Barend aan RTL Boulevard. "We wilden het allebei een keer meemaken. Aangezien ik wat ouder ben mocht ik als eerste, nu is het de beurt aan Alette." Wie de vader is, is niet bekendgemaakt.

De presentatrice kreeg na de bevalling van Seb te maken met een paar fikse tegenslagen, waaronder een baarmoederontsteking. "Het is vooral voor mij lekker dat ik het niet nog een keer hoeft mee te maken", zegt ze over de zwangerschap van haar partner.

Facebookers opgepakt om klacht over uitvaart Mumbai

De Indiase politie heeft twee vrouwen gearresteerd die op Facebook hun beklag hadden gedaan over de uitvaart van de hindoeleider Bal Thackeray, die het dagelijks leven in Mumbai zondag lamlegde. De vrouwen zijn maandag op borgtocht vrijgelaten, meldt persbureau Press Trust of India.

Het tweetal klaagde over de vele gesloten winkels en het stilgevallen openbaar vervoer en taxiwezen. De politie besloot hen volgens deskundigen aan te houden om zo te voorkomen dat boze aanhangers van de ultranationalistische Thackeray wraak namen.

Die opzet slaagde niet helemaal. Hoewel het meisje dat de Facebook-klaagzang was begonnen haar bericht verwijderde en excuses maakte, plunderden boze Thackeray-aanhangers de kliniek van haar oom in een buitenwijk van Mumbai.

Het afscheid van Thackeray bracht zondag zo'n anderhalf miljoen mensen op de been. De verweesde aanhang van de xenofobe hindoeleider heeft de naam lichtgeraakt en gewelddadig te zijn, maar de uitvaart verliep kalm.

Geweld ontwricht Sao Paulo

Schietpartijen in Sao Paulo hebben zondag en maandag aan zeker tien mensen het leven gekost. De golf van geweld ontwricht een groot deel van de stad, zei de politie.

Volgens de krant O Globo hebben agenten wegversperringen opgeworpen op snelwegen die veelvuldig gebruikt zouden worden voor de smokkel van drugs en wapens. De krant O Estado de S. Paulo meldde ondertussen dat het ministerie van justitie met speciale technologie het signaal van mobiele telefoons verstoort in gevangenissen in Sao Paulo. Gedetineerden zouden veel moorden in de stad hebben georganiseerd.

Het geweld komt in reactie op het optreden tegen de drugsbende First Capital Command, die in 2006 achter een golf van geweld zou zitten die de stad eveneens grotendeels lam legde.

Vader Vaatstra wil praten met verdachte

De vader van Marianne Vaatstra wil graag praten met de verdachte in de moordzaak van zijn dochter. Bauke Vaatstra wil uit zijn eigen mond horen hoe de man tot zijn daad is gekomen, zei hij maandagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur. "Ik denk wel dat er een glas tussen zal moeten zitten. Ze zullen me niet alleen met hem laten."

Maandag werd bekend dat een 45-jarige man is opgepakt in de zaak. Hij zou het destijds 16-jarige meisje hebben verkracht en vermoord. Een dna-match leidde tot de arrestatie van de man. Hij had meegedaan aan een groot dna-onderzoek in de zaak onder achtduizend mannen. Ook andere familieleden toonden overeenkomsten met het dna-profiel van de dader. De vader van de verdachte hoorde daar overigens niet bij.

Het verhoren van de verdachte is maandagmiddag begonnen. De man zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Politie en justitie moeten om die reden terughoudend zijn met wat ze melden. Of de man heeft bekend, wilde hoofdofficier van justitie Annette Bronsvoort daarom maandagavond in Nieuwsuur niet zeggen. "Ik ben benieuwd wat hij te vertellen heeft. Gaat hij praten of niet", aldus Bronsvoort.

De hoofdofficier van justitie benadrukte dat de man nog niet is veroordeeld. "Wij hebben een verdachte aangehouden op basis van een dna-match. Dat is iets anders dan dat de zaak al is opgelost of de conclusie dat de verdachte schuldig is", gaf ze eerder op de dag al aan.

Politie en justitie hopen onder meer dat de huiszoeking die maandag plaatsvond het onderzoek verder helpt. Ook zouden mensen in de omgeving van de verdachte met een verklaring kunnen komen, gaf Bronsvoort aan. "We hopen zo stap voor stap verder te komen."

Almodóvar wil aan de slag met sciencefiction

Pedro Almodóvar is van plan een sciencefictionfilm te maken. De Spaanse filmmaker is geïnspireerd door de genrefilms uit de jaren vijftig, vertelt hij aan het Amerikaanse filmblad Variety. Films als Invasion of the Body Snatchers uit 1956 vindt Almodovar geweldig.

"Ik ben nog steeds jong genoeg om een sciencefictionfilm te maken", zegt de 63-jarige Spanjaard. "Ik wil iets onmogelijks op een heel echte, huiselijke manier brengen", vertelt de regisseur verder. "Een van de scenario's die ik momenteel op mijn bureau heb leggen is van dat genre, en ik hoop die film te kunnen maken."

Almodóvar is bekend van drama's als Todo Sobre mi Madre, Hable con Ella en Volver. Hij legt momenteel de laatste hand aan de komedie Los Amantes Pasajeros met Penélope Cruz en Antonio Banderas in de hoofdrollen. Wanneer hij met zijn sciencefictionfilm aan de slag wil gaan, is nog onduidelijk.


Almodóvar wil aan de slag met sciencefiction (Foto: Novum)

[JL] De Graafschap verliest ook van Cambuur

De Graafschap heeft al de vijfde nederlaag van het seizoen geleden. De Doetinchemmers gingen in Leeuwarden met 2-0 onderuit tegen Cambuur. De Graafschap degradeerde afgelopen zomer via de play-offs uit de Eredivisie.

Cambuur kwam op slag van rust op voorsprong. Michiel Hemmen kopte raak uit een corner en scoorde zo al zijn tiende doelpunt van het seizoen. Oebele Schokker maakte er met een rake vrije trap in de 55e minuut 2-0 van.

De Graafschap bezet met zestien punten uit dertien duels de tiende plaats in de Jupiler League. Cambuur staat twee plaatsen hoger.

So Vater, so Sohn

"Dus jullie zijn broers?", vraagt ze. We antwoorden beiden stellig in koor: "Nou, dat is nooit bewezen." Ze fronst haar wenkbrauwen. "Maar jullie líjken wel veel op elkaar." "En bedankt, hè!", merkt mijn broer op. Grappig, want sommige mensen vinden dat we erg op elkaar lijken en anderen vinden juist weer van niet. En inderdaad. We zijn heel verschillend, maar hebben ook onze gelijkenissen. Zo heeft mijn broer qua uiterlijk meer weg van onze moeder en lijk ik meer op pa 7sloten. Zo erg dat je haast zou gaan twijfelen of mijn broer wel een echte 7sloten is.

Fikse kneuzingen na heftige turbulentie

Dertig passagiers van een vliegtuig dat onderweg was van Cuba naar Italië hebben kneuzingen en schrammen opgelopen tijdens ongebruikelijk heftige turbulentie boven de Atlantische Oceaan. Het toestel maakte in tien seconden tijd een val van zo'n duizend meter.

Aan boord bevonden zich twee artsen die de gehavende passagiers onderzochten, maar geen van de verwondingen bleek ernstig. Ook het toestel zelf mankeerde niets, constateerde een van de piloten, waarna de vlucht naar Milaan kon worden voortgezet. Het vliegtuig zette daar maandag de landing in.

Een van de passagiers, Edoardo De Lucchi, deed zijn verhaal aan persbureau ANSA. Er werden net maaltijden rondgebracht toen er plots sprake was van 'tien seconden van terreur', zei hij. Borden vlogen door de lucht en passagiers die hun riem niet omhadden stuiterden uit hun stoelen.

André Rieu en Jermaine Jackson de studio in

André Rieu lijkt de handen ineen te slaan met Jermaine Jackson. De violist twitterde maandag een foto van hemzelf met de 57-jarige zanger en broer van Michael Jackson.

"Jermaine Jackson was vandaag in mijn studio", schreef de 63-jarige muzikant bij de foto. Op de afbeelding is te zien dat Jackson zingt terwijl Rieu vioolspeelt. "We hadden ontzettend veel lol. Of we binnenkort gaan samenwerken? Wie weet."

Obama belt met Morsi en Netanyahu

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag vanuit Cambodja gebeld met zijn ambtgenoot in Egypte, Mohammed Morsi, en met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om het aanhoudende geweld in het Midden-Oosten te bespreken.

Met Morsi besprak Obama mogelijkheden om het conflict op de Gazastrook te de-escaleren, liet het Witte Huis weten. Obama benadrukte dat Hamas, dat in Gaza aan de macht is, de raketbeschietingen op Israël moet staken.

Aan de kant van de Palestijnen hebben zeker honderd mensen het leven verloren, onder wie veel burgers. Aan Israëlische zijde vielen drie doden.

Obama is momenteel in Cambodja, waar hij een top van de leiders van het Zuidoost-Aziatische samenwerkingsverband ASEAN bijwoont.

Zendschip Radio Veronica terug naar Nederland

Het zendschip van de voormalige zeezender Radio Veronica komt terug naar Nederland. Het bedrijf Veronica Schip laat het vaartuig, de Norderney, terugkeren om onder meer opnieuw radio te gaan maken op het schip, meldt woordvoerder en radiomaker Erik de Zwart maandag.

Het schip vertrekt dinsdag uit Antwerpen en wordt woensdag verwacht op de Oranjewerf in Amsterdam. Na een onderhoudsbeurt vertrekt het vaartuig vervolgens richting Groningen, waar het schip klaar wordt gemaakt 'voor een nieuwe toekomst'.

Volgens De Zwart wordt het schip een 'multifunctionele drijvende ruimte voor radio, televisie, zang, dans en comedy'. Waar de Norderney na de verbouwing komt te liggen, wordt in Groningen bekendgemaakt. Het zal niet in Groningen blijven liggen, aldus De Zwart.

Radio Veronica staakte in augustus 1974 de uitzendingen vanaf het schip. Daarna zwierf het vaartuig door Nederland en deed onder meer Amsterdam, Maastricht en Groningen aan. In 2001 vertrok de Norderney naar Antwerpen, waar er regelmatig feesten en partijen op zijn georganiseerd.

Veronica Schip is overigens niet van de bekende radiomaker, laat De Zwart voorts weten.

Skyfall blijft bioscooplijst aanvoeren

Ook de nieuwste Twilight-film heeft Skyfall afgelopen weekeinde niet van de nummer 1-positie in de bioscooplijst kunnen verdrijven. Skyfall, het nieuwste James Bond-avontuur, verwelkomde zaterdag daarnaast de miljoenste bezoeker.

Het totale bezoekersaantal van Skyfall, dat sinds 31 oktober draait in de Nederlandse bioscopen, staat nu op 1.163.000. The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2 komt nieuw binnen op de tweede plaats. De Nederlandse komedie De Marathon zakt van de tweede naar de derde plaats.

In de top tien zijn naast de Twilight-film nog twee nieuwe binnenkomers terug te vinden: Sinister en Amour. De horrorfilm Sinister staat op de vierde plaats, terwijl het drama Amour op de zesde plek terug te vinden is.

Britse priester cel in om kindermisbruik

Een gepensioneerde priester van de anglicaanse kerk is tot vier jaar cel veroordeeld. De man heeft bekend tussen 1983 en 1991 drie jongens seksueel te hebben misbruikt.

Uit de zaak tegen de 75-jarige Ronald Johns bleek dat de bisschop van Carlisle een klacht van een andere jongen had ontvangen in 1993. De bisschop deed niets met de klacht en plaatste de pedofiele priester simpelweg over naar een andere parochie.

Het bisdom erkende in september dat de oorspronkelijke klacht niet goed is afgehandeld en dat het 'zonder meer verkeerd' was dat Johns een andere post binnen de kerk mocht bekleden.

'Arsenal en Chelsea vechten om Huntelaar'

Schalke 04 weet in de winterstop of Klaas-Jan Huntelaar aan de club verbonden blijft. De aanvaller kan volgens Voetbal International rekenen op veel Engelse interesse. Volgens het weekblad hebben Arsenal, Chelsea en ook Liverpool zich officieel gemeld bij de Duitse club. Huntelaar beschikt bij Schalke over een aflopend contract. Die Königsblauen willen graag langer door met de spits, vorig jaar topscorer van de Bundesliga.

Huntelaar twijfelt hier al lange tijd over, maar zou nu met Schalke hebben afgesproken in de winterstop uitsluitsel te geven. De Nederlander heeft de Engelse clubs ondertussen voor het uitkiezen. Huntelaar liet al eerder weten graag nog een keer in Engeland te willen spelen, maar wel bij een club die om de prijzen speelt.

Daardoor lijkt Chelsea de beste papieren te hebben. De Londense club veroverde afgelopen seizoen de Champions League en strijden momenteel bovenin mee in de Premier League. Bovendien zijn The Blues nadrukkelijk op zoek naar een spits.

Feyenoord wil Koeman langer vastleggen

Feyenoord wil in de winterstop met trainer Ronald Koeman om tafel om zijn aflopende contract te verlengen. Technisch directeur Martin van Geel stuurt volgens Voetbal International aan op een meerjarig contract voor de oefenmeester die de Rotterdammers afgelopen seizoen naar de tweede plaats in de Eredivisie lootste.

"Dat zouden we dolgraag willen. Dat we vorig jaar tweede werden en nu, ondanks dat we een aantal bepalende spelers moesten laten gaan, gewoon weer vijfde staan met uitzicht op beter, is onmiskenbaar voor een groot deel de verdienste van Ronald Koeman. Hij maakt spelers beter, laat het team optimaal functioneren en hij heeft gezorgd voor een professioneel topsportklimaat dat hij elke dag bewaakt. Tel daarbij op zijn ervaring en autoriteit en het mag duidelijk zijn dat wij deze trainer graag willen houden."

Van Geel wil snel zaken doen met Koeman. "We gaan tijdens de winterstop praten. Wij zijn zeer tevreden en ik hoop Ronald ook. Als trainer heeft hij het nodige meegemaakt, hoogte- en dieptepunten en wellicht koestert hij de situatie waarin hij nu kan werken. Alles is duidelijk. Ik begeef me als technisch directeur niet op zijn terrein en andersom is dat net zo."

Bendtner: "Terugkeer Arsenal een optie"

Niklas Bendtner speelt momenteel op huurbasis voor Juventus. De Deen weet echter niet nog niet waar zijn toekomst na dit seizoen ligt. Bendtner staat nog onder contract bij de Londense club, maar werd de laatste twee jaar verhuurd aan respectievelijk Sunderland en Juventus. Bij de Oude Dame staat de spits momenteel onder contract, maar veel aan spelen komt Bendtner niet toe. De Deen geeft de moed niet op.

"Momenteel ligt mijn toekomst bij Juventus. Ik ben nu waar ik wil zijn, bij een club die Champions League speelt", aldus Bendtner tegen Sky Sports. "Het vereist hard werken en ik weet dat ik meer wedstrijden nodig heb om succesvol te worden."

Na dit seizoen zou Bendtner kunnen terugkeren bij Arsenal. "Het is lastig. Ik voel veel voor Arsenal. Ik ben er niet slecht weggegaan, maar ook niet goed. Na dit seizoen kan mijn toekomst bij Arsenal liggen, maar ook bij een andere club."

'Bunga-bunga meisje is een autist'

Het escortmeisje Ruby leidt aan een vorm van autisme en grote psychische stress. Zij heeft een gespleten persoonlijkheid en zei dingen die niet konden kloppen. Dit verklaarde een psychologe, die de van thuis weggelopen, toen nog minderjarige Marokkaanse zeker 15 keer sprak, maandag voor de rechtbank in Milaan.

