Advocaat Hari hekelt media

Badr Hari is onderworpen aan een mediaproces. Dat vindt althans zijn advocaat Bénédicte Ficq. "Er is onwaarschijnlijk veel over hem heen gekomen. Zelden wordt de werkelijkheid goed weergegeven."

De K1-vechter is door allerlei media al als dader bestempeld, betoogde Ficq vrijdag in de Amsterdamse rechtbank. "Hij is neergezet als monster, psychopaat en butcher." Dat heeft Hari volgens de raadsvrouw geschaad 'als mens, K1-vechter en verdachte'. "Bad boy Badr", is volgens haar de teneur.

Ficq wil de beeldvorming herstellen en de 'fictie' weerspreken die sommige media 'gevoed door bronnen' schreven. Ze verwees naar De Telegraaf, die volgens haar informatie van de politie 'of andere gezagsdragers' heeft gekregen. Ze heeft aangifte gedaan van lekken en wil dat het onderzoek bij het strafdossier komt. Ook wil ze deskundigen bewijsmateriaal laten beoordelen.

Justitie verdenkt Hari er onder meer van de zakenman Koen Everink op 7 juli te hebben willen doodtrappen of -slaan op dancefeest Sensation in een skybox in de Amsterdam Arena. De voormalig wereldkampioen K1-vechten heeft verklaard dat hij de miljonair met de bovenkant van zijn platte hand een klap heeft gegeven. De 39-jarige Everink liep ernstig beenletsel op en breuken in zijn gezicht.

Ficq voerde aan dat de verklaringen van Everink tegenstrijdig zijn en wil de politieverslagen inzien. Ze zei dat de zakenman per se wil dat Hari 'hangt' en daarom 'aangereikte' verklaringen zou hebben afgelegd. De advocaat wees ook op de twaalf bacardi-cola's die Everink had gedronken en de 'alcoholintoxicatie' die bij hem is vastgesteld. Zijn visie zou daarom onbetrouwbaar zijn, ook omdat hij knock-out is geweest. Ze noemde dat het alle-ballen-op-Hari-mechanisme.

Verder zou de rol van Hari in uitlatingen van Everink in getapte telefoongesprekken pas later zijn 'gereconstrueerd'. Everink weet niet of Hari überhaupt iets heeft gedaan, betoogde Ficq, maar heeft zich dat laten aanpraten, mede gebaseerd op Hari's reputatie.

Ficq wees ook op het 'onnoemelijke' aantal telefoontaps. Ze denkt dat de politie verwachtte dat Hari slachtoffers of getuigen geld zou aanbieden om te zwijgen.

De advocaat probeerde ook twijfel te zaaien over andere verklaringen. Onder anderen Saskia M., die Everink had uitgenodigd, zou zijn beïnvloed door de 'hausse' aan publiciteit. Ook heeft de politie haar tijdens een verhoor volgens Ficq bang gemaakt. Ze stelde dat de politie aan 'tunnelvisie' lijdt door Hari als centrale verdachte aan te merken.

De 27-jarige Hari kwam zelf nauwelijks aan het woord. Hij antwoordde alleen beleefd op een vraag van de rechter en zat verder schijnbaar onaangedaan te luisteren.

Het onderzoek naar de mishandeling op Sensation is medio januari klaar, zei de officier van justitie. Er moeten nog getuigen worden gehoord en een theedoek met bloedsporen van Hari en Everink worden onderzocht, evenals camerabeelden. De rechtbank houdt nog deze maand een zogeheten schouw in en rondom de skybox.

Het OM wil Hari en zijn medeverdachte in ieder geval nog drie maanden vasthouden. De twee verdachten beschuldigen elkaar. Volgens justitie is er genoeg bewijs tegen beiden. Hari staat terecht voor nog zeven geweldsdelicten.