'Van Rey moet zetel tijdelijk inleveren'

VVD'er Jos van Rey moet tijdelijk zijn zetel opgeven in de Eerste Kamer. Dat hebben collega-senator Hans Engels (D66) en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) zaterdag gezegd in het radioprogramma Kamerbreed.

Van Rey wordt verdacht van het lekken van informatie uit de procedure ronde de benoeming van een nieuwe burgemeester in Roermond. De VVD'er is daar tevens wethouder. De rijksrecherche doorzocht vrijdag de woning van Van Rey en zijn werkkamer in het stadhuis. Daarbij werd onder meer beslag gelegd op computers, bestanden en administratie.

Engels noemt de situatie waarin Van Rey is beland 'heel ernstig'. "Als ik in zo'n positie zou verkeren zou ik de eer aan mezelf houden. Dat zou ook mijn advies aan hem zijn", zegt hij. Hij roept de VVD op om snel, liefst intern, orde op zaken te stellen.

Omtzigt sluit zich daarbij aan. "Hij zou tijdelijk de Kamer moeten verlaten", aldus de CDA'er, die de situatie verder 'ingewikkeld' en 'behoorlijk schadelijk' noemt.

Behalve Van Rey is ook partijgenoot Ricardo Offermans verdacht. Hij werd vorige maand voorgedragen voor het burgemeestersambt. Van Rey was adviseur van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad die de selectieprocedure uitvoerde.

Offermans, voorzitter van de VVD in de provincie, wordt ervan verdacht dat hij de vertrouwelijke informatie van Van Rey heeft aangenomen. Dat geldt als ambtelijke corruptie en is strafbaar.