Maria Teresa Napoli was als getuige opgeroepen door de verdediging van Silvio Berlusconi, in een kennelijke poging de geloofwaardigheid van Ruby onderuit te halen. De ex-premier van Italië staat terecht wegens het bevorderen van prostitutie van minderjarigen. Ruby zegt dat zij bij Berlusconi thuis seksfeesten heeft bijgewoond die de mediamagnaat bunga-bunga noemde.

'Ruby leed aan autisme'
'Ruby leed aan autisme' (Foto: ANP)

Usher en PSY showen hun moves in Dance Central 3

Naast alle dansmoves van R&B-ster Usher die al in Dance Central 3 beschikbaar zijn komen er op 27 november nog eens twee liedjes van de beste man, Euphoria en Twisted, bij als DLC. Dat heeft Usher zelf bekendgemaakt via een door Microsoft uitgebrachte video.

Daarnaast heeft de studio ook bekendgemaakt dat de wereldhit van de Koreaan PSY Gangnam Style vanaf dezelfde dag ook als DLC wordt uitgebracht. Wie het lied dus nog niet zat is na alle aandacht die het al heeft gekregen kan vanaf volgende week ook nog eens de danspassen uitvoeren voor het televisiescherm.

Elk van de liedjes gaat je 240 Microsoft Points kosten. De twee Usher-liedjes kosten als gezamenlijke aankoop 400 Microsoft Points.

Nederlander in Duitsland gepakt met acht kilo coke

Op de Duitse luchthaven Frankfurt is een 50-jarige Nederlander aangehouden wegens de smokkel van acht kilogram cocaïne. De drugs hebben een straatwaarde van zo'n 1,6 miljoen euro, melden Duitse media maandag.

De coke zat verstopt in een koffer met een dubbele bodem, en werd vorige week tijdens een routinecontrole ontdekt door een drugshond. De man kwam uit het Braziliaanse Sao Paulo.

Centrum Amsterdam risicogebied om Duitse hooligans

Amsterdam heeft het centrum en het gebied rond de Arena tot veiligheidsrisicogebied verklaard rond de Champions Leaguewedstrijd van Ajax tegen Borussia Dortmund woensdag. Dat houdt in dat de politie in dit gebied iedereen kan controleren op wapenbezit. Ruim 2500 Borussia-fans hebben kaartjes voor het duel, maar de gemeente verwacht nog eens duizend tot tweeduizend Duitse fans.

De wedstrijd tussen Ajax en Borussia is een risicowedstrijd. Toen de twee clubs elkaar half september in Duitsland troffen zochten leden van de harde kernen van de clubs de confrontatie. Door de inzet van elfhonderd politieagenten kon toen de rust worden bewaard. Woensdag worden 150 Duitse hardekernfans verwacht.

Als test wordt naast de Arena een zogenoemde Fanplatz ingericht voor de Duitse fans. Doel is om de druk op de binnenstad te verlichten.

Politie Egypte slaags met betogers

De Egyptische veiligheidsdiensten zijn maandag slaags geraakt met honderden betogers in Caïro. Het was maandag precies een jaar geleden dat bij hevige straatgevechten 42 doden vielen. Sommige betogers vuurden vuurwerk af op de agenten, die reageerden door hun plaaggeesten met stenen te bekogelen.

Het geweld brak uit nadat demonstranten een muur van betonblokken omver hadden getrokken die vorig jaar door de autoriteiten was opgeworpen. De muur was bedoeld om betogers te beletten van het Tahrir-plein naar het hoofdkwartier van de veiligheidsdienst op te trekken.

De gevechten braken vorig jaar uit nadat de veiligheidsdiensten hard hadden ingegrepen tegen een geweldloze demonstratie. Dat leidde tot dagen van geweld, waarbij de veiligheidsdiensten niet alleen traangas en rubberkogels inzetten, maar ook met scherp schoten. Honderden mensen raakten gewond.

Gaza krijgt van Nederland drie miljoen extra aan hulp

Nederland trekt drie miljoen euro extra uit om de humanitaire noden in de Gazastrook te lenigen. Dat maakte minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilian Ploumen (PvdA) maandag bekend. Vooral aan medische hulp is veel behoefte.

Sinds het conflict tussen Israël en Gaza woensdag oplaaide is internationale hulp hard nodig, laat Ploumens ministerie weten. Gezien de isolatie van Gaza kan een intensivering van de strijd enorme humanitaire gevolgen hebben, denkt de minister. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft de mogelijkheid van humanitaire hulp dit weekend besproken met zijn Palestijnse collega Riyad Malki.

Nederland verhoogt de algemene bijdrage aan de VN-hulporganisatie UNRWA met twee miljoen euro tot vijftien miljoen. Daarnaast wordt via het Rode Kruis een miljoen euro beschikbaar gesteld, vooral voor levensreddende medische behandeling van gewonden. Eerder dit jaar was via de UNRWA en het Wereldvoedselprogramma al vijf miljoen euro beschikbaar gesteld voor Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

Nederland dringt er samen met de internationale gemeenschap op aan dat Hamas en Israël stoppen met het geweld. De hoop is gevestigd op een bemiddelingspoging van Egypte.


Nederland geeft drie miljoen extra voor hulp Gaza (Foto: Novum)

'Miljoen kippen dood tijdens transport'

Jaarlijks leggen een tot twee miljoen kippen het loodje tijdens het transport van stal naar slachterij. Tientallen miljoenen kippen raken gewond. Dat komt doordat de regels voor transport structureel worden overschreden, stelt de dierenrechtenorganisatie Wakker Dier in een maandag verschenen rapport.

Bijna de helft van alle zogenoemde plofkippen, oftewel zo'n 250 miljoen dieren, gaat kreupel op transport, hoewel dat verboden is. Ze zijn kreupel doordat ze te snel zijn gegroeid. Daarnaast raken nog eens zo'n 35 miljoen kippen gewond bij de vangst in de stal. Ook deze dieren mogen volgens de wet niet worden vervoerd.

Verder worden kippen vaak 's nachts gevangen in de stal, en pas de volgende dag geslacht. In de tussentijd zitten ze urenlang opeengepropt in kratten. Ze zouden water moeten krijgen, maar dat gebeurt niet. Bovendien worden kratten en containers voller gepropt dan toegestaan. "Een plofkip heeft wettelijk recht op twee derde van een A4'tje, maar zelfs dat wordt haar niet gegund", schrijft Wakker Dier.

De NVWA weet van de misstanden, maar grijpt amper in, stelt Wakker Dier. De organisatie voert al langer actie tegen het fokken van plofkippen, en met succes: al diverse voedingsmiddelenbedrijven en supermarktketens hebben de plofkip in de ban gedaan.

De Partij voor de Dieren wil opheldering van staatssecretaris van Landbouw Co Verdaas (PvdA). Partijleider Marianne Thieme vindt dat de handhaving van de regels voor dierenwelzijn beter moet.

Een woordvoerder van de NVWA zegt dat de dienst dit jaar 131 controles heeft uitgevoerd op transporten van pluimvee. Daarbij zijn 24 overtredingen geconstateerd op diverse gebieden. De woordvoerder kon niet zeggen welke sancties dat tot gevolg heeft gehad. Ook wil hij geen reactie geven op de aantijging dat de dienst niet optreedt tegen misstanden.


'Miljoen kippen dood tijdens transport' (Foto: Novum)

Feestgangers vertrapt tijdens zonnefestival

Minstens veertien mensen zijn maandagavond onder de voet gelopen en vertrapt tijdens een hindoefeest in het Oost-Indiase Patna. Onder de doden zijn zeker zes kinderen, liet de politie weten.

Toen de stroom uitviel raakte de menigte, die voor het avondgebed van het Chhathfeest samendromde op een provisorische loopbrug van bamboe boven de Ganges, in paniek. In hun haast om de veilige rivieroever te bereiken vertrapten de feestgangers elkaar.

Twintig mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht, zei de politie. Zes verkeren in levensgevaar.

Chhath is gewijd aan de zonnegod Surya.

Voel de wind door je haren in Sonic-launchtrailer

Gamestudio SEGA heeft de launchtrailer uitgebracht voor Sonic & All-Stars Racing Transformed. In het spel race je over 25 banen en arena's in voertuigen die automatisch veranderen van auto naar vliegtuig en boot al naar gelang het terrein.

Sonic & All-Stars Racing Transformed is sinds 16 november uit op PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo 3DS en PlayStation Vita. De releasedata voor pc en Wii U zijn nog niet bekendgemaakt.

OM eist tot 7 jaar voor brute overval op bejaarde

Tegen twee verdachten van een gewelddadige woningoverval op een bejaarde man uit Leiden zijn maandag straffen tot zeven jaar cel geëist. Het 77-jarige slachtoffer werd mishandeld met een koevoet en raakte zwaargewond. Het Openbaar Ministerie in Den Haag verdenkt de twee van poging tot doodslag.

De overval vond in november vorig jaar plaats. De 21- en 25-jarige man kwamen volgens het OM de woning van het slachtoffer aan de Jan van Goyenkade binnen door de voordeur open te breken. De bejaarde werd overvallen terwijl hij lag te slapen. Zijn belagers mishandelden hem met een koevoet. De zwaargewonde bejaarde werd naar een ziekenhuis gebracht. Hij overleefde de overval wel.

De buren van de man, die het slachtoffer om hulp hadden horen roepen, waarschuwden de politie. Toen die arriveerde, gingen de woningovervallers ervandoor. Een geldkistje dat ze mee wilden nemen, verloren ze.

Agenten wisten de 21-jarige man in een tuin op te pakken. Om de 25-jarige verdachte te arresteren, loste de politie een waarschuwingsschot. Hij werd verstopt achter vuilnisbakken aangehouden in de Valdezstraat. Op de kleding van beide verdachten is dna-materiaal van het slachtoffer gevonden.

Tegen de 21-jarige man werd vijf jaar cel geëist, zijn 25-jarige kompaan wil het OM zeven jaar achter de tralies zien. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Meersman van Lotto naar Omega Pharma-Quick Step

Gianni Meersman zal het komende seizoen gaan koersen voor Omega Pharma-Quick Step. De Belg besloot zijn contract bij Lotto-Belisol niet te verlengen en naar de andere grote Belgische wielerploeg te verhuizen.

"Ik ben erg blij dat ik aan de zijde kan rijden van enkele grote kampioenen”, aldus Meersman tegen Sporza. "Mijn doel is om vorig seizoen te overtreffen en de kwantiteit en kwaliteit van mijn overwinningen te verbeteren. Als ik er moet staan zal ik al mijn kaarten op tafel leggen en als ik mij in dienst van de ploeg moet stellen, doe ik dat toch. Dat doen alle grote kampioenen in deze formatie.”

Het afgelopen seizoen verliep goed voor de Belg, die ritzeges boekte in onder andere Parijs – Nice en de Ronde van de Algarve.

PS Vita firmware-upgrade met betere browser

Dat update 2.0 een flinke update aan de webbrowser van PlayStation Vita zou geven, was al langer bekend, alleen wat precies wisten we nog niet. Nu de update morgen live gaat, heeft de grote baas van Sony Worldwide Studios, Shuhei Yoshida, meer informatie losgelaten.

De browser wordt een "kleine, losstaande applicatie", wat inhoudt dat de browser dus ook tijdens het spelen van een spel gebruikt kan worden. Dit zal een toegevoegde waarde hebben voor de spelers onder ons die voor de zoveelste keer vastzitten en besluiten een walkthrough erbij te pakken. Boven dat zal het browsen ook sneller gaan.

Naast de browser-update brengt de update ook ondersteuning voor PlayStation Plus met zich mee. De eerste lading Instant Game Collection komt morgen aan, met onder andere Uncharted: Golden Abyss, Jet Set Radio, Wipeout 2048 en Gravity Rush.

KNVB laat zaak-Danilo rusten

De KNVB laat de zaak rond verdediger Danilo van Roda JC rusten. De aanklager betaald voetbal van de KNVB zal geen onderzoek instellen naar het incident met scheidsrechter Tom van Sichem in het verloren uitduel met Heracles Almelo (5-1). De voetbalbond neemt de verklaring van de arbitrage aldus een mededeling van de KNVB.

Tijdens de wedstrijd reageerde  Danilo  emotioneel op Van Sichem. Volgens de jonge Portugees had de arbiter iets kwalijks tegen hem gezegd. Van Sichem verklaarde na afloop dat Danilo "fuck you" tegen hem had geroepen. Daarop had de arbiter gereageerd met: "what fuck you?"

Volgens een ploeggenoot zou Van Sichem iets hebben gezegd over de moeder van Danilo. "Maar ik zou niet weten wat ik over zijn moeder had moeten zeggen", gaf de leidsman te kennen. De 21-jarige Portugees sprak maandag met de directie van Roda JC over de kwestie. Na afloop liet de clubleiding weten niet te twijfelen aan de geloofwaardigheid van de betreffende speler. "We kennen hem als een integer persoon. Speler en club wensen geen verdere ruchtbaarheid aan deze zaak te geven en zullen dan ook geen mededelingen meer doen over dit incident", aldus de directie op de website.

Schrijven voor FOK!sport... Iets voor jou?

Ben jij een sport-addict? Zit jij elk weekend smachtend voor de buis en kan je ook nog goed met een pen of toetsenbord overweg? Wij zijn naarstig op zoek naar nieuwe redactieleden voor onze sportsectie.

De redactie van FOK!sport bestaat uit een groep enthousiaste mensen, die de users dagelijks op de hoogte houden van alle gebeurtenissen uit de sportwereld. Onze club begint echter iets te klein te worden, waardoor we op zoek zijn naar uitbreiding.

Jouw bericht zal onder de aandacht komen bij duizenden mensen die onze website bezoeken. Daarnaast hebben de bezoekers ook een mogelijkheid om een reactie bij jouw bericht te plaatsen. Zo heb jij ook de kans om interactie te krijgen met de bezoekers die jouw bericht lezen.

Ben jij na het lezen van bovenstaande net zo enthousiast als wij, stuur dan snel je sollicitatie op naar sport[at]fok.nl! Vermeld in dit bericht in elk geval je username, leeftijd en motivatie. Na ontvangst nemen we snel contact met je op!

De Boeck nieuwe trainer Waasland-Beveren

Glen de Boeck is de nieuwe trainer van Waasland-Beveren. De 41-jarige oud-voetballer is bij de hekkensluiter in de Belgische competitie de opvolger van Dirk Geeraerd, die afgelopen weekend na een 6-2 thuisnederlaag tegen Club Brugge werd ontslagen. De Boeck zat zonder club na zijn vertrek bij VVV-Venlo in december vorig jaar.

De Boeck staat te trappelen om aan zijn nieuwe klus als hoofdtrainer te beginnen. "Ik heb sinds mijn vertrek bij VVV verschillende aanbiedingen gehad. Bij Waasland-Beveren had ik meteen een goed gevoel." De Belg verwacht zo snel mogelijk de onderste regionen van de ranglijst te verlaten. "Deze club kan een stabiele subtopper worden."

Nieuwe general manager voor Nintendo UK

Vandaag is naar buiten gebracht dat de huidige General Manager, David Yarnton, vervangen is door marketing specialist Simon Kemp. David Yarnton stapt, na 20 jaar in Nintendo, waarvan negen jaar als General Manager, op.

Nintendo UK marketing en PR director Shelly Pearce, sales director Andy Yates en finance director Tom Pearce zullen direct aan Kemp rapporteren.

"I'm extremely excited to be joining Nintendo UK at such a pivotal moment. With the launch of Wii U Nintendo is once again changing the way everyone will play games at home,it's a fantastic time to be here. Nintendo UK also has an extremely talented team in place already and I am very much looking forward to leading & working with each and every one of them." aldus de nieuwe General Manager.

Nintendo of Europe president Satoru Shibata voegt hier het volgende aan toe: "Simon brings fantastic brand experience with him and we were immediately impressed with his versatility and leadership. We believe he can make a huge contribution to the launch period of Wii U as well as the continued growth of Nintendo 3DS and 3DS XL in the UK & Ireland."

