VVD en PvdA reageren niet op belastingplannen

De Tweede Kamerfracties van VVD en PvdA willen niet reageren op de plannen van de commissie-Van Dijkhuizen om het belastingstelsel flink te hervormen. Andere partijen zijn wel te spreken over het rapport dat werd opgesteld in opdracht van de Tweede Kamer.

"Hier doen we geen uitspraken over", zei VVD-leider Mark Rutte woensdagochtend voorafgaand aan de formatieonderhandelingen met Diederik Samsom (PvdA). Dat geluid klinkt ook bij de fracties van VVD en PvdA. Een woordvoerder van de VVD laat weten dat de partij gedurende de formatie niet zal reageren op de voorstellen. Ronald Plasterk (PvdA) verwijst eveneens naar de afgesproken radiostilte.

D66 en het CDA reageren wel. Financieel woordvoerder Wouter Koolmees (D66) vindt de aanbevelingen 'een zeer interessant vertrekpunt' richting een toekomstbestendig belastingstelsel. "De commissie doet een aantal ingrijpende voorstellen die zeer de moeite waard zijn om verder te verkennen." Dan gaat het onder meer over het verder beperken van de hypotheekrenteaftrek.

Kritisch is hij over de plannen die zzp'ers raken. Zo verdwijnen op termijn de zelfstandigen- en de startersaftrek. "D66 vindt het niet verstandig om de zzp'er op deze manier aan te pakken", zegt hij. "Juist in deze zware economische tijden beginnen veel mensen voor zichzelf, omdat ze moeilijk aan een baan kunnen komen." Zelfstandig ondernemerschap moet worden aangemoedigd, aldus Koolmees.

Volgens financieel specialist van het CDA Pieter Omtzigt biedt het rapport een aantal waardevolle ideeën voor de onderhandelaars van VVD en PvdA. Omtzigt is zeer positief over de invoering van twee belastingschijven. In het verkiezingsprogramma van het CDA staan vergelijkbare voorstellen, zegt hij.

Grote bezwaren heeft Omtzigt bij de plannen voor een totale fiscalisering van de AOW, wat betekent dat ook 65-plussers premie gaan betalen. "Daarmee is de AOW haar karakter als een volksverzekering, waarvoor je premie betaalt, kwijt", aldus de CDA'er.

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf, op wiens voorstel de commissie werd ingesteld, is in grote lijnen tevreden met het resultaat. "Het rapport laat zien dat het mogelijk is om aftrekposten te schrappen en de tarieven te verlagen, terwijl de koopkrachtgevolgen beperkt blijven en de werkgelegenheid stijgt." De SGP is wel tegen een aantal kleinere maatregelen, zoals het schrappen van de giftenaftrek.

De SP is niet positief over het rapport, omdat het zorgt voor grotere inkomensongelijkheid. "Mensen met een laag inkomen komen veel te snel in het tarief van 37 procent, terwijl het tarief voor de hoge inkomens daalt", zegt Kamerlid Farshad Bashir. De SP vindt verder dat AOW'ers en zzp'ers 'op een absurde manier' worden aangepakt en dat de aanpak van de hypotheekrente niet ver genoeg gaat.

Bij de achterban van de ouderenpartij 50Plus zorgt het rapport voor veel onrust, zegt fractievoorzitter Henk Krol. "De telefoon staat roodgloeiend. Ouderen vrezen dat zij opnieuw de groep zijn die het hardst wordt gepakt." Krol kan nog geen inhoudelijke reactie geven, omdat hij druk is met het aannemen van medewerkers voor zijn nieuwe fractie.