Boetes en celstraffen voor prijsafspraken lcd-schermen

Een Taiwanees bedrijf en twee van zijn vroegere directeuren zijn donderdag door een Amerikaanse rechtbank tot vijfhonderd miljoen dollar boete en drie jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens hun aandeel in illegale prijsafspraken voor lcd-schermen.

De straffen zijn enkele van de zwaarste die ooit in een antitrustzaak zijn uitgesproken. Toch meent het Amerikaanse ministerie van justitie dat ze nog te mild zijn; het had 1 miljard boete en tien jaar gevangenisstraf geëist.

Rechter Susan Illston wees de eis af omdat AU Optronics al miljoenen heeft betaald of nog moet betalen in diverse civiele zaken die in de hele wereld zijn aangespannen. Ook wilde zij de twee ex-directeuren Hsuan Bin Chen en Hui Hsing niet te zwaar straffen, omdat zij niet op persoonlijk gewin uit waren, maar de door overproductie en kelderende prijzen geteisterde bedrijfstak oprecht dachten te helpen.

Door de prijsafspraken werden de prijzen voor lcd-schermen voor computers, televisies en andere elektronische apparaten kunstmatig hoog gehouden. Volgens de aanklagers betaalden gezinnen, scholen, bedrijven, liefdadigheidsorganisaties en overheden hierdoor te veel notebooks, beeldschermen en televisies.

Behalve AU Optronics waren ook Toshiba, LG, Hitachi, Sharp, Samsung en zeven andere Aziatische bedrijven bij de prijsafspraken betrokken. AU Optronics was het enige bedrijf dat niet schikte met het ministerie van justitie en het op een proces liet aankomen.