Permanente erectie wordt neger fataal

Shelton Dinganga uit Zaranyika is een bizarre dood gestorven. Een permanente stijve is de 34-jarige Zimbabwenees fataal geworden.

Dinganga is vorige week woensdag ter aarde besteld. Pas tijdens deze plechtigheid kwam de ware doodsoorzaak naar boven. De beste man bleek last te hebben gehad van een niet te stoppen erectie.

De beste man, die gezien zijn afkomst al een flinke tampeloeres moet hebben gehad, is mogelijk door hogerhand gestraft. Hij had namelijk de vrouw van een familielid een beurt gegeven. Direct na de seks bleef hij last houden van een enorme, kloppende roede. Ook zijn kroonjuwelen bleken enorm te zijn gezwollen.

Ook match bij tweede dna-onderzoek Vaatstra-zaak

Het tweede onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut naar het dna-profiel van de 45-jarige verdachte in de zaak-Vaatstra heeft opnieuw een match opgeleverd. Dat is maandagavond op een persconferentie bekendgemaakt.

Over de achtergrond van de verdachte of zijn eventuele motieven is verder niets bekendgemaakt. Wel meldde de politie dat de man niet eerder in beeld is geweest. Hij komt uit Oudwoude en zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen zijn advocaat mag spreken. Hij wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De verdachte heeft recht op een eerlijk proces, geeft de politie als reden van de terughoudendheid. "Dna-match is iets anders dan de oplossing of dat verdachte schuldig is."

Het lichaam van Marianne Vaatstra werd in mei 1999 in een weiland in het Friese Veenklooster aangetroffen. Het destijds 16-jarige meisje bleek verkracht en vermoord.

Eind september werd gestart met een dna-onderzoek onder achtduizend mannen die ten tijde van de moord tussen de 16 en 60 jaar waren en in een straal van vijf kilometer rond de vindplaats van het lichaam van Vaatstra woonden. De verdachte heeft vrijwillig zijn dna-materiaal afgestaan. De 21-jarige zoon en de vader van de verdachte hebben ook hebben meegedaan aan het dna-verwantschapsonderzoek.

Twaalf rechercheurs zijn op de zaak gezet. Het huis van de verdachte is maandag doorzocht. Of dit iets heeft opgeleverd wilde het Openbaar Ministerie niet zeggen. De straat waar de verdachte woont blijft ook de komende dagen afgesloten. Zijn familie is elders ondergebracht. Volgens de politie is de sfeer in het gebied rond de woning 'rustig en ingetogen'.

De hoofdofficier van justitie benadrukte dat de aanhouding nog niet betekent dat de zaak is opgelost of dat de verdachte schuldig is. "Voor ons staat nu voorop het strafrechtelijk onderzoek tot een goed eind te brengen."

Justitie kondigde ook aan de komende tijd terughoudend te zijn in het verstrekken van informatie. "Waar we de afgelopen maanden zo veel mogelijk informatie hebben gedeeld met de nabestaanden, de bevolking en de media, past ons in deze fase meer terughoudendheid."

Burgemeester van Kollumerland Bearn Bilker zei op de persconferentie dat de aanhouding voor een dubbel gevoel heeft gezorgd in de samenleving en bij het gemeentebestuur. "Het gevoel dat overheerst is een gevoel van opluchting, dat het opsporingsonderzoek naar deze vreselijke misdaad, dat vastgelopen leek, op basis van nieuwe aanwijzingen weer vlot getrokken is", zei hij.

"Tegelijkertijd merken en zien wij ook de grote impact die de aanhouding van een verdachte in een zaak als deze heeft in een dorpsgemeenschap als die van Oudwoude", zei Bilker. Voor de bewoners zijn dinsdagavond bijeenkomsten georganiseerd in Oudwoude en Zwaagwesteinde.

Het is voor het eerst dat in een onderzoek naar een moordzaak zo'n grootschalig dna-onderzoek plaatsvindt. Als deze zaak volledig is afgerond worden de ervaringen gedeeld met andere rechercheteams, kondigde de hoofdofficier van justitie aan.

Geen Afellay bij Schalke in CL

Ibrahim Afellay komt woensdag niet in actie bij Schalke 04 tegen Olympiakos Piraeus. De middenvelder kampt nog met een blessure. De Oranje-international liep vorige week tijdens de interland tegen Duitsland een blessure op aan zijn been, nadat hij een schot op doel loste. De oud-PSV'er, die dit seizoen door Schalke gehuurd wordt van FC Barcelona, stond afgelopen weekeinde daardoor aan de kant.

Schalke verloor dit weekeinde met 2-0 van Bayer Leverkusen. Hierdoor kon de ploeg van trainer Huub Stevens, Klaas-Jan Huntelaar en Afellay niet profiteren van de averij die koploper Bayern München opliep bij 1. FC Nürnberg. Die Knappen bezetten nog wel de tweede plaats.

In de Champions League doet de club uit Gelsenkirchen het uitstekend. De ploeg bezet de bovenste plaats in groep B van het miljoenenbal, nog voor Arsenal, Olympiakos Piraeus en Montpellier.

Knieblessure Immers valt mee

Feyenoord zal Lex Immers niet lang kwijt zijn. De knieblessure die de Hagenaar zondag in de gewonnen thuiswedstrijd tegen Willem II  opliep, lijkt mee te vallen. Uit een onderzoek een dag na de wedstrijd bleek dat er sprake is van een verrekking in zijn knieband. De medische staf van Feyenoord vreesde voor mogelijke schade aan de meniscus. 

Later deze week wordt duidelijk of Immers voor de uitwedstrijd zondag tegen AZ alweer beschikbaar is voor trainer Ronald Koeman. Feyenoord wilde maandag geen uitspraak doen over de duur van het herstel van de speler die dit seizoen al acht keer scoode.

Pirelli erkent dat banden zachter hadden gekund

Pirelli erkent dat het zachtere banden mee had kunnen nemen naar de Grand Prix van de Verenigde Staten. Voor de zekerheid werd op het gloednieuwe Circuit of the Americas gekozen voor de medium en harde banden, een keuze die erg aan de veilige kant bleek te zijn.

Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery legt uit. "Achteraf gezien hadden we het hier ook met de zachte en superzachte band wel gered. De slijtage is het hele weekend al heel laag geweest, al komt dat ook doordat de lucht- en baantemperatuur lager waren dan wij hadden verwacht. De prestaties en slijtvastheid van beide compounds waren heel erg goed, waardoor Sebastian Vettel en Lewis Hamilton tot aan de vlag met elkaar konden vechten."

De Italiaanse rubbermaker blijft achter de veilige keuze staan. "Dat de titel nu in de laatste race beslist gaat worden geeft aan dat het een goede keus was om geen onbekende elementen te introduceren op een hagelnieuw circuit terwijl het kampioenschap zo spannend is."

Striptease wordt dildoshow

Een Belgische nachtclub is lelijk in haar hemd gezet door een zeer pikant filmpje dat over het internet zwerft. Hierin is een stripteasedanseres te zien die zich zaterdagavond te veel liet gaan. In plaats van slechts uit de kleren te gaan, voert ze een complete dildoshow op.

De beelden zijn geschoten tijdens de 'Fear Show Night', in nachtclub Nunu Club in Tongeren. Een Nederlandse danseres gaf daar acte de présence.

Tijdens haar stripteaseact roept ze een kerel om haar te helpen, die dolenthousiast het podium bestijgt. Op een gegeven moment duwt zij hem een dildo in handen, die hij gretig ter hand neemt om de vrouw te verwennen.

De vrouw in kwestie is uiteraard niet te beroerd de man te bedanken voor zijn hulp. Hij krijgt van haar dan ook een lekkere pijpbeurt.

Helaas voor het stel en de bewuste nachtclub zijn de beelden voor het nageslacht vastgelegd en op internet beland. De NuNu ClLub heeft inmiddels de hand in eigen boezem gestoken en excuses gemaakt.

Kamp asielzoekers Amsterdam krijgt week uitstel

De uitgeprocedeerde asielzoekers die het tentenkamp in Amsterdam-West komende vrijdag zouden moeten verlaten, krijgen een week langer de tijd. Omdat de rechtbank meer tijd nodig heeft voor het kort geding dat vanwege de kwestie is aangespannen, gaat de gemeente nu uit van 30 november 07.00 uur, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Vrijdag werd bekend dat burgemeester Eberhard van der Laan wil dat het kamp van de asielzoekers aan de Notweg aankomende vrijdag om 07.00 uur weg is. Anders zou de gemeente overgaan tot ontruiming. De advocaten van de vreemdelingen hebben echter bij de rechter bezwaar ingediend tegen de ontruiming van het kamp.

De rechtbank wil onder meer volgende week naar het kamp kijken. Mede vanwege deze schouw denkt de rechtbank niet vrijdag al een vonnis klaar te hebben. "Wij wilden de asielzoekers de gelegenheid geven een rechter naar de kwestie te laten kijken. Dan moeten wij dus wel uitstel verlenen."

De gemeente denkt dat een extra week voldoende is. "Het is een kort geding, dus we mogen verwachten dat een uitspraak snel volgt."

Wii U-versie Mass Effect 3 minder uitbreidingen

De downloadbare uitbreidingen Omega en Leviathan voor Mass Effect 3 verschijnen niet voor de Wii U. Dat heeft uitgever Electronic Arts maandag bekendgemaakt. Het is onbekend waarom de uitbreidingen niet op het online netwerk van de Wii U verschijnen.

De Wii U-versie van het sciencefictionepos heeft wel content die pas later aan de Xbox 360- en PlayStation 3-versies is toegevoegd. Zo hebben Wii U-eigenaren standaard een extra personage, het alternatieve einde en de eerste drie multiplayeruitbreidingen.

De Wii U-versie van Mass Effect 3 komt op 30 november samen met de spelcomputer in Europa uit.


Wii U-versie Mass Effect 3 minder uitbreidingen

Tsjechische gameontwikkelaars langer vast

De twee Tsjechische gameontwikkelaars die begin september in Griekenland werden gearresteerd op verdenking van spionage, komen niet op borgtocht vrij. Dat schrijft gamewebsite Eurogamer. Door stakingen bij de Griekse rechtbanken is het niet bekend wanneer de twee mannen voor de rechter moeten verschijnen.

De twee vermeende spionnen zijn gameontwikkelaars van gamestudio Bohemia Interactive. Het tweetal werd begin september opgepakt met beeldmateriaal van een militaire basis op het eiland Lemnos op zak. Ze claimden beeldmateriaal te verzamelen voor de productie van een nieuw spel in de schietspelreeks Arma.

Bohemia Interactive werkt op dit moment aan Arma 3, dat zich afspeelt op Lemnos en het nabijgelegen eiland Agios Efstratios. Bohemia Interactive liet eerder weten dat het tweetal op vakantie was in Griekenland.


Tsjechische gameontwikkelaars langer vast

Liam Neeson huurling in actiethriller

Liam Neeson heeft zijn zinnen gezet op een rol in de misdaadthriller The All Nighter. Dat zegt een ingewijde tegen de Amerikaanse filmsite The Wrap. In de film zou Neeson een huurling spelen die zijn oude baas moet omleggen om zijn vrouw en zoon te beschermen. Daarna gaat hij met zijn zoon op de vlucht voor de maffia en de autoriteiten.

De 60-jarige Neeson was dit jaar te zien in de actiefilms Taken 2, Battleship en Wrath of the Titans. Voor volgend jaar staat ook weer een aantal actierollen op de planning. Zo neemt de Ier momenteel met Julianne Moore de thriller Non-Stop op. Daarnaast heeft Neeson de romantische film The Third Person in zijn agenda staan.

The All Nighter is geschreven door Brad Ingelsby. Aan het filmproject is nog geen regisseur verbonden. Wanneer de opnamen van start gaan, is nog niet bekend.

Conflict KRO en DWDD bijgelegd

De KRO en De Wereld Draait Door liggen niet langer met elkaar in de clinch. Eerder bepaalde de omroep dat KRO-presentatoren Yvon Jaspers en Arie Boomsma voorlopig niet mochten aanschuiven bij DWDD omdat het programma zonder toestemming beelden uitzond van Boer Zoekt Vrouw.

"Het conflict is opgelost", bevestigt een woordvoerder van de KRO. Meer details wilde de omroep niet geven, behalve dat een gesprek heeft plaatsgevonden tussen beide partijen.

Eerder stelde de KRO dat DWDD een 'onbetrouwbare partner' was. De Wereld Draait Door ging ondanks het verbod op het uitzenden van beelden door met het nabespreken van Boer Zoekt Vrouw, onder meer door boeren na te laten spelen door cabaretiers.

Supermarkteigenaar vast voor verpatsen inboedel

De 41-jarige eigenaar van een supermarkt in Nijmegen is aangehouden omdat hij de supermarktinventaris had verkocht terwijl de Belastingdienst daar al beslag op had gelegd. De Nijmegenaar wordt ook verdacht van valsheid in geschrifte.

De verdachte had een belastingschuld van tienduizenden euro's. De fiscus legde daarom beslag op de complete inventaris van zijn supermarkt. Vervolgens verkocht hij de complete boedel, maar hij verzweeg in het verkoopcontract dat de Belastingdienst op de inventaris al beslag had gelegd.

De Belastingdienst heeft inmiddels opnieuw beslag gelegd, onder andere op een pand van de verdachte. Dit pand wordt op korte termijn geveild. Ook is beslag gelegd op de huuropbrengsten.

Afvallige bisschop moet kerken teruggeven

De afvallige Zimbabwaanse bisschop Nolbert Kunonga moet de anglicaanse kerk, die hij in 2007 verliet, haar eigendommen teruggeven. Dat heeft het hooggerechtshof in Harare maandag bepaald.

De anglicaanse kerk van Zimbabwe scheurde in 2007 omdat de aartsbisschop van Canterbury, het hoofd van de wereldkerk, Kunonga excommuniceerde. De bisschop, een aanhanger van de autocratische Zimbabwaanse president Robert Mugabe, zou zijn kudde in opruiende preken hebben opgeroepen Mugabe's partij ZANU-PF te steunen.

Kunonga brak daarop met zijn moederkerk en begon voor zichzelf. Met hulp van de politie legde hij beslag op de kathedraal van Harare en een aantal andere kerkgebouwen.

Rechter Yunus Omerjee veroordeelde Kunonga's optreden maandag. "Als je een vereniging verlaat neem je geen van zijn eigendommen mee. Het is van oudsher een hoeksteen van deze afdeling van het eigendomsrecht dat als een of meer mensen zich van een bestaande kerk afscheiden, zij geen rechten op het bezit van de kerk kunnen doen gelden, zelfs niet als de achterblijvers in de minderheid zijn", luidde het vonnis.

Kunonga stelt dat hij wel moest breken met de anglicaanse kerk omdat sommige van haar priesters ook homoseksuele stellen trouwen. Maar aan dat verweer had het hooggerechtshof geen boodschap.

Anglicanen ontvingen het vonnis buiten de rechtszaal met zang, dans en gejodel. Het hoofd van de anglicaanse kerk in Zimbabwe noemde de uitspraak een 'plezierige verrassing'. Vorig jaar bepaalde een rechtbank nog dat Kunonga onder meer de kathedraal van Harare mocht behouden.

Uncharted: Fight for Fortune officieel aangekondigd

Uncharted: Fight for Fortune is sinds vandaag officieel door Sony aangekondigd. De game werd eerder deze maand ''perongeluk'' geplaatst op het classificatie-bedrijf Australian Classification Board.

Uncharted: Fight for Fortune wordt door ontwikkelaar Sony Bend bestempeld als een 'action-adventure turn-based cardgame'. Het kaartspel komt begin december in Europa uit voor de PlayStation Vita. Verder is de prijs nog onbekend. 

Hieronder kun je de trailer bekijken van Uncharted: Fight for Fortune. 

