Gestolen mobieltje voortaan op afstand geblokkeerd

Gestolen mobieltjes worden vanaf volgend jaar op afstand onbruikbaar gemaakt. Zo willen telecomproviders het aantal straatroven terugdringen, schrijft het AD vrijdag.

KPN, Vodafone en T-Mobile hebben hierover afspraken gemaakt met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA).

Vooral jongeren met smartphones worden vaak van hun kostbare apparaatjes beroofd. De mobieltjes zijn voor straatrovers vaak gemakkelijk uit de handen te grissen en leveren veel geld op. Vorig jaar werden ongeveer 7900 mensen op straat van hun mobieltje beroofd, dit jaar zijn er bijna 4900 slachtoffers.

Alle telefoons hebben een uniek serienummer en dat kan worden gebruikt om het op afstand te blokkeren. Het unieke nummer is te vinden door op de telefoon *#06# in te toetsen. De providers raden aan dit nummer direct na aankoop te noteren.

Het is al mogelijk een simkaart op afstand te blokkeren, maar dan wordt alleen het abonnement stopgezet. Om weer met de telefoon te kunnen bellen hoeft de dief er alleen een nieuwe simkaart in te doen. In België en het Verenigd Koninkrijk worden gestolen mobieltjes al langer geblokkeerd. Dat heeft daar al geleid tot een 'aanzienlijke daling' van het aantal slachtoffers, stelt het ministerie van Veiligheid en Justitie in de krant.


Gestolen mobieltje voortaan op afstand geblokkeerd (Foto: Novum)