Daimler grijpt macht bij F1-team Mercedes

Daimler heeft de volledige controle over het Mercedes AMG Petronas Formula One Team verkregen. De Duitse autofabrikant heeft de 40% van de aandelen die in handen waren van Aabar, een overheidsinvesteringsfonds uit Abu Dhabi, overgenomen. Een bedrag is niet bekend gemaakt.

Daimler en Aabar namen eind 2009 Brawn GP over dat een succesvol jaar gekend had met beide wereldtitels in de Formule 1. De renstal ging verder onder de naam Mercedes, maar won pas in dit seizoen weer een race. Inmiddels heeft Aabar besloten zich terug te trekken, waarbij afgelopen maand de laatste drie procent aan aandelen overgedaan zijn aan Mercedes. Alleen de Duitse en Italiaanse toezichthouders zouden nog een stokje voor de deal kunnen steken.

Voor Mercedes reden sinds 2010 Nico Rosberg en Michael Schumacher. Rosberg zegevierde eerder dit jaar in China, terwijl ook Schumacher met een podiumplaats weer wat van zijn oude glorie liet zien. Komend seizoen zal McLaren-coureur Lewis Hamilton hem gaan vervangen bij de Duitse renstal.

Feyenoord wil Excelsior helpen met spelers

Excelsior staat op dit moment onderaan in de Jupiler League. Om degradatie naar de Topklasse te voorkomen, wil 'grote broer' Feyenoord een aantal spelers verhuren aan De Kralingers.

Volgens het Algemeen Dagblad zou het gaan om Kamohelo Mokotjo, Guyon Fernandez en Kaj Ramsteijn. Het drietal komt weinig aan spelen toe en zou bij Excelsior meer speelminuten kunnen maken.

Feyenoord verhuurde in het verleden vaker overbodige spelers of jeugspelers aan Excelsior. Dit seizoen spelen al vier Feyenoorders op huurbasis bij Excelsior. Het gaat hier om Mats van Huijgevoort, Matthew Steenvoorden, Jordy van Deelen en Elvis Manu.

Man vast voor gooien met honden

Een 25-jarige Bredanaar die ervan wordt verdacht dat hij twee honden over het hek van een asiel gooide, is maandagmiddag opgepakt. Het incident vond waarschijnlijk woensdagavond plaats. De man meldde zich maandag bij het asiel met het verhaal dat hij de eigenaar van de dieren was, meldt de politie.

Een medewerker van het asiel vond de staffordterriërs woensdagavond op het afgesloten terrein van het asiel. Het terrein is afgesloten met een hek van 1,80 meter hoog, met daarboven drie rijen prikkeldraad.

Een van de twee honden, een grijze reu, had een gebroken linkervoorpoot, was sterk vermagerd en had kale plekken op zijn rug. Met de andere hond, een bruin teefje, was niets aan de hand, hoewel ze net als de reu een doffe vacht had.

Onderzocht wordt nog of de man zich schuldig heeft gemaakt aan dierenmishandeling. De twee honden zijn in beslag genomen.

FARC kondigt eenzijdig staakt-het-vuren af

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft maandag een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd. Dat heeft een woordvoerder van de FARC gezegd. De onderhandelingen tussen de FARC en de Colombiaanse regering beginnen maandag in Cuba.

Volgens de woordvoerder zal de FARC in ieder geval tot 20 januari geen operaties uitvoeren. Nadat hij het bestand bekend had gemaakt liep woordvoerder Ivan Marquez met de rest van de FARC-delegatie de zaal binnen waar de onderhandelingen plaatshebben.

De Colombiaanse regering heeft nog niet op de mededeling gereageerd en Marquez nam geen tijd om vragen te beantwoorden.

Yolanthe Sneijder-Cabau neemt tatoeage met zussen

Yolanthe Sneijder-Cabau heeft er weer een permanente lichaamsversiering bij. De 27-jarige voetbalvrouw heeft zondagavond samen met haar zussen een tatoeage laten zetten.

"In Amsterdam om met mijn zussen een kleine tatoeage van een hartje te laten zetten op onze polsen", twitterde Yolanthe bij een foto van de zeven meiden. "Voor het leven verbonden, waar we ook zijn."

Eind vorig jaar lieten de actrice en haar man Wesley Sneijder een zin uit psalm 23 op hun lichaam zetten. Ook prijkt de tekst 'Te Agradezco dios por Wesley' ('Ik dank God voor Wesley') op haar lichaam.

'Maandag nog uitsluitsel over kans op bestand Gaza'

Egyptische bemiddelaars hopen maandag nog de mogelijkheden in kaart te kunnen brengen om tot een wapenstilstand tussen Israël en Hamas te komen. Dat heeft een prominente medewerker van de Egyptische regering gezegd.

Israël en Hamas willen beide gewaarborgd zien dat er voor langere tijd een eind komt aan het geweld, zei de ingewijde, die bedong dat hij niet bij naam wordt genoemd. "Tegen het eind van de dag krijgen we een signaal wat er mogelijk is."

Egypte streeft naar een gevechtsstop en 'een rechtstreekse manier om Gaza te ontzetten', liet de ingewijde weten.

'Justin Bieber en Selena Gomez leggen ruzie bij'

Justin Bieber en Selena Gomez kunnen naar verluidt weer samen door een deur. Afgelopen weekend schreven media dat de twee flinke ruzie kregen in een restaurant, maar zondagavond werden de twee weer samen gespot.

Ooggetuigen vertellen aan entertainmentzender E! dat Selena en Justin na afloop van de American Music Awards hand in hand het Nokia Theatre in Los Angeles verlieten. Volgens een bron kwam Gomez pas aan het eind van de awarduitreiking het pand binnen om haar vriend te vergezellen. Bieber won overigens drie prijzen.

Vorige week werd bekend dat de 18-jarige Bieber en de 20-jarige Gomez uit elkaar zijn. De twee hebben sinds twee jaar een knipperlichtrelatie.

'Black Sabbath belangrijkste Britse hardrockband'

Black Sabbath is uitgeroepen tot de belangrijkste Britse hardrockband aller tijden. In een onderzoek van de British Phonographic Industry, de Britse belangenvereniging voor de muziekindustrie, stemde bijna de helft van de deelnemers voor de band van Ozzy Osbourne.

"We zijn vereerd en gevleid dat we worden genoemd in een onderzoek als dit, waarbij fans stemmen op hun favoriet. Dankjewel." Iron Maiden en Led Zeppelin maken de top drie compleet. In totaal namen 3600 hardrockfans via verschillende muziekwebsites deel aan de enquête.

Black Sabbath werd in 1969 opgericht en brak een jaar later door met het nummer Paranoid. Ozzy Osbourne werd in 1979 uit de band gezet wegens overmatig drugsgebruik, maar maakt sinds een reünie vorig jaar weer deel uit van de formatie.


'Black Sabbath belangrijkste Britse hardrockband' (Foto: Novum)

Buffon weer genomineerd voor wereldelftal

Juventus-doelman Gianluigi Buffon is opnieuw genomineerd voor een plaats in het wereldelftal. De Italiaans international werd de afgelopen vier jaar verkozen in het elftal met de beste voetballers van het jaar. Dit jaar is hij samen met Iker Casillas, die de prijs in 2006 en 2007 won, Petr Cech, Joe Hart en Manuel Neuer geselecteerd.

De komende anderhalve week maakt de mondiale spelersvakbond Fifpro telkens een reeks genomineerden bekend. Daarvoor is gestemd door alle aangesloten spelersvakbonden. Fifpro organiseert de verkiezing samen met wereldvoetbalbond FIFA. Het wereldelftal wordt op 7 januari bekendgemaakt tijdens het Gouden Bal-gala.

Amsterdam sluit massagesalon om prostitutie en drugs

De gemeente Amsterdam heeft maandag een Chinese massagesalon gesloten. Er waren eind vorige maand harddrugs gevonden en bovendien was sprake van illegale prostitutie in de GoGo Massage Salon aan de Bilderdijkstraat. Omdat dit gevaar oplevert voor de openbare orde is de salon op last van burgemeester Eberhard van der Laan voor onbepaalde tijd dichtgetimmerd.

GoGo had eerder twee officiële waarschuwingen gekregen omdat er aanwijzingen waren dat daar erotische massages werden gegeven. Tijdens de laatste controle waren met een forensische lamp sporen van lichaamsvloeistoffen gevonden, hoogstwaarschijnlijk sperma. Ook was opgevallen dat de werkneemsters schaars gekleed gaan.

Verder is bij de politie en gemeente bekend dat klanten op internet melding maken van seksuele handelingen in de salon. De conclusie is dat sprake is van illegale prostitutie in de salon.

In het pand trof de politie ook negen xtc-pillen aan, wat wordt gekenmerkt als een handelshoeveelheid. Verder werd een grote som contant geld gevonden en bovendien bewoont de uitbaatster van de massagesalon het pand illegaal.

Uit cijfers van het Amsterdamse Bureau Onderzoek en Statistiek en de Dienst Ruimtelijke Ordening bleek vorige week dat het aantal massagesalons in Amsterdam in tien jaar tijd explosief is gegroeid. In 2002 telde de hoofdstad negen salons, nu zijn dat er 336. Verreweg de meeste salons zijn Chinees. Een enkele staat te boek als erotisch.

Begin oktober voerde de politie nog controles uit bij massagesalons in de grote steden. Uit onderzoek bleek dat ongeveer de helft van de Chinese salons eigenlijk een illegaal bordeel is.

Man die moordverdachte Zijtaart lift gaf gehoord

De politie heeft een man gehoord die vorige week zondag een lift gaf aan de verdachte van de moord op het kickboksgala in Zijtaart. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie maandag.

De bestuurder had de 32-jarige man vrij kort na de schietpartij opgepikt in zijn Mercedes. De automobilist meldde zich vrijdag naar aanleiding van een oproep van de politie. Die wilde hem spreken omdat hij als belangrijke getuige wordt gezien. Over zijn identiteit en de inhoud van de verklaring wil de woordvoerder niets kwijt.

In de auto zat ook een jongen. Met hem heeft de politie ook gesproken. De auto is niet door de politie onderzocht.

Bij de schietpartij op kickboksgala The Battle III kwam een 37-jarige man uit Veghel om het leven. Zijn 31-jarige broer raakte gewond. Naast de 32-jarige hoofdverdachte werden ook twee andere mannen van 26 en 30 jaar aangehouden. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging. Het drietal zit nog vast.

De 30-jarige verdachte, die ook gewond raakte, zou Ali D. zijn. Hij was dertien jaar geleden betrokken bij een schietpartij op een roc in Veghel. Voor die eerwraakzaak kreeg hij vijf jaar cel.

Verdachten afpersing Berlusconi opgepakt

De Italiaanse politie heeft zes personen opgepakt die worden verdacht van een poging tot afpersing van oud-premier Silvio Berlusconi. Ze zouden 35 miljoen euro hebben verlangd voor documenten waarvan zij beweerden dat die hem van pas konden komen in een rechtszaak.

Drie van de zes verdachten hielden volgens het hoofd van de politie van Milaan, Alessandro Giuliano, vorige maand een van Berlusconi's naaste adviseurs elf uur lang in zijn woning in gijzeling om hem te dwingen hun geldeis telefonisch over te brengen. Berlusconi's advocaat Nicolo Ghedini zei dat hij die dag de gijzelnemers had gesproken en gezegd had dat zij pas geld zouden krijgen als hij de documenten had ingezien. Dat was volgens politiechef Giuliano voor de gijzelnemers al voldoende om financieel adviseur Giuseppe Spinelli te laten gaan.

De politie wist een van de ontvoerders op te sporen aan de hand van zijn zwart-rood gestreepte sneakers - de kleuren van zijn favoriete voetbalploeg AC Milan, die eigendom is van Berlusconi.

Koperdieven strippen rijksmonument Artis

Koperdieven hebben zondagnacht ingebroken in Artis. Ze hebben de koperen trapleuning van het trappenhuis van het rijksmonument de Ledenlokalen en enkele koperen leidingen op deskundige wijze verwijderd en meegenomen, laat de Amsterdamse dierentuin weten.

Het gebouw op de hoek van de Plantage Middenlaan en de Plantage Kerklaan is afgesloten vanwege ophanden zijnde asbestsaneringswerkzaamheden. De dieven zijn midden in het asbestgebied geweest, waardoor Artis nu moet kijken of het besmette gebied in het gebouw is uitgebreid.

Artis is sinds 2005 bezig met grootschalige vernieuwingen en probeert de negentiende-eeuwse architectuur in de dierentuin met restauratieprojecten zo veel mogelijk terug te brengen in hun oorspronkelijke staat.

De dierentuin heeft aangifte gedaan en extra beveiligings- en toezichtmaatregelen getroffen. Artis vraagt mensen die tips hebben naar aanleiding van de inbraak, te bellen met de politie.

Jankende tieners om sexy luistertoets

Een luistertoets waarbij leerlingen in tranen uitbarsten? In Nieuw-Zeeland gebeurt het. Voor een luistertoets Duits moesten leerlingen van twaalf jaar vorige week naar een liedje van de Duitse groep Wise Guys luisteren. De sexy songteksten van deze mannen zorgden ervoor dat enkele leerlingen jankend de klas uit stormden.

Dit meldde een Nieuw-Zeelandse nieuwssite maandag. Het tekstgedeelte dat de tere kinderzieltjes zo kwetste. was: 'Jij bent leuker dan mijn buurvrouw. En ik neem aan dat ik relatief veel met je zou kunnen doen in bed'. Hierop verlieten enkele tieners huilend het klaslokaal. Andere leerlingen konden er de humor wel van inzien.

Volgens NQZA, de organisatie die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling voor de toets, was dit lied gekozen omdat het zou aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Wel koos NQZA het nummer met 16- en 17-jarigen in het hoofd.

Pa heeft seksrelatie met 2 dochters

De rechtbank van het Franse Amiens heeft een man voor vijf jaar op water en brood gezet wegens incest. De Fransman heeft een seksrelatie gehad met twee van zijn dochters. Een van de meisjes heeft zelfs een kind van hem.

De vader begon zich jaren geleden te vergrijpen aan zijn dochters, toen ze de 15 lentes al waren gepasseerd. Desondanks stribbelden de tienermeisjes niet tegen. Sterker nog, volgens de inmiddels 29 en 31 jaar jonge dochters, vond de seks op geheel vrijwillige basis plaats.

"De meisjes hebben er volledig mee ingestemd en houden nog steeds veel van hun vader", zo laat hun advocaat weten. Een van de dames woont zelfs met hun vader samen. Samen voeden zij hun kind op, dat zowel het kind als het kleinkind van papalief is.

De schokkende zaak kwam aan het licht toen een van de dochters slechts een civiele procedure tegen haar vader startte om 'niemand ervan te weerhouden de waarheid boven tafel te brengen'. De verklaring van een van de meisjes leidde echter tot een groots onderzoek.

De rechter legde de vader een gevangenisstraf van vijf jaar op. De moeder kreeg vier jaar opgelegd omdat ze alles oogluikend had toegestaan. Omdat deze straf gelijkstaat aan de tijd die ze in voorarrest hadden gezeten, zijn ze weer op vrije voeten. Wel zijn ze de voogdij over hun minderjarige kind kwijt.

Nieuw stadion VVV-Venlo nog niet afgeschoten

VVV-Venlo is nog steeds bezig met de plannen voor een nieuw stadion. Dat meldt de Limburgse club maandag. Vorige week werd een overleg met de gemeente over gedeeltelijke financiering van het projecht op het terrein van de voormalige Frederik Hendrikkazerne afgebroken. Dat leidde tot berichten dat het multifunctionele centrum van de baan zouden zijn.

MFC, het bedrijf waarin VVV en projectontwikkelaars samenwerken voor de totstandkoming van het nieuwe stadion, wil de plannen nu volledig door investeerders laten financieren. De gemeente hoeft dan geen geld meer in het nieuwe stadion te steken.

Er wordt al jaren gesproken over een nieuw stadion voor VVV en in principe heeft de gemeente groen licht gegeven voor nieuwbouw op het kazerneterrein. VVV kan in de huidige Koel niet verder uitbreiden.

Star Citizen haalt bijna zes miljoen dollar op

Chris Roberts, de man achter Wing Commander, heeft bijna zes miljoen dollar ontvangen via zijn site en Kickstarter. Star Citizen staat gepland voor 2014. Het is een uitgebreide ruimtesimulator met een singleplayer campaign, offline co-op en een MMO-achtige multiplayer wereld.

Met nog ruim vier uur te gaan is het de vraag of Space Citizen de grens van zes miljoen zal overschrijden. Een ding is duidelijk: gamers zien graag een nieuwe spacesim, het oorspronkelijke doel van twee miljoen dollar is namelijk al lang behaald.

Chris Roberts en het Cloud Imperium Games-team zijn nu bezig met een livestream die te bekijken is op Roberts Space Industries. Enkele aspecten van de game worden hierin al besproken. Bekijk hieronder de Kickstarter-video.

Opnieuw zelfverbranding Tibetaan

Opnieuw heeft een Tibetaan zich in brand gestoken uit protest tegen de Chinese overheersing. Dat heeft de International Campaign for Tibet maandag gezegd. Het zou gaan om een 24-jarige man die zaterdag tot zijn daad kwam voor een overheidsgebouw in Zeku, in het westen van China.

Tientallen Tibetanen hebben zich sinds maart 2011 in brand gestoken. Kortgeleden is het aantal Tibetanen dat op deze wijze protesteert dramatisch gestegen, vermoedelijk vanwege de machtswissel die vorige week in China plaatshad.

Vriend vond Linda de Mol brave televisievrouw

Jeroen Rietbergen vond zijn vriendin Linda de Mol in eerste instantie een 'brave televisievrouw'. Maar volgens de pianist laat Linda in haar tijdschrift een andere kant van zichzelf zien.

"Ik denk dat ze wel stoerder geworden is door het blad", vertelt Rietbergen voor de camera van Novum Nieuws. "Omdat het blad hele goede issues en onderwerpen aan de kaak stelt, waardoor je toch een ander beeld van haar krijgt dan de brave tv-vrouw."

In Linda kan de lezer volgens Rietbergen, die sinds vijf jaar een relatie heeft met De Mol, goed zien hoe zijn geliefde echt is. "Ik vond haar altijd braaf. In het blad zie je een andere kant van haar. Eigenlijk hoe ze echt is, als ik eerlijk ben."

De Mol is er blij mee dat ze in het tijdschrift, waarvan deze week de honderdste editie verschijnt, verschillende kanten van zichzelf kan laten zien. "Ik ben er niet heel erg mee bezig om in mijn leven spannend en sexy te zijn. Maar natuurlijk zit zo'n kantje aan iedere vrouw", aldus Linda. "Maar ik ga net zo makkelijk de volgende keer met een tuttenbril op in een seksloos nummer. Ik vind juist die afwisseling leuk."

Van Persie niet in actie tegen Galatasaray

Robin van Persie reist niet mee met de selectie van Manchester United voor het uitduel tegen Galatasaray. De Nederlandse spits krijgt rust van trainer Alex Ferguson.

Met twaalf punten uit de eerste vier duels heeft Manchester United zich al geplaatst voor de knock-outfase van de Champions League. Naast Van Persie zullen ook ervaren spelers Wayne Rooney, Rio Ferdinand, Ryan Giggs, Paul Scholes, en David De Gea achterblijven in Engeland.

Alexander Büttner maakt wel deel uit van de 21-koppige selectie van Ferguson. Aangezien Patrice Evra ook thuisblijft, maakt Büttner een goede kans om in de basis te starten tegen Galatasaray.

Chaplins hoed en stok leveren zestig mille op

Een hoed en stok die Charlie Chaplin heeft gebruikt voor zijn beroemde personage Little Tramp zijn verkocht voor 62,5 duizend dollar. De attributen werden afgelopen weekeinde geveild in Los Angeles.

Bij de veiling van Bonhams werden een handgeschreven brief van John Lennon en een tekening waarop hij naakt is afgebeeld verkocht voor 25 duizend dollar. Een paar originele handtekeningen van Marilyn Monroe leverden 21.250 dollar op en voor een schilderij van Frank Sinatra werd 10.625 dollar neergelegd.


Chaplins hoed en stok leveren zestig mille op (Foto: Novum)

Wii U-accounts gebonden aan console

Is je Wii U gestolen of gewoon op mysterieuze wijze verdwenen? Dan heb je pech: alle accounts, informatie en gekochte games ben je dan ook kwijt. De Nintendo Network-accounts zijn namelijk gebonden aan één console. 

Ook na het verwijderen van een Nintendo Network-account is het niet mogelijk om deze te verplaatsen en daarnaast kun je niet inloggen op jouw account vanaf een andere Wii U. Nintendo's klantenservice hint naar de mogelijkheid om in de toekomst een Nintendo Network-account aan andere apparaten te koppelen, waardoor het misschien ooit mogelijk zal zijn om een account te verplaatsen naar een andere Wii U.

Het is nog niet duidelijk wat Nintendo zal doen wanneer een Wii U kapot gaat of gestolen wordt.

'Dieren omgekomen bij filmen The Hobbit'

Dierenverzorgers die hebben meegewerkt aan The Hobbit stellen dat tijdens het filmen van het epos 27 dieren zijn omgekomen. Volgens vier verzorgers kwam de dood van de dieren vooral door de schamele boerderij waar ze verbleven.

Een verzorger zegt drie paarden, zes geiten, zes schapen en een dozijn kippen te hebben begraven. Hij is later ontslagen, naar eigen zeggen omdat hij het niet eens zou zijn met het beleid.

Een woordvoerder van regisseur Peter Jackson erkent dat paarden, geiten, kippen en een schaap zijn overleden op de boerderij in Nieuw-Zeeland. Hij stelt dat een aantal dieren een natuurlijke dood stierf, maar dat de dood van twee paarden voorkomen had kunnen worden. Na de dood van de dieren zou de situatie op de boerderij zijn verbeterd.

De American Humane Association, verantwoordelijk voor het dierenwelzijn in films, stelt dat er op de set van The Hobbit geen dieren zijn bezeerd. Toch geeft de organisatie toe dat de klacht van de dierenverzorgers aangeeft dat het toezicht tekort schiet. De club let op tijdens het filmen, maar kijkt niet naar de locaties waar de dieren verblijven en worden opgeleid.

Het eerste deel van de verfilming van The Hobbit van J.R.R. Tolkien draait vanaf 12 december in de Nederlandse bioscopen. Dierenrechtengroep People for the Ethical Treatment of Animals heeft al aangegeven te gaan protesteren bij de premières in Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.


'Dieren omgekomen bij filmen The Hobbit' (Foto: Novum)

Cruijff krijgt ervan langs in Mexico

Johan Cruijff heeft er flink van langs gekregen in de Mexicaanse kranten. Chivas Guadalajara, de ploeg waar Cruijff adviseur van is, werd afgelopen weekend uitgeschakeld voor de strijd om het landskampioenschap.

De club van trainer John van 't Schip verloor in eigen huis met 0-2 van Tijuana en eindigt daardoor op de achtste plek. Alleen de eerste vier gaan door naar de play-offs. De uitschakeling van Guadalajara is groot nieuws in Mexico. Met Cruijff als adviseur begon de ploeg met grote ambities aan het seizoen. Guadalajara wilde zelfs een gooi doen naar de landstitel.

"Vernederd en vol onzekerheid", schreef één van de grootste sportkranten van Mexico. América, Toluca, León en Tijuana maken nu uit wie landskampioen wordt

Gamen zonder toetsenbord met WASDIO

Matterdaddy werkt al een geruime tijd aan de WASDIO, een controller waarmee je games met de palm van je hand bestuurt. De controller moet de WASD-toetsen van een toetsenbord vervangen en natuurlijker aanvoelen dan deze vier meestgebruikte knopjes.

Er zijn al verschillende prototypes gemaakt en uitgeprobeerd en de software vereist alleen nog kleine aanpassingen: het staat dus klaar om geproduceerd te worden. Om de WASDIO in productie te nemen heeft Matterdaddy 175.000 dollar nodig, waarvan op dit moment 9000 dollar is binnengehaald via Kickstarter. Voor een investering van 79 dollar krijg je een WASDIO als de Kickstarter genoeg geld opbrengt.

RVD: zeer gering bewustzijn prins Friso

Prins Friso vertoont sinds kort af en toe tekenen van 'zeer gering bewustzijn'. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag gemeld. "De prognose blijft erg onzeker en het medisch team is nog steeds zeer bezorgd. Het zal nog vele maanden duren voordat er meer duidelijkheid is."

De koninklijke familie en het gezin van prins Friso zijn 'dankbaar voor betoonde terughoudendheid van de media sinds het ongeluk van de prins'. Prinses Mabel wordt in de verklaring van de RVD geciteerd: "Dit is de zwaarste periode van mijn leven. Mijn liefde voor Friso, de steun van familie en vrienden, en de vele berichten van medeleven geven mij kracht in deze moeilijke tijd."

De prins raakte in coma toen hij tijdens een skitocht in Oostenrijk werd bedolven door een lawine.

RVD: Zeer gering bewustzijn prins Friso
RVD: Zeer gering bewustzijn prins Friso (Foto: ANP)

Cavendish lichtgeblesseerd na botsing met auto

Mark Cavendish is tijdens een trainingsrit in het Italiaanse Toscane in botsing gekomen met een auto. De Engelse oud-wereldkampioen kwam er met lichte verwondingen vanaf.

Het ergste wat Cavendish opliep, was een gekneusde arm. "Ik raakte de achterkant van een auto die zich in ons groepje beukte. Dat was niet ideaal, maar afgezien van een gekneusde arm, ben ik in orde. Voor wie het interesseert", aldus Cavendish.

De laatste weken werden ook Bradley Wiggins en Shane Sutton geschept door een auto.

[Upd] Koolwijk niet akkoord met schorsing

De aanklager van de KNVB heeft Ryan Koolwijk een schikkingsvoorstel van drie duels schorsing, waarvan één voorwaardelijk. Koolwijk was één van de drie N.E.C.-spelers die de rode kaart kreeg in het duel tegen Vitesse (4-1 verlies).

Koolwijk ging hard door op Vitesse-verdediger Tomas Kalas en kreeg daarvoor van scheidsrechter Ruud Bossen de rode kaart. Eerder werden ook Victor Pálsson en Rémy Amieux na twee gele kaarten van het veld gestuurd. Zij worden automatisch voor één duel geschorst. N.E.C. speelt volgend weekend thuis tegen FC Utrecht.

Update 14:41 uur:

Ryan Koolwijk is niet akkoord gegaan met de eis van de aanklager betaald voetbal van de KNVB. Koolwijk kreeg een voorstel van drie duels schorsing, waarvan één voorwaardelijk, te horen. De middenvelder van N.E.C. kan zich echter niet vinden in de eis.

Door de afwijzing van Koolwijk zal de zaak worden voorgelegd aan de tuchtcommissie.

[Video] Waterballet in Japans voetbalduel

Het duel tussen FC Tokyo en Vissel Kobe werd afgelopen weekend afgewerkt op een voetbalveld wat normaal gesproken niet bespeeld zou worden. Een wolkbreuk boven het Ajinamoto Stadium in Tokyo veranderde het speelveld in een zwembad.

Het duel werd zowaar uitgespeeld. De bezoekers uit Kobe wonnen met 1-0 dankzij een treffer van Ryo Okui.

Hieronder de beelden van het waterballet:


Voetbalveld verandert na hoosbui in zwembad (Bron: YouTube)

Snoop Dogg wil investeren in Celtic

Snoop Dogg heeft plannen om te investeren in de Schotse topclub Celtic. De Amerikaanse rapper, tegenwoordig ook bekend als Snoop Lion, raakte enthousiast na de knappe 2-1 overwinning van de Schotten op FC Barcelona in de Champions League.

"Ik heb de wedstrijd niet helemaal gezien, maar wel de hoogtepunten. Ik weet dat Barcelona een big deal is, dus dat laat zien dat Celtic ook meetelt", aldus Snoop Dogg. "Als je ziet hoeveel passie de fans van Celtic voor hun team hebben, maakt dat mij enthousiast om te investeren."

Verder laat de rapper weten dat Georgios Samaras, voormalig speler van sc Heerenveen, zijn favoriete speler is: "Hij ziet eruit als een echte atleet en zorgt voor veel gevaar."

Shevchenko slaat bondscoachschap Oekraïne af

Andriy Shevchenko wordt geen bondscoach van Oekraïne. Dat heeft de 36-jarige oud-voetballer maandag aan de Oekraïense voetbalbond laten weten.

De ex-spits van onder meer AC Milan en Chelsea, die afgelopen zomer na het EK zijn loopbaan beëindigde, vindt het te vroeg om nu al bondscoach te worden. "Het is een te snelle stap. Ik hoop dat de bond met begrip reageert op mijn beslissing."

Bondsvoorzitter Anatoliy Konkov had Shevchenko vorige week benaderd voor de functie als opvolger van Oleh Blokhin, die in september trainer van Dynamo Kiev werd. Het voornemen zorgde in Oekraïne voor veel verschillende meningen. "Ik wil graag alle voetbalexperts die voor of tegen mijn benoeming waren bedanken. Ik heb dit meegenomen in mijn beslissing", laat Shevchenko weten

'Chinese interesse voor HRT'

Volgens Spaanse media is een Chinese investeerder geïnteresseerd in het overnemen van het HRT F1 Team. Vorige week werd bekend dat Thesan Capital de noodlijdende renstal te koop heeft gezet en dat er voor 2 december een koper gevonden moet worden.

Thesan zou veertig miljoen euro voor het team en het startrecht in de Formule 1 willen zien. De Spaanse investeringsmaatschappij vindt het tijd dat een nieuwe investeerder instapt om het team een financiële boost te kunnen geven. Er gaan echter geruchten dat HRT te koop staat omdat Thesan nog een schuld bij Banco Popular open heeft staan.

Dat er nu Chinese interesse is, is niet vreemd omdat HRT dit jaar de Chinees Ma Qing Hua al vrijdagtrainingen liet rijden. Hij hoopt met ondersteuning uit eigen land komend jaar in ieder geval de Grand Prix van China op het circuit van Shanghai te kunnen rijden.

Litmanen denkt aan carrière als trainer

Jari Litmanen was afgelopen weekend in Amsterdam voor de promotie van de documentaire over zijn carrière. De Fin liet zich ontvallen dat hij denkt aan een trainersloopbaan.

Litmanen heeft vooral de kriebels gekregen doordat hij in de jaren '90 werkte met Louis van Gaal. "Ik denk dat alle spelers onder Louis van Gaal al een beetje trainer werden. Je ging vanzelf meer nadenken over het voetbal", zegt Litmanen tegen Algemeen Dagblad.

"Van Gaal is een toptrainer. Hij is niet voor niets overal kampioen geworden. Louis heeft oog voor detail en maakt spelers bewust van hun kwaliteiten. Zijn zwakte? Heeft Louis zwakte dan?", vraagt de voormalig Fins international zich openlijk af.

Voordat een carrière als trainer van de grond komt, moet er nog wel wat gebeuren. "Ik moet straks alles op een rijtje zetten. Heb genoeg opties. Maar als Ajax zou komen, zou ik zeker gaan luisteren. We hadden een unieke ploeg, toen in '95, '96, '97."

"Als je ook ziet bij welke clubs al die spelers terecht zijn gekomen. Die eerste poulewedstrijd van de Champions League in 1994 zal ik nooit meer vergeten. AC Milan thuis. Wonnen we met 2-0. Een incident, riep iedereen. Tot we uit ook wonnen bij AC Milan, en we steeds meer gingen winnen." Uiteindelijk wist Litmanen met Ajax beslag te leggen op de Champions League van 1995.

Luiten enige Nederlandse golfer tijdens eindejaarstoernooi

Joost Luiten is deze week de enige Nederlander die mee zal doen aan het eindejaarstoernooi van de Europese Tour in Dubai. Hij ontving het startbewijs door het reguliere seizoen te eindigen op de 44e plek.

Dit jaar verdiende Luiten bijna 600.000 euro in de Race to Dubai. De Noord-Ier Rory McIlroy voert deze week het veld van zestig spelers aan. Hij verdiende dit seizoen al een bedrag van maar liefst 3,7 miljoen euro op de Europese Tour. Vanaf donderdag zal op de Jumeirah Golf Estate gespeld worden om de hoofdprijs van ruim één miljoen euro.

Robert-Jan Derksen en Maarten Lafeber eindigden dit seizoen buiten de top-100 van de tour. Met respectievelijk plaats 105 en 114 wisten zij zich wel te plaatsen voor de Europese Tour van 2013.

Dronken vrouwen bespuiten klanten met ketchup

Twee vrouwen uit Kaatsheuvel hebben zondagavond in een horecazaak in hun woonplaats andere klanten bespoten met ketchup en knoflooksaus. De twee waren volgens de politie dronken.

De uitbater van de eetgelegenheid aan de Marktstraat wees de twee vrouwen van 32 en 34 de deur toen ze met de saus begonnen te spuiten en het meubilair verplaatsten. Het duo weigerde te vertrekken, waarop de politie werd ingeschakeld.

Agenten troffen de twee rond 22.15 uur buiten aan. Ze gedroegen zich volgens de politie recalcitrant en beledigden de agenten. Hierop werden ze meegenomen naar het bureau. De politie maakt proces-verbaal op.


Dronken vrouwen bespuiten klanten met ketchup (Foto: Novum)

Brand gesticht bij Bilthovense kerk

Bij een kerk in Bilthoven is zondagochtend brand gesticht. De koster ontdekte de brand, die woedde in een verbindingshal tussen de pastorie en de kerk, en belde de brandweer en de politie.

De brandweer had de brand aan de Planetenbaan, die rond 08.15 uur werd ontdekt, snel onder controle. Alleen het dak en het plafond van het halletje raakten beschadigd. Ook was er rook- en roetschade. De brand bleek aan de buitenkant van het pand te zijn gesticht en was doorgeslagen naar het dak.


Brand gesticht bij Bilthovense kerk (Foto: Novum)

'Turkije gaat NAVO vragen om Patriot-raketten'

De Duitse minister van defensie Thomas de Maizière verwacht dat Turkije de NAVO maandag formeel gaat vragen om Patriot-raketten om de luchtafweer langs de grens met Syrië te versterken. Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen zei nog geen verzoek te hebben ontvangen, maar verklaarde wel dat een dergelijke aanvraag zal worden behandeld als een spoedgeval.

Rasmussen zei tevens dat de NAVO plannen heeft opgesteld voor de verdediging van Turkije. Hij benadrukte dat het inzetten van Patriot-raketten niet betekent dat er een no-flyzone wordt ingesteld boven Syrië, zoals de Syrische oppositie graag zou zien.

De NAVO heeft in 1991 en 2003, tijdens de Iraakse oorlogen, ook al luchtafweergeschut op Turks grondgebied geplaatst. De raketten werden nooit gebruikt.

Binnen de NAVO hebben alleen de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland de beschikking over Patriots.

Christina Aguilera showt enorme kont

Christina Aguilera heeft zich gisteravond van haar beste kant laten zien op de American Music Awards in Los Angeles. Daarnaast deed ze een 'onthullende' openbaring.

Het is al enige tijd bekend dat mevrouw Aguilera druk aan haar uiterlijk aan het sleutelen is. Zo bleef ze voor een krokante korst al wat langer onder de zonnebank liggen en voorzag de kapper van Christina haar van een coupe 'dood blond'.

Maar vooral haar kont is de nieuwe eyecatcher. Op foto's van gisteravond is te zien dat Christina zeker niet meer het lichaam heeft wat ze had tijdens haar 'dirty periode' (NSFW). Christina is zelf overigens wel heel erg blij met haar nieuwe gewicht.

"Ik was vroeger juist veel te dun. Ik ben eigenlijk helemaal geen dun, blank meisje met blauwe ogen. Mensen vonden het fijn om mij wel zo te zien." Haar platenlabel zou haar onder druk hebben gezet om zich wel als blank meisje voor te doen. "Ik was het zat om als blank gezien te worden. Ik kom uit Ecuador, ik ben niet blank."

Na haar laatste tour nodigde het label Christina uit voor een spoedvergadering over haar gewicht. Er was te veel aandacht voor haar 'omvang' ontstaan in de pers. "Het was een zware pil voor ze om mij donkerder, dikker en vol met piercings te zien."

Tijdens haar jongere jaren was ze wel gevoelig voor de kritiek van haar bazen. Volgens hen zou ze geen kaartjes voor haar shows, of zelfs albums, verkopen als ze zo dik zou blijven. "Omdat ik nog zo jong was verloor ik het extra gewicht heel snel en was ik weer zo dun als een tandenstoker."

Rechter: nutteloze boete is nutteloos

Ook de rechter vindt de boete die Guus van Dam in juli kreeg door een foutje met parkeer-app Yellowbrick een beetje overdreven.

Wat was er ook alweer aan de hand? Van Dam ging in juli wat eten aan de Cruqiusweg in Oost. Via de app Yellowbrick op zijn telefoon betaalde hij 2,40 euro bij de dichtsbijzijnde parkeerpaal. Na zijn etentje had Van Dam vreemd genoeg wel een boete. Hij had namelijk een andere parkeerpaal, 50 meter verderop, moeten kiezen, waar parkeren 3 euro kost.

Van Dam kreeg een boete van maar liefst 56,90 euro, terwijl hij in de veronderstelling was gewoon netjes te hebben betaald. Hij stelde parkeerbeheerder Cition daarom voor om het verschil van 60 cent te betalen. Maar dat kon niet, Van Dam's bezwaarschrift werd ongegrond verklaard. Nou, dacht Van Dam, dan wil ik wel de 2,40 terug die ik wél heb betaald. Uit principe. Na enige rompslomp maakte Cition in oktober 1,84 euro over naar Van Dam.

Daar liet Van Dam het echter niet bij zitten, hij stapte ook naar de kantonrechter. En de rechtbank heeft de gedupeerde parkeerder nu alsnog gelijk gegeven. "Hoewel het de verantwoordelijkheid van de parkeerder is, wil ik in dit geval de eiser tegemoet komen", oordeelde de rechter.

Toeval of niet, vlak voor de uitspraak kreeg Van Dam bericht van de gemeente dat het bij nader inzien allemaal 'een incident' is. De gemeente geeft Van Dam de 56,90 euro van de boete terug en maakte ook de 42 euro over die hij de kantonrechter moest betalen om de zaak voor te laten komen.

Van Dam is blij dat de rechter hem gelijk heeft gegeven. Uit reacties op de website van AT5 bleek bij eerdere berichten dat Van Dam echter niet de enige is die dit soort problemen met Yellowbrick meemaakte. "Het is heel onoverzichtelijk, de gemeente houdt het op een incident, maar iedereen trapt er in", zegt hij. "Ik ga nu weer chipknippen denk ik."

Paspoortprobleem voor Fàbregas

Cesc Fàbregas vreesde zondagavond even dat hij de Champions Leaguewedstrijd van FC Barcelona tegen Spartak Moskou zou moeten missen. De Spaanse middenvelder mocht in eerste instantie Rusland niet in vanwege problemen met zijn paspoort.

Fàbregas bezit twee paspoorten en hij had het verkeerde exemplaar meegenomen naar Moskou. Toen hij Moskou binnen wilde gaan, werd hij door de douane tegengehouden. Nadat officials van FC Barcelona gesprekken hadden gevoerd met de Russische autoriteiten, mocht Fàbregas zich alsnog bij zijn ploeggenoten voegen in Moskou.

Ploeg van Beckham bereikt opnieuw finale

De finale van de Amerikaanse voetbalcompetitie gaat tussen Los Angeles Galaxy en Houston Dynamo. Beide ploegen troffen elkaar vorig jaar ook al in de eindstrijd. Los Angeles, de ploeg van David Beckham, plaatste zich ondanks een 2-1 nederlaag tegen Seattle Sounders voor de finale. Houston was in de halve finale te sterk voor DC United.

Los Angeles kon zich een nederlaag in Seattle veroorloven. De titelverdediger had de heenwedstrijd al met 3-0 gewonnen. Houston won de eerste wedstrijd in eigen huis met 3-1 en had aan een 1-1 gelijkspel in Washington genoeg. De eindstrijd wordt op 1 december gespeeld in het Home Depot Center, de thuisbasis van de Galaxy.


Ploeg van Beckham bereikt opnieuw finale (Foto: Novum)

Ajax krijgt Proença als scheidsrechter

Pedro Proença zal de Champions League-wedstrijd tussen Ajax en Borussia Dortmund fluiten. De Portugees was vorige week ook al actief in de Amsterdam ArenA, toen hij de oefeninterland tussen Nederland en Duitsland floot.

Enkele maanden geleden was Proença ook leidsman bij de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Hongarije. De Portugees wordt op dit moment gezien als de beste scheidsrechter van de Europese voetbalbond UEFA. Dit jaar had Proença de leiding bij de Champions League-finale tussen Bayern München en Chelsea en de EK-finale tussen Spanje en Italië.

PSV krijgt donderdag te maken met een Spaanse scheidsrechter. Arbiter Carlos Gómez krijgt de taak om de Europa League-wedstrijd tussen de Eindhovenaren en Dnjepr Dnjepropetrovsk in goede banen te leiden. Het duel tussen Hannover 96 en FC Twente stat onder leiding van de Wit-Russische scheidsrechter Aleksei Koelbakov. Hij floot eerder de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Oranje en Andorra.

Boschker is gezeur zat

FC Twente-doelman Sander Boschker is nu, na de wedstrijd tegen FC Utrecht, de op drie na oudste eredivisiespeler. Hij verdedigde op zijn 42e jaar (en 29 dagen) weer eens het Twentsche goal op het hoogste niveau.

Hij moet alleen nog Jan Jongbloed (44 jaar en 287 dagen), Pim Doesburg (43 jaar en 215 dagen) en Rob van Dijk (43 jaar en 112 dagen) voor zich dulden. De FC-Twente goalie zei moet te zijn van het gezeur, toen zijn leeftijd weer ter sprake kwam.

"Wat moet ik er toch mee? Zolang ik het nog kan is het toch goed. Mijn leeftijdmaakt dan niet uit. Mensen hebben het recht te zeggen wat ze vinden, maar laat ze dan eerst komen kijken hoe ik train, voor ze een oordeel vellen. Het is een vooroordeel. Ik ben oud, dus niet goed genoeg. Ik denk dat ik nog steeds bewijs dat het niet zo simpel ligt", aldus Boschker.

Hij kreeg in Utrecht een treffer tegen, en oogde hier niet sterk bij. "Misschien had ik niet naar voren moeten stappen. Maar als ik dat niet gedaan had was de bal waarschijnlijk ook onhoudbaar geweest. Verder ging het goed, vond ik."

Na rust tikte Boschker op atletische wijze een kopbal van Dave Bulthuis weg onder de lat. "Het was een prettig gevoel om te laten zien, dat ik nog zo lenig naar de hoek kan. Dat was wel een fijne redding.

'Verpleger houdt werk niet vol tot pensioen'

Slechts een op de vier verpleegkundigen of verzorgenden denkt door te kunnen werken tot zijn of haar pensioen. De rest is niet tevreden over hun werk of vindt de werkdruk te hoog om tot het pensioen in de zorg te blijven werken.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek naar de gezondheidszorg). Het instituut peilde hoeveel verpleegkundigen, verzorgenden en sociaal-agogisch begeleiders verwachten hun werk vol te kunnen houden tot hun pensioen.

Bejaarde Limburger zes uur in greppel

Een 80-jarige man uit Born heeft een groot deel van de nacht doorgebracht in zijn auto in een greppel. De man was zondagnacht rond 01.00 uur in de greppel in Nieuwstadt geraakt, en wist daar zes uur lang niet uit te komen. De man bleef op temperatuur door de motor te laten draaien.

De bejaarde man probeerde eerst tevergeefs met de auto uit de greppel te komen, meldt de politie. De Limburger, die geen telefoon bij zich had, ging op pad om hulp te halen, maar besloot toch terug te keren en in de auto op hulp te wachten. Die kwam echter pas maandagmorgen, toen iemand die naar zijn werk ging rond 07.00 uur de auto opmerkte.

Na onderzoek door de hulpdiensten bleek de bejaarde man ongedeerd. Het is niet duidelijk hoe hij in de greppel belandde.

Advocaat: "Titel gaat voor Europa"

Advocaat maakte kenbaar dat PSV niet met dezelfde basiself gaat starten als tegen ADO Den Haag, toen hij gevraagd werd naar zijn bedoelingen in de Europa League wedstrijd tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk aanstaande donderdag.

"Ik heb altijd gezegd dat de landstitel voor alles gaat. Dus ook voor de Europa League. We gaan onze huid zo duur mogelijk verkopen, maar niet ten koste van onze competitiekansen." PSV houdt alleen bij winst nog kans op Europese overwintering. Dit betekent echter niet dat PSV op volle kracht op het veld verschijnt.

Gisteren werd door Advocaat al duidelijk gemaakt dat belangrijke spelers gespaard zullen worden. "Kevin Strootman, Luciano Narsingh en Jeremain Lens vertelde zelf tegen ADO Den Haag te kunnen spelen, maar kampen nog steeds met lichte klachten. Die jongens willen alles spelen, maar we staan voor een belangrijke nationale serie met Vitesse, Ajax en FC Twente en soms moet je spelers tegen zichzelf in bescherming nemen."

[NBA] Lakers zetten ook Houston Rockets opzij

Los Angeles Lakers heeft zondag zijn vijfde overwinning van dit NBA-seizoen geboekt. Het sterrenensemble won thuis met 119-108 van Houston Rockets. De Lakers hebben nu vier van de laatste vijf wedstrijden gewonnen sinds interim-coach Bernie Bickerstaff het overnam van de ontslagen Mike Brown. Brown moest na een slechte start zijn biezen pakken.

Man van de avond was supervedette Kobe Bryant, die zijn achtiende triple-double uit zijn loopbaan liet noteren. Hij scoorde 22 punten, pakte elf rebounds en verzorgde elf assists. Center Dwight Howard werd topscorer met 28 punten. De Spanjaard Pau Gasol bereikte met zijn zeventien punten de mijlpaal van vijftienduizend punten.

Kevin Durant slaagde tegen Golden State Warriors erin voor de eerste keer in zijn carrière een triple-double te realiseren. De forward van Oklahoma Thunder was in het met 119-108 gewonnen duel goed voor 25 punten, dertien rebounds en tien assists. Russell Westbrook en Kevin Martin droegen dertig en 23 punten bij aan de achtste overwinning van de verliezend finalist van vorig jaar.

Overige uitslagen:

Philadelphia 76ers - Cleveland Cavaliers 86-79

Sacramento Kings - Brooklyn Nets 90-99

Detroit Pistons - Boston Celtics 103-83

Portland Trail Blazers - Chicago Bulls 102-94

Kashia: "Piet betaalt etentje Bony en mij"

Het was zondag een tumultueuze Gelderse derby. Na vijf doelpunten, drie rode kaarten en negentig minuten knokken, straalde Vitesse-captain Guram Kashia volop.

Duels tussen Vitesse en NEC staan immer bol van dramatiek. Arnhem en Nijmegen zijn als water en vuur. Dat was zondag niet anders. De spanning was voelbaar in de GelreDome. Vooral bij Vitesse, dat niet de aansluiting met PSV en FC Twente wilde verliezen. In de openingsfase bleek de thuisploeg de zenuwen niet de baas. Een terugspeelbal van Kashia leidde een enorme blunder van Piet Velthuizen in. De Nijmegenaar (!) verspeelde de bal aan Melvin Platje, die scoorde (0-1). Kashia merkte dat niet iedereen zichzelf was.

Goedmaker Piet
"Er zat zoveel druk op de wedstrijd. In de kleedkamer was het ook wat stiller dan normaal", zei de Georgiër tegen Goal.com. "Duels met NEC zijn altijd erg beladen, vooral voor de supporters. Zeker nu we derde staan. Ik denk dat Piet te gespannen was en daardoor de fout inging. Na de Piet-mistake hebben we de draad goed opgepakt. Hij was in de rust erg teleurgesteld, maar herstelde zich met goede reddingen. Toch mag Piet wel een etentje betalen voor Bony en mij", lacht Kashia, die samen met Wilfried Bony de achterstand omboog.

Guram Kashia viert met zijn teamgenoten zijn doelpunt tegen N.E.C. (Foto: Pro Shots)

Kashia was opgetogen na de 4-1 zege. "Het was een knotsgekke derby. Vijf goals, drie rode kaarten. Alles zat erin. Na de 0-1 zette Bony ons op het goede spoor. Hij deed het wéér voor ons. Bij Bony kunnen we de bal altijd kwijt, dat is zo fijn voetballen. Zeker tegen tien man. Ze zeggen weleens dat het lastiger spelen is tegen tien man, maar als er nog twee af gaan, wordt het makkelijk. Ik stond niet te kijken van de kaarten. NEC speelde erg agressief. Het was voor mij wel de eerste keer dat een tegenstander met acht eindigde."

Kus van big boss
De 25-jarige Kashia bracht zijn ploeg direct na rust op voorsprong. "Mijn eerste doelpunt van het seizoen en ook nog met links! Dat gaf natuurlijk een geweldig gevoel. Scoren in een derby is altijd speciaal. Ik heb in Georgië met Dinamo Tblisi tegen Lokomotiv Tblisi gespeeld. Dat zijn ook intense duels met veel strijd en agressiviteit. Buiten het veld gaan de fans behoorlijk te keer. Er zitten daar alleen twee- tot driehonderd man, hier 18.000. Het was helaas weer niet uitverkocht. Ik weet niet hoe dat kan, ik ben wel benieuwd."

Eén van de toeschouwers was Vitesse-eigenaar en landgenoot Merab Jordania. De Georgische suikeroom gaf 'zijn' aanvoerder na de wedstrijd een kus op de wang. "The big boss is happy", lachte Kashia. "Niet alleen vanwege deze overwinning. De zege op NEC betekent veel voor ons, maar we presenteren al langere tijd goed. We kijken vanaf nu uit naar de wedstrijd tegen PSV. Als we willen winnen, moeten we beter beginnen dan tegen NEC. We hadden een wake-up call nodig. Ik ga proberen Piet relaxed te krijgen voor PSV, haha."

Van Barneveld: "Dit is een magisch moment"

Raymond van Barneveld wist gisteren na een spannende finale tegen Michael van Gerwen de Grand Slam of Darts op zijn naam te schrijven. Na afloop liet hij weten dezelfde gevoelens te hebben nadat hij in 1998 voor het eerst zijn Lakeside-titel pakte.

"Dit is voor mij een magisch moment", aldus Van Barneveld, na zijn 16-14 zege op zijn jongere landgenoot Van Gerwen. Het was tevens de eerste grote titel voor Barney sinds vijf jaar. Op het podium kon de Hagenaar het niet droog houden nadat hij met dubbel-16 de partij definitief had beslist. "Ik ben heel emotioneel. Het is moeilijk om woorden te vinden om mijn gevoel te beschrijven", aldus Van Barneveld.

Hij vervolgt: "Ik heb hier heel hard voor getraind, dit is een moment om te koesteren. Het voelt als toen ik in 1998 voor het eerst Lakeside won." Verder had Van Barneveld lovende woorden over voor Van Gerwen, die onder meer Phil Taylor versloeg in aanloop naar de finale: "Michael is een briljante darter, een toekomstige wereldkampioen. De afgelopen maanden heeft hij grote stappen gemaakt."

Karthikeyan ontkent iets fout gedaan te hebben

HRT-coureur Narain Karthikeyan was gisteren na afloop van de Grand Prix van de Verenigde Staten het mikpunt van het Red Bull-team. De Indiër hield met zijn HRT kampioenschapsleider Sebastian Vettel even op, waardoor McLaren-coureur Lewis Hamilton de Duitser kon passeren en naar de zege kon rijden.

In de 42e van 56 ronden wist Vettel op Circuit of the Americas Karthikeyan op zijn pad in de bochtencombinatie drie tot en met zeven. Op dit punt is inhalen nagenoeg onmogelijk, waardoor de Duitser de McLaren van Hamilton dichterbij dan ooit in zijn spiegels zag. De Brit kon de Red Bull-coureur ondanks DRS op het lange rechte stuk tot dan toe niet bedreigen, maar slaagde hier ditmaal wel in, dit tot frustratie van Vettel en Red Bull Racing.

Red Bull-teambaas Christian Horner was na afloop kritisch op Karthikeyan. "De race is beslist door één achterblijver, Karthikeyan, die niet in zijn spiegels keek. Sebastian verloor hierdoor op een cruciaal moment tijd, waardoor Hamilton hem kon passeren." De teambaas erkende echter ook dat de Indiër normaal gesproken de Red Bulls wel voldoende voorrang verleent.

Karthikeyan sprak er met Autosport over. "Ik heb het er voor de race met FIA-racedirecteur Charlie Whiting al over gehad dat het onmogelijk is om in de bochten drie tot en met zeven aan de kant te gaan, want ik wist dat er zich zo'n situatie zou gaan voordoen. Charlie vertelde me toen dat hij dat wist en dat het geen probleem zou zijn als je daar geen plaats maakt, dus ik heb niets verkeerd gedaan."

Hij wil zich de kritiek van Red Bull en Vettel dan ook niet aantrekken. "In de volgende bocht maakte ik bovendien ook gelijk veel ruimte van Vettel. Je kunt in de bochten daarvoor nu eenmaal niet aan de kant. Als er iemand is die hier over klaagt, is dat verder dus gewoon jammer, maar helaas."

Kuipers fluit CL-duel Schalke-Olympiakos

Björn Kuipers is door de UEFA aangesteld om de Champions League-wedstrijd tussen Schalke 04 en Olympiakos in goede banen te leiden. Hij krijgt in Gelsenkirchen assistentie van Sander van Roekel, Erwin Zeinstra, Pol van Boekel en Richard Liesveld. Angelo Boonman fungeert als vierde man.

Schalke 04, waar Huub Stevens trainer is, kan zich bij winst verzekeren van een plek in de knock-outfase van het miljoenenbal. Kuipers komt op het veld met Klaas-Jan Huntelaar en Ibrahim Afellay twee landgenoten tegen.

Voor Kuipers, die afgelopen zomer actief was op het EK, is het zijn 21e wedstrijd in de Champions League. Jan Wegereef was in 2007 de latste Nederlandse arbiter die een thuiswedstrijd van Schalke 04 leidde.

Recordkampioen Palmeiras degradeert in Brazilië

Palmeiras is afgelopen weekend naar de tweede Braziliaanse divisie gedegradeerd. De recordkampioen in de Braziliaanse competitie speelde met 1-1 gelijk tegen Flamengo.

Aangezien mededegradatiekandidaat Portuguesa met 2-2 gelijkspeelde tegen Gremio, kan Palmeiras de veilige plaatsen op de ranglijst niet meer halen.

De treffer van Flamengo viel pas in de 89e minuut. Een mislukt schot van Vagner Love, voormalig speler van Palmeiras en CSKA Moskou, ging via een verdediger in het doel.

Van der Sar directeur marketing Ajax

Edwin van der Sar treedt als directeur marketing toe tot het directieteam van Ajax. Dat maakt de Amsterdamse voetbalclub maandag bekend. Michael Kinsbergen gaat als algemeen directeur aan de slag bij de landskampioen. Het team bestaat verder uit financieel directeur Jeroen Slop en directeur voetbalzaken Marc Overmars.

Van der Sar (42) is met 130 interlands recordinternational van Oranje. Hij beëindigde vorig jaar bij Manchester United zijn voetbalcarriére. De oud-doelman behaalde daarna op het Johan Cruyff Institute het diploma International Master of Sportmanagement.

De raad van commissarissen van Ajax, onder leiding van Hans Wijers, ziet in Van der Sar een potentiële algemeen directeur. De oud-Ajacied krijgt de tijd om zich onder de hoede van de Amsterdamse zakenman Kinsbergen (54) te ontwikkelen. "Van der Sar heeft niet alleen een geweldige staat van dienst in het internationale topvoetbal, maar hij bezit tevens het natuurlijk leiderschap en de potentie om op termijn algemeen directeur van Ajax te worden", aldus Wijers.

Kinsbergen en Overmars worden op 31 december tijdens een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders benoemd tot statutair directeur, Van der Sar treedt als titulair directeur toe tot het team.

Van der Sar directeur marketing bij Ajax
Van der Sar directeur marketing bij Ajax (Foto: ANP)

'Gokken moet basketbal redden'

Gokkers in het buitenland kunnen vanaf januari geld inzetten op wedstrijden uit de Nederlandse basketbalcompetitie. De inkomsten daaruit moeten het basketbal een financiële impuls geven. Dat zegt sportsponsoringbedrijf Van Dooren Advies maandag in de Volkskrant. Dat bedrijf sloot contracten met de Federatie Eredivisie Basketbal (FEB).

Gokinkomsten liggen gevoelig bij een aantal clubs en de angst voor omkooppraktijken ligt op de loer. Bestuurder Jeroen van Veen van de FEB beseft dat die zorgen leven binnen de basketbalwereld, maar denkt dat gokken nu ook al gebeurt. "Het heeft onze voorkeur er zelf bij betrokken te zijn."

De plannen lopen vooruit op het vrijgeven van de Nederlandse gokmarkt. Volgens Van Dooren Advies kan het bij succes in het basketbal ook bij andere Nederlandse sporten hard gaan. "De Nederlandse markt gaat langzaam open en is zeer interessant voor buitenlandse gokbedrijven. De ervaring leert dat de online gokomzetten vervijf- tot tienvoudigen als er live beelden van wedstrijden beschikbaar komen."

Om de plannen mogelijk te maken, worden vanaf volgende maand alle wedstrijden in de basketbalcompetitie live op internet uitgezonden.

Hendriks blijft technisch directeur NOC*NSF

Maurits Hendriks blijft als technisch directeur werkzaam bij sportkoepel NOC*NSF. Zijn tijdelijke contract, dat binnenkort zou aflopen, is omgezet in een vaste aanstelling. Dat maakte NOC*NSF maandag bekend.

De 51-jarige Hendriks werd in december 2008 aangesteld als opvolger van Charles van Commenée. De voormalige hockeybondscoach was afgelopen zomer tijdens de Olympische Spelen in Londen chef de mission van de Nederlandse equipe. Die rol gaat hij in 2014 ook vervullen tijdens de Winterspelen in Sochi.

Nederland eindigde in Londen als dertiende op de medaillespiegel met twintig plakken: zes keer goud, zes keer zilver en acht keer brons. Daarmee haalde Oranje de doelstelling die Hendriks vooraf had geformuleerd, namelijk éémaun medaille meer dan tijdens Peking 2008 toen er 16 medailles werden veroverd. "Ik ben blij met het vertrouwen dat NOC*NSF in mij stelt", zei Hendriks maandag in een reactie. "Ik kijk er naar uit om samen met de professionele staf van NOC*NSF en van de bonden de topsport in Nederland telkens weer die impulsen te geven die nodig zijn om de internationale concurrentie aan te kunnen en te verslaan."

'Azië en VS zetten positief op beurs'

Positieve berichten uit de Verenigde Staten en de goede stemming op de meeste beurzen in Azië hebben maandag een stimulerende invloed op de Europese aandelenhandel. De Amsterdamse AEX-index opent naar verwachting ruim 2 punten hoger, zegt Ingrid Eltink van IG Netherlands.

Obama heeft volgens Eltink geruststellende woorden gesproken over de 'fiscal cliff'. "Ze gaan er een positieve draai aan geven", aldus Eltink. Obama ontving vrijdag de leiders van de Democraten en Republikeinen en benadrukte dat er "moeilijke compromissen" nodig waren en een goede samenwerking om tot een oplossing te komen.

De opmerkingen van Obama zorgden op Wall Street vrijdag al voor een positieve stemming. De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent (45,93 punten) hoger op 12.588,31 punten. De S&P 500 won 0,5 procent (6,55 punten) tot 1359,88 punten. De Nasdaq klom 0,6 procent (16,19 punten) tot 2853,13 punten.

Voor Europa kwamen de woorden van Obama te laat. De beurzen gingen tijdens een angstige handelsdag flink onderuit. De AEX-index in Amsterdam sloot 1,5 procent (4,92 punten) lager op 319,84 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 1,4 procent tot 505,73 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs noteerden tot 1,3 procent lager.

Wii U eShop aantrekkelijk voor ontwikkelaars en uitgevers

Ontwikkelaar Frozenbyte, bekend van de game Trine 2, spreekt positief over de aanpak van Nintendo wat betreft de Wii U eShop. Dit werd duidelijk in een interview met nieuws- en recensiewebsite IGN. 

Frozenbyte ziet de Wii U eShop als een zeer aantrekkelijk systeem voor indie en kleinere gamebedrijven. Mikael Haveri, marketing manager van Frozenbyte, zegt dat de Wii U eShop de mogelijkheid biedt voor ontwikkelaars en uitgevers om de prijs te bepalen over hun game. 

“That’s what we love about the new eShop, we have the power to price our products as we please, with just some basic guidelines from the big guys”, aldus Mikael Haveri.

Niet alleen mogen indie-ontwikkelaars hun prijs bepalen, zelfs het uitbrengen van patches gaat een stuk makkelijker volgens Mikael Havari.  

“Simply put they’ve told us that there are no basic payments for each patch, which were pretty high on most platforms, and that we can update our game almost as much as we want. For indie developers this is huge”. 

Nintendo laat hierbij zien dat ze indie-ontwikkelaars graag willen helpen en ondersteunen. Denk hierbij aan distributie-platform Steam die hier ook een voorstander van is. 

wii u eShop

Relatief veel huidkanker in Nederland

In Nederland sterven er meer mensen aan huidkanker dan in andere Europese landen. Ook stijgt de sterfte aan huidkanker sneller. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, een databank van de Europese Unie.

In Nederland gaan er per jaar 3,6 per 100.000 mensen dood aan huidkanker. Alleen in Slovenië sterven er meer mensen aan de ziekte: 4,1 per 100.000. In de landen om ons heen ligt het sterftegetal veel lager. Duitsland en Luxemburg komen op 2,1 doden, Frankrijk 2 en Spanje 1,5 doden per 100.000 mensen. Griekenland is het best presterende land met 1,2 doden.

Ook valt op dat het aantal sterfgevallen een stuk harder stijgt dan in de landen om ons heen. Alleen in Ierland en Slovenië stijgt het aantal sneller.

Relatief veel huidkankerdoden in Nederland
Relatief veel huidkankerdoden in Nederland (Foto: ANP)

Luchtaanval doodt 3 Palestijnen

Door Israëlische luchtaanvallen zijn in de nacht van zondag op maandag drie doden in Gaza-stad gevallen. Onder hen is volgens een woordvoerder van het Palestijnse ministerie van gezondheid een jongetje van vijf.

Na zes dagen van geweld op de Gazastrook is het dodental volgens Palestijnse bronnen opgelopen tot 80. Zondag was met 31 doden de bloedigste dag. In totaal zijn al meer dan 700 Palestijnen gewond geraakt. Volgens de medische bronnen zijn aan Israëlische zijde 3 doden en meer dan 50 gewonden gevallen.

Obama bezoekt Birma

De Amerikaanse president Barack Obama is in de nacht van zondag op maandag geland in Birma. Het is het eerste bezoek van een zittende Amerikaanse president ooit aan het Zuidoost-Aziatische land.

Om zijn historische bezoek te bekrachtigen, doneert hij het land 170 miljoen dollar, 133 miljoen euro. Dat geld is bestemd voor projecten en onderwijs ter bevordering van de democratische ontwikkeling. Birma ging jarenlang gebukt onder een militair regime. Obama ontmoet in Birma president Thein Sein en oppositieleidster Aung San Suu Kyi, die eerder het verzet tegen het regime leidde.

Obama blijft maar zes uur. Daarna vliegt hij naar Cambodja, waar hij de ASEAN bijwoont, de conferentie van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties.

Obama brengt historisch bezoek aan Myanmar
Obama brengt historisch bezoek aan Myanmar (Foto: ANP)

Justin Bieber grote winnaar American Music Awards

Justin Bieber is zondagavond de grote winnaar geworden van de American Music Awards. Het 18-jarige tieneridool werd gekroond tot artiest van het jaar en mocht de prijzen voor beste mannelijke artiest en beste pop- en rockalbum mee naar huis nemen. De American Music Awards werden voor de veertigste keer uitgereikt in Los Angeles.

Toen Bieber de award voor artiest van het jaar in ontvangst nam, nam de zanger zijn moeder mee naar het podium. "Ik wil je bedanken omdat je altijd in me hebt geloofd", zei Bieber tegen zijn moeder.

Bieber gaf ook een optreden tijdens het evenement. Hij bracht Beauty and a Beat ten gehore met Nicki Minaj, die twee prijzen won. Ook sterren als Taylor Swift, Carly Rae Jepsen, Adele, Maroon 5 en Beyoncé werden geëerd met een award.

Tijdens de uitreiking betrad Gangnam Style-rapper PSY het podium met MC Hammer. Ook artiesten als Kelly Clarkson, Taylor Swift en Usher brachten een nummer ten gehore.

'Fysiotherapie en psychische hulp uit basispakket'

De basisverzekering voor ziektekosten wordt de komende jaren flink uitgekleed. Fysiotherapie, psychische hulp en osteopathie worden vanaf 2015 waarschijnlijk niet meer vergoed. Dat meldt De Telegraaf maandag op basis van een lijst met bezuinigingen die in de zomer ter goedkeuring naar het Centraal Planbureau is gestuurd.

De kans is groot dat fysiotherapie voor niet-chronisch zieken uit het basispakket gaat. Ook de behandeling van depressies en angststoornissen wordt in het voorstel helemaal niet meer vergoed. Met het verkleinen van het budget voor de overige geestelijke gezondheidszorg wordt 360 miljoen euro bespaard. Ook de vergoeding voor de behandeling van verslavingsproblemen zou verdwijnen.

Alleen ingrepen die medisch noodzakelijk zijn, worden in het nieuwe voorstel vanuit het basispakket vergoed. Huisartsbezoek wordt daarvan uitgezonderd. Ook worden nieuwe medicijnen en behandelmethoden eerst enige tijd vergoed, waarna gekeken wordt hoe de kosten zich ontwikkelen. Blijkt het te duur, dan kan verdere vergoeding uit de basisverzekering worden gestaakt.

De plannen gaan pas in het voorjaar van 2014 naar de Kamer, maar het ministerie van Volksgezondheid heeft het voorstel voor die ingreep nu al geschetst, meldt de krant. De afspraken over de vergoedingen zijn al door het vorige kabinet gemaakt en in het lenteakkoord en meest recente regeerakkoord aangescherpt.

Naar verwachting wordt de basisverzekering er niet goedkoper op. De jaarpremie stijgt volgens de krant van twaalfhonderd euro nu, naar ongeveer veertienhonderd euro in 2017.

Verkeershinder door mist

Het verkeer heeft tijdens de ochtendspits van maandag last van mist. Spitsstroken blijven dicht, het zicht is beperkt en her en der zijn bruggen glad door aanvriezing, aldus de ANWB, Verkeersinformatiedienst (VID) en het KNMI.

Het KNMI waarschuwt in het hele land voor mistbanken waarin het zicht terug kan lopen tot onder de 200 meter. Her en der is het zicht minder dan 100 meter, zo meldde de website buienradar.nl. Bovendien vriest het op uitgebreide schaal aan de grond.

Omdat het cameratoezicht op de spitsstroken bemoeilijkt wordt door de soms dichte mist, blijven die her en der dicht. Volgens de VID wordt de ochtendspits op maandag zwaarder dan normaal. Rond 8.20 uur zal er de meeste hinder zijn, er wordt tot zo'n 350 kilometer file verwacht.

Voortgezet onderwijs slaat handen ineen

De schoolbesturen in het voortgezet onderwijs bundelen hun krachten. Hun organisatie, de VO-raad, verdwijnt en wordt vervangen door de Vereniging VO. Voorzitter van de VO-raad Sjoerd Slagter spreekt maandag in Trouw van een 'doorbraak'.

De zeven betrokken organisaties leggen het voorstel maandag voor aan hun leden. De eerste stap is een overlegraad die de overgang moet voorbereiden. De nieuwe vereniging kan dan begin 2014 van start gaan.

"Het kabinet zegt dat het niet bezuinigt op onderwijs. Wij zien iets anders", zegt Slagter. "Het onderwijs staat onder druk. Dat vereist een helder geluid."

Schoolbesturen laten zich behalve door de VO-raad ook vertegenwoordigen door naar geloofsovertuiging verdeelde organisaties. Zo is VOS-ABB de spreekbuis voor openbare scholen en de Besturenraad voor protestants-christelijke. Die namen soms een ander standpunt in dan de VO-raad. Slagter denkt dat sommige organisaties zich gaan opheffen en andere zich meer dan nu beperken tot diensten aan hun eigen leden.

De nieuwe vereniging gaat namens alle besturen optreden. Leraren, ouders en leerlingen worden uitgenodigd voor een zogenoemd VO-Forum, waarin ze invloed kunnen uitoefenen op de standpunten van de vereniging. "Met die ene vereniging worden we minder snel uit elkaar gespeeld. En het is veel efficiënter - het scheelt per jaar al gauw twee weken vergaderen."

De voorzitters van de zeven organisaties hebben zich al achter het plan geschaard. "Het is een belangrijke stap in een natuurlijk proces", zegt Wim Kuiper van de Besturenraad in de krant. "In de praktijk werken we de afgelopen jaren al steeds meer samen." Hij verzekert overigens dat de Besturenraad niet wordt opgeheven. "Wat wij doen op het gebied van de christelijke identiteit kan je niet overlaten aan zo'n vereniging voor het hele voortgezet onderwijs."

Zaak Vaatstra opgelost

In de moordzaak van Marianne Vaatstra heeft de politie een 44-jarige man aangehouden die naar voren is gekomen uit het grootschalige dna-onderzoek.

Dit wist Peter R. de Vries vandaag te melden. Volgens hem gaat om een 'honderd procent dna-match'. De vader van Marianne Vaatstra is gisteravond rond 23.00 uur gebeld door het Openbaar Ministerie met het bericht. Het OM heeft het nieuws overigens nog niet bevestigd.

De Fries, zonder strafblad, woonde slechts op tweeënhalve kilometer van de vindplaats van Vaatstra in het Friese Veenklooster.

"Onvoorstelbaar", reageerde vader Bauke Vaatstra in het Radio 1-journaal. "Je denkt: dat kan niet na dertien jaar. Je schrikt je rot, maar ik ben blij dat we hem hebben." Volgens de vader van Marianne Vaatstra heeft de man zelf dna afgestaan voor het onderzoek. Hij zei de dader niet te kennen, maar zijn kinderen wel. Zij gingen met de kinderen van de opgepakte Fries naar school.

Het Nederlands Forensisch Instituut gaat het dna van de man maandagmiddag nog eens controleren, laat Bauke Vaatstra weten. Hij zegt ervan uit te gaan dat de opgepakte man ook de dader is.

Het lichaam van Marianne Vaatstra werd in mei 1999 in een weiland aangetroffen. Het destijds 16-jarige meisje bleek verkracht en vermoord.

Update 08.05 uur:
Het OM heeft deze doorbraak inmiddels bevestigd, aldus RTL Nieuws. 

'Ajax en PSV grijpen naast Zivkovic'

FC Groningen is erin geslaagd het 16-jarige talent Richairo Zivkovic onder contract te leggen. Voor de jonge aanvaller was veel interesse. Zivkovic heeft een contract ondertekend dat hem voor drie seizoenen aan Groningen verbindt. De verbintenis gaat per 1 juli 2013 in.

De Noorderlingen slaan een goede slag, want Groningen was niet de enige club die belangstelling voor Zivkovic zou hebben gehad. Het talent stond volgens RTV Noord namelijk ook op de radar van Ajax en PSV. Zivkovic speelt momenteel in de B1 van Groningen. De jonge aanvaller is begonnen aan zijn zesde seizoen.

[NBA] Knicks kloppen Indiana Pacers

New York Knicks heeft de smaak van het winnen weer te pakken in de NBA. De ploeg die vrijdag de eerste nederlaag leed tegen Memphis Grizzlies, herstelde zich zondag in eigen huis tegen Indiana Pacers: 88-76. Carmelo Anthony was de grote man bij de ploeg uit New York met 26 punten en negen rebounds.

Toronto Raptors boekte zondag de derde zege van het seizoen. Orlando Magic, dat ook pas drie keer won deze jaargang, ging in Canada met 97-86 onderuit. Met twintig punten werd Demar DeRozan topscorer bij de Raptors. Jose Calderon eiste ook een hoofdrol voor zich op. De Spanjaard verstuurde achttien van de 22 assists van de thuisploeg.


Knicks kloppen Indiana Pacers (Foto: Novum)

FOK! wat een weer...Opnieuw grijs

Goedemorgen! Zoals verwacht is het gisteren in een vrij groot deel van het land nog prachtig weer geworden, maar helaas gold dit niet voor het zuiden en oosten. Daar bleef het grotendeels bewolkt en zodra de opklaringen daar aankwamen ontstond er meteen dichte tot zeer dichte mist. In het westen bleef het echter tot diep in de avond nog kraakhelder. Wel koelde het overal flink af tot nabij of iets onder het vriespunt.

Uiteindelijk is er ook in het westen nevel en mist gevormd en dit gaat vandaag maar heel moeizaam oplossen. Het lijkt er dus op dat het op de meeste plaatsen weer een grijze dag gaat worden met veel laaghangende bewolking. Alleen het zuidoosten lijkt nog kans te maken op wat zonneschijn. De zuidoostenwind neemt vandaag toe naar matig en op de Wadden tot vrij krachtig. De middagtemperatuur ligt vandaag tussen de 7 en 10 graden en dit hangt af van de  eventuele opklaringen. De kans op regen is alleen op woensdag wat groter, maar verder blijft het deze week overwegend droog. De bewolking zal overheersen en voor de zon lijkt niet zo veel ruimte te zijn.

Ook op eilanden kan het weer soms grillig zijn. Het Griekse eiland Kreta was daar een goed voorbeeld van. In Chania viel méér dan 60 mm regen, terwijl het in Heraklion gewoon helemaal droog bleef. En verder uiteraard weer de regen in Zuid-Spanje, maar  dit keer ook in Marokko.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Zomers ZelhemGrijs en grauw weer vandaag, maar bij Erwin Klein is het áltijd zomer!

Vettel: "Titel weer dichterbij"

Lewis Hamilton wist zondag de Grand Prix van de Verenigde Staten te willen. Sebastian Vettel, leider in het algemeen klassement, nam de nederlaag tegen Hamilton sportief op.

"Hij kreeg één kans en pakte die. Het was een prachtige race op een prachtig circuit", aldus de Duitse coureur van Red Bull na afloop. Vettel reed lang aan kop op het circuit van Austin, maar zag Hamilton veertien ronden voor het eind voorbij komen. "Toch ben ik weer dichter bij de wereldtitel gekomen", liet Vettel verder weten. Hij liep drie punten uit op Fernando Alonso, die in zijn Ferrari als derde de eindstreep passeerde.

Volgende week kan Vettel tijdens de laatste grand prix, in Brazilië, de wereldtitel velig stellen. Het zou zijn derde titel op rij zijn. Vettel heeft aan een vierde plaats genoeg. Zelfs als Alonso dan wint, heeft Vettel met die klassering meer punten dan de Spanjaard.

Zwarte Piet is een neger

Menig Nederlander wordt direct giftig bij het lezen van een titel als de bovenstaande. Al bijna twintig jaar wordt vrijwel jaarlijks de discussie gevoerd, waarom Zwarte Piet nou eigenlijk zwart is. Het culmineerde een jaar of zes geleden bij de NOS met een eenmalige inzet van 'Regenboogpieten', waarbij de angstvallige behoefte om middels veelkleurigheid niet meer te discrimineren, juist de discussie omtrent racisme aanwakkerde en benadrukte. Want wat is Piet nou? Een neger of een schoorsteenveger?

Zwaargewonde door vuurwerk in huis

In Opheusden is een man zondagavond zwaargewond geraakt. Hij was op zolder bezig met vuurwerk dat ontplofte.

Het dak van de woning is ernstig beschadigd. Ook woedde er na de knal korte tijd brand in het huis. De man, die vooral gewond is aan zijn armen, is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

De aangrenzende woningen zijn mogelijk ook beschadigd geraakt. De bewoners zijn uit voorzorg geëvacueerd Voordat zij mogen terugkeren, wordt de veiligheid van de woningen gecontroleerd.

Colombia en FARC beginnen vredesoverleg

Het vredesoverleg tussen de Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC, dat maandag in het Cubaanse Havana begint, heeft op voorhand weinig van een hartelijk onderonsje. De twee hoofdonderhandelaars gaven elkaar, toen ze vorige maand in Oslo vredesbesprekingen overeenkwamen, geen hand. Ze keurden elkaar zelfs geen blik waardig.

Humberto de la Calle, die de regering in Bogota vertegenwoordigt, en Ivan Marquez, die aanschuift namens de FARC, hebben dan ook weinig gemeen. Ze namen beiden ooit deel aan eerdere vredesbesprekingen, maar dat is het wel zo'n beetje. En dat overleg mislukte.

Nu moeten de tweede man van de FARC en de doorgewinterde oud-politicus een oplossing vinden voor een slepend conflict waarop vredesonderhandelaars sinds 1980 al driemaal hun tanden stukbeten. Tanja Nijmeijer, de Nederlandse die zich tien jaar geleden bij de rebellenbeweging aansloot, is ook aanwezig bij de gesprekken in Cuba.

Dat Marquez en De la Calle een bijna tegengesteld ideaal voor Colombia voor ogen hebben voorspelt weinig goeds. Marquez en zijn FARC eisen radicale veranderingen in de Colombiaanse economie. Multinationals mogen de olie en grondstoffen die Colombia bezit niet langer exploiteren; die rijkdom moet de bevolking ten goede komen.

Maar de Colombiaanse regering wil het economisch stelsel buiten de besprekingen houden. Bogota streeft juist naar meer buitenlandse investeringen in de mijnbouw. Wel belooft De la Calle, namens de regering, miljoenen onteigende hectaren land aan boeren terug te geven.

De regering eist dat de FARC de strijd aanbindt met de cocaïnehandel, waarmee de rebellen tot dusver hun strijd financierden. Ook zou de FARC rekenschap moeten afleggen voor de tientallen ontvoeringen van de laatste jaren en de dood van talloze burgers. Veel Colombianen willen de schuldigen voor de rechter zien.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.